Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak se dá z odhadů vývoje voleb na Slovensku sledovat vývoj v Česku aneb trendy budou stejné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pirátská strana (Flicker) a Mediálný tým Progresivného Slovenska

Zleva: Ivan Bartoš (Piráti), Michal Šimečka (Progresivné Slovensko)

Někdy je obdobnost rozhodování voličů našich krajin překvapivě propojená, jen to ne každý vidí.

Článek

Četl jsem tak Šťastné slovo Jindřicha Šídla a v tu chvíli mě napadlo, že zde nikdo nenapsal opravdu dobrý článek na téma Slovenských voleb a paradoxů, které naši bratia mají. Tedy hurá do toho…

Dnes se společně podíváme na zajímavé srovnání preferencí stran v obou zemích a pokusíme se odhadnout, jak by se politická krajina mohla vyvíjet v nadcházejících volbách… Nutno říci, že na Slovensku je to na spadnutí a zajímavě se to mění den po dni.

Na slovenské politické scéně se pomalu, ale jistě stává skrytým žolíkem a jasným favoritem strana Progresivné Slovensko (PS). Proč? Zajímavým fenoménem je, že tato strana se minule nedostala do parlamentu, kdy získala 6,96 %, což bylo o 0,04 % méně, než bylo třeba ke vstupu do Národnej rady. Stala se jí osudnou koalice se stranou SPOLU, což je na Slovensku obdoba TOP09. Progresivné Slovensko se od SPOLU oddělilo a SPOLU se transformovalo do strany Demokrati, které vede expremiér Eduard Heger (Ano, ten co byl ten rozumný člověk z OĽaNO). A právě z této „absence“ nyní Progresivné Slovensko těží. Díky své neúčasti v minulém parlamentu zůstala v pozadí pozornosti a jejich současný úspěch může být vnímán mnohem menší, než je ve skutečnosti. Stejně tak bychom mohli srovnat jejich situaci s českými Piráty, kteří získali také jen čtyři poslance, a přestože mají výrazného ministra Jana Lipavského, který zastiňuje i Ivana Bartoše ve funkci ministra zahraničních věcí (nehodnotím kvalitu ani kvantitu práce, jen viditelnost), jsou v politickém dění stále poněkud méně vidět. A to se stejně jako u Progresivného Slovenska odráží v preferencích. K tomu přidejme, že obě strany jsou bez korupčních kauz a viditelných problémů.

Ano, incident Lukáše Kolaříka je výjimka, která potvrzuje pravidlo, ale Piráti to okamžitě řeší a to je ten styl, jak se to má řešit. A upřímně…v porovnání se situacemi z let 2017 a staršími, je to rozdíl.

Slováci mají před sebou zajímavou volbu a na politické scéně očekáváme zásadní změny. Strana SMER s novodobým přestárlým svazákem Robertem Ficem, dlouho dominantní politická síla, se nyní v běžných průzkumech drží na prvním místě, ale mimo tradiční průzkumy se už ocitá na druhém místě. To se krásně ukazuje na mnohem přesnějším průzkumu agentury VOX Politico SK, která měří každý všední den a má nejvyšší index přesnosti ze Slovenských agentur. Vliv a popularita SMERu ovšem neztrácí na síle, ani kvůli některým nevyřešeným problémům a novým kontroverzím, jako je otevřená podpora Putinova Ruska. Na třetím místě se ocitá dlouhou dobu první strana HLAS, která bude mít sice výrazný výsledek, ale přesto zaostává za PS a SMERem už výrazně. Důvody tohoto propadu mohou být rozmanité, ale největší roli zřejmě hraje ztráta důvěry voličů v důsledku toho, že jednou Peter Pellegrinni ukazuje stranu jako pravicovou, jindy jako levicovou. Jednou ji ukazuje jako proukrajinskou, jindy působí jako odpůrce dodávek zbraní. A neshod a neuspokojení očekávání minulých skorovoličů, kteří měsíce a měsíce v průzkumech tuto stranu adorovali, se nyní vytrácí doztracena.

Na české politické scéně tu alternativa k hnutí ANO není. V jednu chvíli se o to úspěšně pokoušeli Piráti, ale jejich pozitivní působení na seniorskou třídu se brzy vytratilo do ztracena a z jejich strany není vidět, že by tato snaha nějak pokračovala a dá se tedy považovat za pouhou předvolební.

A to, že by se senioři, volící hnutí ANO navrátili k ČSSD? Ani to lehká vlnka, kdy se ČSSD dostalo zpět nad 5 % nepotvrdilo. Naopak se k těmto voličům, kteří zůstali věrni ANO, přidali nespokojení voliči SPD a částečně voliči koaličních stran, u kterých se to nečekalo.

Pravděpodobnost, že příští volby zvítězí hnutí ANO, hraničí s jistotou. Co je ale také velmi pravděpodobné, že si ANO ještě více zničí koaliční partnery. Některé dokonce předtím, než by se kamkoliv dostali. Přeskočme Evropské volby, kde se dá krásně odhadnout, že pokud půjde každý zvlášť, tak se je pořadí jasné: ANO, Piráti, ODS, TOP09, STAN, SPD… A nikdo další… Otázka je jen rozložení čísel. A ani výrazné osobnosti dalším nejmenovaným stranám nepomohou.

A zpět na Slovensko – když budeme mluvit o Národnej radě a o tom, jak může překvapivě dopadnout něco, co vypadá na první pohled jako jistota vlády SMERu s HLASem a fašisty, pak já říkám, že to dopadne úplně jinak, než to vypadá. Jak?

PS - 23%

SMER - 20%

Hlas - 9,5%

OĽaNO+Za ľudí+KÚ(koalice) - 9%

Republika - 7,5%

KDH - 6%

SaS - 5,5%

SNS - 5%

Maďarská koalice(Aliancia-Szövetség) - 5%

A překvapivě se složí vláda Progresivného Slovenska s mnoha trpaslíky. PS: A teď mě trumfni v odhadu Jindřichu Šídlo ;-)

Ještě dovětek k Progresivnému Slovensku - obecně se teď trend liberálních stran po velkém pádu navrací nahoru na nová maxima. Je to vidět na mnoha místech v Evropě, ač ne všude.

A to také bude tvarovat Česko. Ač je to ještě dlouhá doba a hodně věcí se změní, pak s hodně věcmi zamává koalice SPD s Trikolorou, která překvapivě neuspěje. Hnutí ANO bude mít nová maxima a Piráti se dostanou nad 20 % na úkor jiných. A ODS postupně padne na kolena, pod 10 %, zatímco TOPka se zuby nehty udrží nad 5 %, ale bude to opět jako v roce 2017 o desetinky… O desetinky, od kterých budou lidovci na míle vzdálení. A bude to také poslední volební období, kdy budou SOCDEM mimo sněmovnu, protože Babiš bude mít špičku, než zmizí do propadliště dějin jako jiní Mečiarové. Vládu sestaví Piráti s ODS a případně tím, kdo se „prorve“.

Na krajské úrovni se v České republice chopí moci Piráti a získají více než polovinu všech krajů, což bude velmi významný úspěch. Nicméně, překvapivě nízký výsledek budou mít v Praze a ve volbách primátora Prahy neuspějí. Zde bude vítězem a koalici sestaví Praha Sobě. Důvodem bude zklamání tradičních voličů Pirátů, kteří se svými minulými koaličními partnery, tedy TOP09, KDU-ČSL a STANem, zajistili návrat některých z kmotrů ODS, což jim voliči nezapomenou. Celkově opět nejvíce posílí „nezávislí kandidáti“ skrze celou republiku.

Ačkoliv si můžeme dělat předpovědi a snažit se analyzovat aktuální situaci, politika je velmi dynamickým a proměnlivým prostředím, a volební výsledky mohou být ovlivněny mnoha faktory. A proto tohle berte jako můj pohled a výsledek nemusí nutně odrážet konečné výsledky voleb. Důležité je sledovat kampaně a podporu stran v nadcházejících měsících, abychom si vytvořili co nejpřesnější obrázek o tom, jak se politická situace na Slovensku a v Česku bude vyvíjet (teď především u sousedů).

K tomu nestačí jen sledovat měsíční průzkumy, ač jsou sebelepší, ale denně sledovat to, co bere tolik lidí v Česku jako sprosté slovo - Politiku a politiky. Všem z Vás, kteří to i přes opakované zklamání dělají, moc děkuji - jste budoucností naší republiky bez ohledu na věk, místo bydliště, politické přesvědčení, pohlaví a další parametry, které si dopíšete ke svému Curriculum vitae.

Sledujme tedy pozorně, jak se bude politická situace na Slovensku a v České republice vyvíjet, a nezapomínejme, že naše volba má skutečný vliv na budoucnost našich zemí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám