Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bude-li Trump prezidentem USA, má nabito na ukončení války na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Trump ví, co říká.

Článek

Trump: Když budu prezidentem, vyřeším válku na Ukrajině do 24 hodin.

Na první dobrou se uvedený výrok jeví ze strany jeho autora jako"plácnutí do vody “, vyvolávající přinejmenším úsměv .

Pokud si však přiznáme, že agrese Ruska vůči Ukrajině je faktickou válkou mezi Ruskem a USA na území Ukrajiny, zaslouží si uvedený výrok nejen pozornost, ale i úvahu nad ním.

Nalijeme-li si čistého vína, Ukrajina při pomoci jiných států, včetně států EU, byla doposud schopna se Rusku důstojně postavit pouze ( nikoliv především) díky pomoci USA. Bez pomoci USA by již Ukrajina „padla“.

To ví všichni realisté, mezi které v daném případě patří i Trump.

Bude-li Trump prezidentem USA, v návaznosti na předchozí jeho volební vítězství, které jej přechodně ubytovalo v Bílém domě, má co Rusku vracet, natož za případně opakované vítězství v  příštích prezidentských volbách.

Kromě toho vytrhne Rusku “ trn z paty", který mu tam vrazila Trumpovi znepřátelená Bidenova administrativa, a proto se trápí ve válce na území Ukrajiny.

V pozici arbitra Trump mezi Ruskem a Ukrajinou bude mít široký manipulační prostor pro nastavení “ mírových" podmínek, s nejpravděpodobnějším výsledkem zachování status quo.

Na to Rusko rádo přistoupí a Ukrajina bude muset přistoupit, neboť zastavením její podpory ze strany USA bude posíleno Rusko a Ukrajina padne.

Soumrak nad Ukrajinou nastane i v případě, pokud by Trumpovu „arbitráž“ odmítla.

V uvedených scénářích lze připisovat Trumpovi metody spekulací, úskoků a vydírání, které však nejsou dnešní politice, a to zdaleka nejen Trumpovi, cizí.

Vše uvedené je však podmíněno zatím neznámou, zda se Trump stane opět prezidentem USA, jaký bude vývoj války na území Ukrajiny do doby, než případně se jím stane, ale i to, zda nedojde ve světě k dalším geopolitickým střetům a posunům.

V každém případě uvedeným výrokem Trump ví, co říká. Prozrazuje směr své případné budoucí zahraniční politiky, oznamuje počátek své předvolební agitace pro nastávající prezidentské volby v USA.

Není záhodno nikoho a nic podceňovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz