Hlavní obsah
Aktuální dění

Harrisová zazářila, Trump ztrácel půdu pod nohama

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Saul Loeb via Getty images

Debata na ABC News v plném proudu.

Kamala Harris v debatě s Donaldem Trumpem překvapila, když převzala kontrolu a získala podporu. Její šance ve volbách rostou, zvlášť po výrazné podpoře od zpěvačky Taylor Swift.

Článek

Když se Kamala Harris a Donald Trump postavili proti sobě v poslední prezidentské debatě, bylo od začátku zřejmé, že to nebude snadná noc pro bývalého prezidenta. Harrisová nejenže překonala očekávání, ale dokonce získala významnou výhodu. Zatímco předchozí debaty mezi Trumpem a Bidenem byly spíše chaotické a rozdělovaly publikum, tato byla jiná. Harrisová nejen, že udržela pevné nervy, ale vynikla v kontrastu s Trumpovou nevázaností, brbláním, když neměl slovo, a nesourodými odpověďmi.

Foto: Saul Loeb via Getty Images

Donald Trump. Prezidentská debata na ABC News.

Trump v defenzivě

Od samého začátku byl Trump pod tlakem. Harrisová útočila na jeho politiku, ekonomiku, pandemii i jeho reakci na události 6. ledna (Útok na Kapitol). Dokonce i v otázkách, kde by mohl mít Trump výhodu, jako je imigrace nebo ekonomika, se vyhýbal přímým odpovědím, přestože mu mohly pomoci, a místo toho nabízel opakující se fráze a dezinformace. Jeho slabost na pódiu byla i pro běžného člověka-laika, jasně patrná, když se snažil vysvětlit své postoje k Roe v. Wade (soudní spor týkající se zákazu interrupce z roku 1973) nebo k politice daní, ale většinou pouze zmateně mumlal o tématech, která ani nesouvisela s položenými otázkami. Na to ho moderátor mistrně upozorňoval a také pomohlo vypínání mikrofonu.

Některé Trumpovy výroky byly tak absurdní, že oba moderátoři se museli několikrát uchýlit k faktické kontrole. Například jeho tvrzení o imigrantech, kteří údajně pojídají kočky a psy, bylo nejen směšné, ale i zcela nepravdivé, potvrzené šetřením přímo z daného státu. Přes všechny snahy Trumpa se zdát jako „muž z lidu“, ho Harrisová neustále zatlačovala do defenzivy a nenechala mu prostor zaútočit Trumpovým stylem.

Harrisová jako klidná síla

Kamala Harris předvedla, že je nejen schopná, ale i připravená na roli prezidentky. Zatímco Trump se potácel ve svých neúspěšných útocích, Harrisová klidně odpovídala na otázky, včetně těch ohledně frakování, daní nebo na téma malých podniků. Na rozdíl od Trumpa, který se omezil na neurčité „mám koncepty“, Harrisová předkládala konkrétní plány a dokázala se postavit do pozice lídra debaty.

Trump se pokusil poukázat na to, že Harrisová a Biden měli tři roky na řešení problémů a „nic neudělali“, ale tato linie útoku postrádala váhu, když se vezme v úvahu celkový obraz. Harrisová byla konzistentní v tom, že má řešení na mnohé problémy, včetně ekonomické obnovy a sociálních reforem.

Výsledky průzkumu

Podle rychlého průzkumu CNN se většina voličů, kteří debatu sledovali, shodla, že Harrisová předvedla lepší výkon. Celkem 63% diváků označilo její výkon za lepší ve srovnání s Trumpem. Tento posun ve vnímání Harrisové přišel po debatě, kdy se pohled diváku na ni výrazně zlepšil, zatímco Trumpova oblíbenost se příliš nezměnila, ztratil ale jen lehce. V porovnání s červnovým střetem s Bidenem, kdy Trump překvapivě zazářil, byl tento večer pro něj spíše zklamáním.

Debata však pravděpodobně nebude mít významný dopad na celkovou volbu. Většina voličů uvedla, že jejich názor na to, koho volit, zůstal nezměněn. Přesto byla schopnost Harrisové vést debatu a klidně odpovídat na Trumpovy útoky důležitým signálem pro ty, kdo ještě váhají.

Závěrem

Ačkoli Harrisová zvládla tuto debatu s přehledem a dominovala pódiu, výsledek listopadových voleb zůstává otevřený. Trump stále disponuje silnou voličskou základnou a některé otázky, jako ekonomika a imigrace, mu dávají výhodu v očích určitých voličů. Přesto je představení Harrisové důkazem, že by mohla být silnou vyzyvatelkou i proti takovému hráči, jako je Trump.

Odhad prezidentských voleb

A protože se dlouhodobě zabývám průzkumem politických preferencí, připojuji můj odhad celkových výsledků amerických prezidentských voleb. Pochopitelně jsou to odhady, pokud se mezitím nestane něco zásadního. Kromě celkového výsledku připojuji i odhad ve Swingstates, které jsou důležitéjší než celkový počet hlasů, jak jste zažili např. v případě Hillary Clinton. Pochopitelně je to odhad včetně ovlivnění podporou zpěvačky Taylor Swift.

Odhad výsledku: Podle současných průzkumů by výsledek mohl být těsný: Kamala Harris 51,1%, Donald Trump 48,9%.

Swing states odhad:

  • Pennsylvanie: Harris 50,6%, Trump 49,4%
  • Michigan: Harris 51,7%, Trump 48,3%
  • Wisconsin: Harris 50,8%, Trump 49,2%
  • Severní Carolina: Trump 50,3%, Harris 49,7%
  • Georgia: Harris 50,6%, Trump 49,4%
  • Arizona: Harris 50,2%, Trump 49,8%
  • Nevada: Harris 51,9%, Trump 48,1%

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz