Hlavní obsah
Sport

Zápas v Gruzii svlékl českou fotbalovou reprezentaci donaha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Půrok, se svolením

Českému týmu se vstup do Ligy národů v Gruzii těžce nepovedl. Nefungovalo mu vůbec nic. Čeští reprezentanti měli v utkání vyšší držení míče, ale jejich počínání bylo naprosto bezradné. Z protiútoků domácího týmu naopak opakovaně snadno inkasovali.

Článek

Čeští reprezentanti i trenér Ivan Hašek mluvili před utkáním o tom, že jsou si vědomi síly soupeře a způsobu hry, který praktikuje. Tedy, že reprezentace Gruzie hraje z hlubokého bloku a vyráží k rychlým brejkům, z nichž se snaží utkání rozhodnout. Má k tomu rychlé a technicky vybavené fotbalisty. Trenér mluvil o tom, že velmi důležité bude, kdo vstřelí první branku.

Přestože čeští reprezentanti měli být tedy na utkání připraveni, měli mít od realizačního týmu dostatek informací, jak bude domácí tým hrát, měli být instruováni na to, jakým způsobem překonat domácí obranu, na hřišti to tak vůbec nevypadalo. Čeští fotbalisti působili naprosto bezradným dojmem. Měli sice míč na kopačkách, ale nevěděli, co s ním. Jejich přihrávky směřovaly často do stran a dozadu. Pak, když už některý z hráčů nevěděl, kopl ho „na náhodu“ dopředu. Tedy často na obsazeného spoluhráče. Nebo ho otálením a bezradností ztratil. Pro Gruzínce byly takové bezzubé pokusy lahůdkou, z níž lze snadno a rychle kontrovat brejky.

Český tým měl většinu utkání míč na svých kopačkách více než domácí. Češi měli 55 % držení míče, vystřelili 10 krát, soupeř 12 krát. Češi měli ve svůj prospěch 24 přímých kopů, domácí jen třináct. Češi zahrávali čtyři rohové kopy, domácí pouze jeden. V tom podstatném na tom ale byli výrazně lépe domácí. Vstřelili čtyři branky, Češi pouze jednu. Navíc za už rozhodnutého stavu.

Základním problémem českého týmu v celém utkání byla absence kreativity. Čeští hráči nedokázali překonat obranný blok domácích, o němž dopředu věděli. Ti nehráli přitom nic výjimečného, ale záložní formace české reprezentace nebyla schopná vůbec nic vymyslet. Míč tak mnohdy putoval dlouhým nákopem na obsazené útočníky, kteří ho ale neudrželi. Odražené míče ale česká záloha neměla. Byla u nic často pozdě.

Mladý sparťan, levý wing bek Matěj Ryneš se při svém debutu bohužel brzy zranil. Velká škoda, začal dobře, ale už ve 26.minutě ho nahradil Jaroslav Zelený ze stejného klubu. Ten se celé utkání trápil. Podal slabý výkon. Kazil přihrávky, ztrácel míče. Dopředu ničím pozitivním nepřispěl. Nebyl však rozhodně sám. O moc lépe nehrál ani pravý wing bek Vladimír Coufal z West Hamu United. Nestíhal ani dozadu zachytávat brejky domácího týmu. A nebylo to poprvé. Obdobný problém má v reprezentaci v poslední době čím dál častěji.

Vnitřní záložní duo Souček - Král ukázalo, že v tomto složení proti podobnému typu soupeře, který hraje systém „zaparkovaný autobus“, z kterého vybíhá na zteč, absolutně nemůže hrát. Ani jeden z této dvojice nic nevymyslí, nedá průnikovou přihrávku dopředu. O překonání soupeře kličkou jeden na jednoho, či narážečkou se spoluhráčem, ani nemá smysl hovořit. O Součkovi to je ostatně známo dlouho. Má jiné přednosti. Ani ty však tentokrát moc neuplatnil. A potřebuje vedle sebe tvořivého fotbalistu, kterému „odevzdá“ míč a ten něco vymyslí. A to Alex Král opravdu není.

Je však otázkou, co chtěl vlastně trenér Hašek hrát? Jak si myslel, že tým překoná „zalezlou“ obranu domácích, když do středu české zálohy nasadil dva „běžce“ a „údržbáře“? Spoléhal se na standardní situace? Nějaký gól po centru z rohu či přímého kopu hlavou od Krejčího, Součka, Krále či Schicka? Tak to se bohužel nestalo.

Čechům v záloze chyběl hráč, který by dal hře nápad, smysl. Fotbalista schopný udělat rozdíl. Tedy kličku, narážečku, průnikovou přihrávku. A tak komentátoři utkání jen stále opakovali, že „je to bez nápadu“. A měli pravdu.

Není to až tak překvapivé zjištění. Český fanoušek je v poslední době dobře naladěn výsledky českých klubů v evropských pohárech. Je však třeba vidět, že jsou tvořeny s výrazným přispěním zahraničních fotbalistů. Zejména na pozicích, které vyžadují kreativitu. Ve Spartě tvoří hru v záloze zejména Fin Kairinen s Albáncem Lacim a vepředu mají „k ruce“ Slováka Haraslína se Srbem Birmančevičem, kteří nápady realizují. Ve Slavii tvoří hru dnes už Řek Zafeiris, kterého podporuje zezadu Liberijec Dorley, který umí také míč vyvézt.

Z TOP 3 českých klubů má pouze plzeňská Viktoria v záloze českou dvojici Kalvach - Červ. Lukáš Kalvach, reprezentačními kouči dlouho přehlížený, také v Gruzii do druhé půle nastoupil, ale herně zapadl do bídně rozehraného utkání. Nepovedla se mu hned první akce. Blýskl se však nakonec alespoň brankou, kterou korigoval stav na 4:1, když fantasticky trefil odražený míč a z dvaceti metrů nechytatelně utaženou ranou zavěsil. To byl ale také jediný pozitivní počin českého týmu v celém utkání! Lukáš Kalvach sice v Gruzii herně nezazářil, avšak rozhodně by měl dostat v reprezentaci další šanci.

Fakt, že české reprezentaci schází kreativita a nerada hraje „do plných“, není ničím novým. Českému týmu mnohem více vyhovuje, když může hrát na brejky ze zajištěné obrany. Nebo bojovný a běhavý fotbal nahoru-dolů s týmem, který moc důsledně nebrání. Dobývat obranu je však pro něj velký problém. Svými ztrátami míče Češi tentokrát darovali domácím „na talíři“ velké možnosti, aby šli do vedení a zápas snadno rozhodli.

Tentokrát nestíhala ani česká obrana. Stoperská trojice Zima - Hranáč - Krejčí odehrála velmi špatný zápas. Robin Hranáč má štěstí, že takové utkání odehrál až nyní. Tohle dříve vidět v Hoffenheimu, nejspíš by si hodně rozmýšleli, jestli do něj investovat miliony eur. Byl pozdě v soubojích, špatně vyhodnocoval situace, nestíhal ani běžecky. Stejné lze konstatovat také o Davidu Zimovi ze Slavie a Ladislavu Krejčím z Girony. Ten navíc „vyrobil“ úplně zbytečnou penaltu, která určila ráz utkání. Na Krejčím byla znát nepohoda a nerozehranost. Ve španělském klubu zatím nenastupuje. Jeho dřívější sebevědomí bylo v Gruzii „u ledu“.

Matěj Kovář v bráně vyloženou hrubku neudělal. Ale také navíc nic nechytil. Nevytáhl žádný zákrok, kterým by tým podržel. Od brankáře jeho parametrů bych také očekával trochu více, i když viníkem debaklu není.

Z útoku Čvančara - Schick - Provod také těžko někoho chválit. Nejaktivnější z této trojice byl jednoznačně Lukáš Provod. Velmi se snažil. Chtěl hrát, ale moc se mu toho nepodařilo a příliš pochopení u spoluhráčů nenašel. Patrik Schick to na hrotu má, pravda, hodně těžké. Moc kvalitních míčů tedy nedostane. Když však nějaký přece, neudrží ho. Nic z něj nevytěží. Jeho forma je už delší dobu slabá a je na míle vzdálená té před dvěma lety, než začalo jeho období opakovaných zranění. Schick působí na hřišti otráveně, bez energie. V klubu nemá pevné místo v základní sestavě. To je znát. Hrotový útočník a střelec musí mít herní sebevědomí. A to nyní Schickovi znatelně chybí.

Výkony Zeleného a Kalvacha už jsem zmínil. Další střídající Lingr, Hložek a Šulc také zapadli do nevydařeného rámce utkání. Pavel Šulc se velmi snažil, ale lehce ztrácel míče, Adam Hložek se zkoušel prosadit alespoň z přímých kopů, ale ke gólu měly jeho pokusy poměrně daleko. Také Ondřej Lingr ničím pozitivním nezaujal.

At´ už výsledek dalšího utkání dopadne jakkoliv, dlouhodobou bolest české reprezentace neodstraní. Týmu chybí tvořiví záložníci, kteří dokážou dodat do hry myšlenku. Ivan Hašek, stejně jako jeho předchůdce Jaroslav Šilhavý, má v tomto směru značně omezený výběr. Šilhavý odstavil pro neshody Antonína Baráka. Hašek ho v nouzi na Euro vzal zpět. Logicky. Kdyby tak tehdy neučinil, většina národa by ho za to kritizovala. Návrat se však vůbec nepovedl. Barák byl na Euru pomalý, neobratný, ztrácel míče a nechal se po dvou žlutých vyloučit, čímž klíčové utkání hrubě ovlivnil. Ve výběru nyní chybí, ve Fiorentině pravidelně nehrál. Odchází do Turecka.

Dalším kreativcem, kterého v nouzi Ivan Hašek donominoval na Euro, je Petr Ševčík ze Slavie. Nastoupil dvakrát na pár minut. Nic nezkazil, ale ani také pozitivně neovlivnil. Často zraněný Ševčík se na začátku nové sezony ocitl ve Slavii v nemilosti. Nedostal se ani na soupisku pro Evropskou ligu. Slavii s ním už nepočítá. Pro národní tým je tedy také pasé. Další kreativní střední záložníci? Není kde brát. Vždyť v Mladé Boleslavi, klubu který postoupil do Konferenční ligy. se stále v záložní řadě objevuje už 42 letý Marek Matějovský, i když už nehraje zcela pravidelně.

Někteří volají po tom, aby Ivan Hašek skončil. Možná se tak opravdu stane, pokud by tým výrazně neuspěl ani s Ukrajinou. I když od svazového šéfa Petra Fouska by bylo radikální řešení překvapením. Je známý především svojí schopností nechat problém „vyhnít“.

Faktem je, že lepší fotbalisty prostě nemáme. I když bude trenérem kdokoliv jiný, bude „vařit“ z velmi podobných ingrediencí. Samozřejmě lze řešit některé detaily ve složení sestavy, které se Haškovi v Gruzii moc nepovedly. Kupříkladu, jestli spolu má hrát Souček s Králem, když má česká záloha tvořit hru proti týmu, který hraje v zataženém bloku.

Můžeme také diskutovat o tom, že v nominaci měl být nejlepší současný ligový střelec Jan Kliment z Olomouce. Má formu. Mohl být na hrotu místo Schicka. Tím spíš, že nyní chybí Tomáš Chorý. Ale změnilo by to něco? Je mu 31 let. Dal za poslední dva měsíce v lize sedm gólů, ale předtím za dva roky v Plzni jen pět celkem. Navíc, především mu musí do šance někdo přihrát! Krom toho, mezinárodní fotbal je přece jen jinde, než běžný zápas Olomouce v české lize.

Lze polemizovat, jestli neměl v utkání dostat příležitost Václav Černý z Glasgow Rangers, který v novém působišti hraje pravidelně. V minulosti dokázal, že má jisté tvořivé i střelecké schopnosti. V Gruzii seděl pouze na střídačce, stejně jako Vasil Kušej z Mladé Boleslavi, který si s míčem „rozumí“ a v posledních týdnech má formu jako hrom. Avšak také má za sebou úplně „neviditelné“ jaro.

Pro mnohé je určitě chybou, že Ivan Hašek nenasadil do stoperské trojice Martina Vitíka, který má také poslední týdny skvělou formu a výrazně pomohl Spartě do Ligy mistrů. Já bych ho třeba v sestavě očekával. Stejně tak šanci v Gruzii nedostal plzeňský záložník Lukáš Červ, který hraje za Viktorii výborně ve dvojici s Kalvachem. Trenér se prostě nějak rozhodl, vsadil na fotbalisty, z nichž někteří v klubech momentálně pravidelně nehrají, a nevyšlo mu to. Tým vůbec nefungoval.

Česká reprezentace má jednu výhodu. Horší už to snad být ani nemůže. Nebo ano? Reparát může tým složit už v úterý v pražském Edenu proti Ukrajině. Bude to jiný zápas. Jiný soupeř. V domácím prostředí. Ivan Hašek už ale bude hrát asi tak trochu „o hlavu“.

Zdroje : Přímý přenos ČT Sport + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz