Hlavní obsah
Finance

Jedno nevypité pivo z vás může udělat milionáře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Online. In: Magic Media. Dostupné z: Canva. www.canva.com. [26.09.2024].

Milion na účtu je stále pro řadu lidí něco nepředstavitelného. Přitom stačí vypít každý den o pivo méně. Takhle jednoduché to je. A milionářem tak může být opravdu každý.

Článek

Pivo je náš národní nápoj, a i když dle Českého svazu pivovarů a sladoven jeho spotřeba v ČR klesá, stále jsme mezi rekordmany v konzumaci zlatavého moku na hlavu. V průměru každý občan vypije přes 120 litrů za rok. Spotřeba se snižuje i díky inflaci, kterou jsme tu v posledních letech měli. Cena piva se rychle zvyšuje a v restauraci tak dáte za jeden půllitr 60,- Kč.

A teď si představte, že místo toho, abyste si dali za 60,- Kč jedno orosené ve vaší oblíbené hospůdce, tyto peníze zainvestujete. Ať máte důstojné stáří a neživoříte ze státního starobního důchodu, který v budoucnu sotva pokryje vaše základní výdaje. Investovat budete chytře, takže se v průměru dostanete na 8% zhodnocení svých prostředků každý rok. A díky složenému úročení se po 20 letech dočkáte prvního milionu korun (1 060 237,- Kč). Přitom si každý den dáte místo dvou piv jedno. A nakonec vám ještě poděkuje i vaše zdraví.

Představte si, že budete takto pít o jedno pivo méně třeba třicet, čtyřicet, nebo padesát let. Neboli od svých 18 let budete investovat 60,- Kč denně (1800,- Kč měsíčně) až do starobního důchodu. V tom případě vás bude v 68 letech čekat na účtu 14 277 110,- Kč. Myslíte, že je to moc? Dle České správy sociálního zabezpečení je průměrná délka doby, kterou strávíme ve starobním důchodu 24,6 let. Pokud si tedy po tuto dobu necháme vyplácet výše zmíněnou částku, budeme mít ke státnímu starobnímu důchodu měsíční rentu 67 512,- Kč (pokud počítáme že zůstatek se nám stále úročí v průměru 3 % ročně), jak ukazuje tabulka č. 1.

Foto: Jan Prokeš

Tab. č. 1: Kolik Vám jedno nevypité pivo přinese v budoucnu?

Na tuto myšlenku mě přivedl Jiří Omelka v jednom z jeho příspěvků. Od té doby ji pravidelně představuji každému, kdo mi tvrdí, že na investování nemá peníze. Investování je pro každého! Stačí si teď dopřát jenom o trochu méně. A vlastně zase tolik nezáleží, jestli se bavíme o pivu, cappuccinu nebo půlce krabičky cigaret denně. Každý den bychom našli zbytný výdaj, který si můžeme odpustit.

Tabulka č. 1 vám jasně ukazuje, že čím déle investujete, tím lépe. Proto na nic nečekejte a sjednejte si schůzku se svým finančním poradcem. Provede vám analýzu, vysvětlí rizika, vybere nejbezpečnější produkt dle vašich cílů, znalostí a zkušeností. Hlavně začněte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz