Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nežádoucí reminiscence před zahájením olympijských her

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Conditio sine qua non pro účast na XXXIII. olympiádě Paříž 2024.

Článek

Bezprostředně před zahájením letních olympijských her 2024 v Paříži jsem vyslechl rozhovor s předsedou Českého olympijského výboru, který se zřejmou rozpačitostí hovořil o podmínkách ruských a běloruských sportovců pro účast na olympiádě.

Pochopil jsem snad správně, že se jednalo o podmínku ( conditio sine qua non) , t.j. bez které účast sportovců nebyla možná. V rozhovoru vyřčena nebyla.

Nicméně z kontextu vyplynulo, že podmínkou pro účast sportovců Ruska a Běloruska bylo stanovisko k agresi Ruska vůči Ukrajině.

To podnítilo u mě časem již potlačenou reminiscenci zejména z období tzv. normalizace totalitního režimu u nás.

Kdo se podrobil přijímacímu či výběrovému řízení pro přijetí na vysoké školy nebo na vybraná pracoviště, v životopisech, které byly součásti přihlášky či žádostí, a při pohovorech či přijímacích zkouškách adepti prohlašovali, ale i  podpisem stvrzovali souhlas se vstupem „spojeneckých vojsk“ do ČSSR v roce 1968.

Pro přijímací řízení se jednalo o  conditio sine qua non. Bez toho nebylo možno cílit na vysokoškolský diplom, kariérní postup a u vybraných profesí ani na přijetí do pracovního či služebního poměru.

Nesetkal jsem se s případem, že by takovou podmínku, která byla vůči adeptovi uplatněna, někdo nesplnil.

Domnívám se, že demokratické režimy ve vztahu ke svobodě občanů celého světa takové a obdobné conditio sine qua non neznají.

Kde a jak k ní dospěl Mezinárodní olympijský výbor?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz