Hlavní obsah
Názory a úvahy

Koho volit v eurovolbách?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

7. června 2024 nás čekají volby do Evropského parlamentu. Účastní se jich 30 uskupení, ale šanci překročit 5% hranici má jen pár z nich. Koho tedy volit?

Článek

Jak je již zmíněno výše, šanci uspět nemají zdaleka všichni, proto je důležité vybrat kandidátku, která přinese alespoň 1 europoslance. Zbylým pidistranám se tedy nebudu věnovat. Na prvním místě nejspíše skončí hnutí ANO, avšak šanci má i koalice SPOLU (podle průzkumů). Hnutí ANO přináší kandidáty, tentokrát s jednotným postojem, tedy pronárodních. Nejvýznamnějším tématem jejich programu je migrace, která je vlastně hlavním tématem celých voleb. Na rozdíl od ANO, koalice SPOLU tak jednotná není. Hlavní tvář Alexandr Vondra sice kritizuje Migrační pakt, řada jeho kolegů avšak nikoliv. Zde tedy nevíte, co vlastně volíte. STAN vede Danuše Nerudová, která se také díky svému nedostatečnému informačnímu pokrytí stala nepřítelem tak nějak všech. Dokonce i Pirátů, které vede Marcel Kolaja. Ti hlásají, že jsou jedinou liberální stranou. Šanci vyškrábat se nad 5 ℅ má také koalice STAČILO!, jinými slovy KSČM, jinými slovy Kateřina Konečná, která je v Evropském parlamentu již toto období. Novinkou je koalice Přísahy a Motoristů, kterou vede Filip Turek. Jejich hlavním programem je kritika EU a jejich nařízení, týkající se zákazu spalovacích aut nebo Green dealu. SPD tentokrát vede bývalý člen Svobodných a ODS Petr Mach, který již europoslancem byl. Nepřekvapí, že SPD usiluje o referendum o vystoupení z EU. Pak je tu trojice stran na hraně. SOCDEM vedená Lubomírem Zaorálkem od kterých stále nevíte co čekat, PRO Jindřicha Rajchla, který je již domluvený se stranami jako Fidesz Viktora Orbána a podobnými politiky, kritizujících EU na nové frakci a prosazování zájmů jednotlivých zemí a Svobodní, které vede Libor Vondráček. Avšak Svobodní jsou pod velkým stínem Filipa Turka. Pokud tedy volíte liberálně neboli proevropsky, nejspíše se rozhodujete mezi Piráty a STAN. Konzervativní voliči, a ti, kteří nevěří EU mají větší výběr. Hnutí ANO, SPD, PRO, STAČILO!, Přísaha a Motoristé a napůl i SPOLU. Od nich ale nevíte, co čekat. Navíc když jim dáte hlas, zvolíte jak člověka prosazujícího evropská nařízení i někoho, kdo je kritizuje. STAČILO! nepřináší zase nic nového, Kateřina Konečná vlastně jen vystupuje na CNN Prima News a v EP je nevyzpytatelná. SPD je pro výstup, ale co bude dělat uvnitř nikdo neví… Nejzajímavější tedy jsou Přísaha, ANO, PRO a na liberální straně Piráti a STAN. Voliči STANU však spíše volí Jana Farského, protože Danuše Nerudová nerozumí EU ani politice, vlastně ničemu a na kandidátce je jen díky své známosti z prezidentských voleb. ANO je standardní hnutí, které se bezpochyby dostane nad 5 % a překrývá se s PRO, která má však šanci o dost menší, ale působí zajímavě a inovativně pro českou politiku. To platí i pro Přísahu s Motoristy, tedy Filipa Turka, který je známý i na internetu. Ať už tedy volíte jakkoliv, přemýšlejte, jestli daní kandidáti budou prosazovat předvolební sliby. Hodně štěstí!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám