Hlavní obsah
Názory a úvahy

Eurovolby jako velký neúspěch vlády

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Novák

Výsledky už jsou zveřejněny, a tak nezbývá nic jiného, než analýza dat.

Článek

Je neoddiskutovatelné, že vládní koalice propadla. A to dost výrazně. Volby do EP jsou totiž oblíbenější u mladších voličů především z Prahy a Brna. Jak ale výsledky ukázaly, ti právě volili spíše hranatého Turka. Překvapilo i ANO, které nemělo ani tak výraznou kampaň. Upřímně, kdyby předvolební průzkumy neukazovaly u hnutí ANO přes 20 %, sám bych jim přiřadil spíše 15 %. Jenže to se nestalo a hnutí ANO ještě zvýšilo svých minulých 21% o dalších 5. Koalice SPOLU mohla v těchto volbách, jako jediných, usilovat o 30 %. Tento výsledek tedy ukazuje, že v parlamentních budou muset co dělat, aby se vůbec dostaly nad 20 %. U ANO je jisté, že to bude nad 30 %, možná tedy až ke 40 %. Jejich pravděpodobným partnerem bude Přísaha a Motoristé, kteří se budou pohybovat na úrovni SPD, tedy 7-11% a SPD tak nejspíš nahradí. Zajímavý je také výsledek Konečné. Jejích 9 % však do parlamentních voleb zmizí společně s Konečnou v EP. Tato procenta si tedy rozdělí národní konzervativci. Spíše tedy vidím přechod k PRO, které má v plánu vytvořit koalici více stran, například se Svobodnými, než k SPD. SPD by sice vyhovovalo i spojení s PRO, jenže Okamurova politika je nevyzpytatelná. Opozice má tedy obrovskou šanci vytvořit vládu. A rozhodli to mladí lidé. Něco, na čem Andrej Babiš pracuje již 2 roky a teď mu to zařídil Filip Turek. STAN sice získal 2 mandáty, ale de facto se jedná o jedinou liberální stranu. Mladí tedy opravdu přestávají slyšet na „zelená“ témata a vícero pohlaví. U Pirátů je to neúspěch. Konzervativní síly tedy v ČR výrazně posílili a v parlamentních můžeme čekat ještě větší nárůst. Viz. začátek. Alespoň takto hovoří data. Situaci však budu nadále monitorovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám