Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vystačíme si láskou a obdivem k sobě samým a k penězům?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Bude muset více spoléhat sám na sebe bez pomoci druhých, v duchu výroku filozofa Thomase Hobbese „homo homini, lupus est“.

Článek

Říká se, že člověk je tvor společenský.

Pozitivní společenství bývalo nejčastěji vnímáno jako prostředí přátel, které jsme nezištně vyhledávali, vyznačovalo se upřímností a vzájemnou podporou, bylo nám s nimi příjemně. Přátelé, kterým jsme důvěřovali a oni nám.

Když se rozhlédneme kolem sebe. Kolik je kolem nás nyní takových přátel?

Vedle nezbytné profesní spolupráce, rozmanité volnočasové společné zájmy vytváří zdání přátelství. Nicméně s prioritou lásky a obdivem k sobě samým, tedy s vyžadovanou autoritou a respektem druhých. To však naráží na stejné priority druhých.

Skrze osobní zkušenost se nemohu ubránit dojmu, že současné přátelství je založeno ne-li na zištnosti, tak alespoň na vzájemné výhodnosti čili na obchodním principu.

Nemáš-li mi co nabídnout, nemáš mi co říci.

To jsou nová a pro současnost nezanedbatelná, nepřehlédnutelná a charakteristická společenská kritéria, hodnoty.

Vše je v pohybu. Nic nebude a ani nemůže být tak, jako dříve.

Člověk zůstane tvorem společenským. Toliko s postupnou převahou pragmatičnosti a opatrnosti nad shora definovaným přátelstvím.

Bude muset více spoléhat sám na sebe bez pomoci druhých, v duchu výroku filozofa Thomase Hobbese „homo homini, lupus est“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz