Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kovaní a mlčící většina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Elisa Cabot / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Proč je mlčící většina v početní převaze?

Článek

Většina z nás má na dění kolem nás nějaký svůj názor. Mít názor je jedna věc a  projevit jej, je věc druhá.

Co si myslím, to je mou vnitřní a nedotknutelnou záležitostí. Co projevím se stává záležitostí veřejnou.

Tak například k aktuálním otázkám rusko-ukrajinské války ve veřejném prostoru převážně projevují názor jen někteří politici, různí odborníci z řad politologů, komentátorů a pod., a některé známé osobnosti z některých oblastí našeho života .

U politiků, kteří se k uvedené problematice projevují, z charakteru profese nelze rozpoznat, zda se jedná o projev jejich osobního názoru, anebo zda o „povinně“ loajální názor v rámci politické příslušnosti podle toho, zda náleží k vládní koalici, anebo k opozici, t.j. podle pořekadla, čí chleba jíš, toho píseň zpívej.

U různých odborníků je tomu tak obdobně, nezřídka v rámci pudu sebezáchovy,akorát se u nich nezveřejňuje politická příslušnost. Nejsou-li členy politické strany, tak se projevují v rámci předstírané apolitičnosti po vžitém , ale v podstatě nesmyslném vzoru jako u úspěšných kandidátů na poslance, senátory a jiné významné posty, t.j. „nezávislý“ za tu či onu politickou stranu.

Mimochodem, takové nezávislosti nerozumím, ale zřejmě jsem sám, když jsem nezaznamenal odmítnutí této informační mlhy.

Známe osobnosti z různých oborů lidské činnosti se veřejně projevují souhlasně s hlasy vládní koalice z důvodu svých osobních ambicí. Příznivci opozice z řad známých osobností ze stejných důvodů očekávají naplnění svých ambicí pro období, až se z opozičních stran stanou strany vládnoucí.

Tak se u názorů projevujících vytváří asociace na analogii s historickou zkušeností z dob dřívějších, kdy se nám prezentují jako tzv. kovaní.

Všichni ostatní, a to je drtivá většina našeho obyvatelstva, jsou mlčící většina.

Proč je mlčící většina v  početní převaze? Podle mého názoru je tomu tak rovněž v důsledku historické zkušenosti.

Společnost dříve, anebo později, jde ve směru mlčící většiny a kovaní se stanou zapomenutou, někdy i právem zesměšňovanou entitou, končící v  zapomenutém propadlišti dějin.

Nicméně většina z nich může říci: „Byl jsem v žitě“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz