Hlavní obsah

Kdo může za výbuch ve Vrběticích?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Kauza Vrbětice zasáhla celou českou společnost. Mnozí důvěřují tajným službám a policii, jiní tvrdí, že se může jednat o hru. Svůj pohled má i exprezident Miloš Zeman. Co je tedy realitou?

Článek

Začněme s prohlášením policie a BIS, které, jak je známo, oznámily, že za výbuchem v roce 2014 stojí ruská GRU. Ve skladech se měla nacházet munice pro Ukrajinu, nebo také Sýrii. Avšak verze s Ukrajinou je reálnější, jelikož právě v roce 2014 začala válka na Ukrajině (Majdan). Tomu, že tato varianta je smysluplnější nahrává i fakt, že Rusko podpořilo tzv. Opolčence neboli Separatisty z východu Ukrajiny proti vládě v Kyjevě, a to jak dodávkou materiální pomoci, tak například potravin. Západní politici tvrdí, že i zbraněmi převáženými tzv. bílými náklaďáky, avšak podle video zdrojů reportéra Milana Zaděláka, který se k oněm náklaďáků dostal a prozkoumal je, můžeme konstatovat, že toto tvrzení je nepodložené a jedná se pouze o „pocit“. Pokud tedy Česká republika, která od počátku konfliktu (2014) stála především díky členství v EU a NATO na straně Ukrajinské vlády sestavené díky ozbrojenému převratu (Majdan), uchovávala zbraně mířící na Ukrajinu, je možné, že GRU místo uchování odhalila a strategicky nechala zlikvidovat. Avšak mohl za tím stát i kdokoliv jiný podporující stranu Separatistů tíhnoucích k Ruské federaci. BIS uvádí, že od začátku pracuje pouze s 1 variantou - může za to Rusko. To samo o sobě vypovídá své o naší Bezpečnostní službě a veřejně na to upozorňuje Miloš Zeman. Ten říká, že varianty jsou 2 a to, že za výbuchem stojí Rusko není postaveno na pevných důkazech, což zmiňuje i NCOZ. Pokud tedy chceme znát pravdu, musíme zvážit všechny možnosti. Jestliže víme, že NATO a Rusko jsou dnes ve válce (na území NATO studenou, ale jinak i informační) a to již nejméně od roku 2014, musíme počítat i s variantou, že BIS jedná podle strategie NATO ve válce. Mohlo jít například o vyvolání strachu z RF, nebo třeba záminka k vyostření vztahů. Ale zatím můžeme jen spekulovat. Pravdu se nejspíše dozvíme, až to všechno skončí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám