Hlavní obsah
Rodina a děti

Škola volá! A peněženka rodičů se nestačí divit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Online. In: Magic Media. Dostupné z: Canva. www.canva.com. [16.09.2024].

V září zasedlo do lavic více než 2 miliony žáků. V tomto složitém období vysoké inflace se pro mnohé rodiny školní docházka stává náročným výdajem. Víte, jak hluboko musí sáhnout do kapsy rodiče předškoláků, školáků nebo vysokoškoláků?

Článek

Nic není zadarmo a výchova dětí obzvlášť. Dle Lukáše Kovandy a výzkumu agentury STEM/MARK předčila finanční náročnost rodičovství očekávání u 55 % maminek. Třetina z nich si navíc není schopna před narozením dítěte tvořit finanční rezervy. Aktuálně se náklady na výchovu a výživu dítěte do jeho 18 let odhadují zhruba na 1,6 mil. Kč. To je samozřejmě nemalá finanční zátěž, která odradí nejednoho rodiče od pořízení potomka.

Poradce Karel Bujko náklady na malé dítě stanovuje na 4-5 tisíc Kč měsíčně. Což dle mých zkušeností odpovídá realitě - samozřejmě najdeme rodiny, u kterých se částka může vychýlit na jednu či druhou stranu. U předškoláka se měsíční náklady mohou vyšplhat až na 9 000 Kč měsíčně. Patří sem náklady na jídlo (mnohdy ovlivněné různými intolerancemi), hygienické potřeby, dopravu, léky, oblečení a hračky. Jednorázové, vstupní náklady spojené s příchodem potomka na svět zpravidla vychází na 50 - 150 000 Kč. Sem patří náklady na pořízení výbavičky pro novorozeně (kočárek, vajíčko do auta, postýlka, oblečení, léky), či úpravu bytu.

Nadstandartním nákladem jsou v prvních letech dítěte poplatky za školky, dětské skupiny, případně jesle. Těch je dlouhodobě nedostatek a mnozí rodiče jsou nuceni využívat soukromých institucí. Náklady se pak šplhají od jednotek tisíc Kč, klidně až na 15 000 Kč měsíčně.

Samozřejmě čím je dítě starší, tím více platíte za jídlo. Pro školáka počítejte s 3100 Kč za měsíc. Připlatíte si ale za oblečení a obuv, obzvlášť když bude volný čas trávit aktivně. Za oblečení obuv a koníčky si klidně připravte 2 000 - 5 000 Kč.

Pokud si to tedy shrneme, tak předškolní dítě vyjde své rodiče měsíčně na 4000–5000 Kč, pro školáka počítejte 6000–7000 Kč a na druhém stupni základní školy počítejte spíš 10 000 Kč.

Jsou ale soukromé instituce, kde může dítko trávit čas od školky až po základní školu. Roční školné vychází na 204 000 Kč až 386 000 Kč za rok.

Na střední škole záleží, jestli dítě bydlí u rodičů, nebo využívá internátu, jak daleko dojíždí a jakým způsobem se stravuje. Pro potomka bydlícího a stravujícího se mimo domov počítejte klidně další 4000 Kč každý měsíc navíc. Školné na soukromých středních školách se pohybuje v rozmezí 10 000 - 386 000 Kč za rok. Dále záleží na koníčcích, volnočasových aktivitách, ale třeba i na kurzech. Takže u středoškoláka můžeme počítat s 10 000 - 50 000 Kč měsíčně. Záleží opravdu na hromadě aspektů.

Kapitolou samou o sobě je vysoká škola. Jiné náklady má opět student bydlící u rodičů a stravující se ve školní menze. Naproti tomu může stát studium na zahraniční univerzitě, kde si student musí platit školné, ubytování, stravu, a to v zemi, kde je vše několikanásobně dražší než v České republice.

Pro náklady vysokoškoláka studujícího v ČR se pohybujeme 10 000-15 000 Kč měsíčně. Pokud bude platit školné, připlatí si zhruba 5 000 Kč za každý měsíc navíc. Je v zásadě jedno, jestli na soukromé, nebo státní škole. Dvojnásobek platí pro obory v anglickém jazyce. Například na jedné soukromé škole si pro obor Global Business Management + Advanced Leadership Training připravte 119 000 Kč za kalendářní rok.

Pokud s partnerem začínáte přemýšlet o potomkovi, buďte si jisti, že tato radostná událost zamává s vaším rozpočtem. Počítejte s prvotními jednorázovými náklady, snížením příjmu na mateřské a rodičovské. Dítě zatíží nejdříve váš rozpočet 4 000 - 5 000 Kč měsíčně a postupně se bude tato částka zvyšovat. Proto je vhodné vše naplánovat. Ideálně zvednout rezervy na 4–6 měsíčních příjmů domácnosti a zbavit se zbytných nákladů. Upravte také životní pojištění a jakmile se váš rozpočet ustálí, začněte přemýšlet o budoucnosti. Investujte vašemu potomkovi - i kdyby to mělo být 500 Kč měsíčně, protože při správně zvoleném investičním nástroji pro něj budete mít 300 000 Kč na cokoliv, než bude dospělý. Proto kontaktujte svého finančního poradce a vše s ním zkonzultujte. Připraví vás na tuto životní situaci, ať ji zvládnete v klidu a bez zbytečných nervů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz