Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ekvádorské dušičky – dvě zajímavosti spojené s oslavami dne zesnulých

Foto: Jan Ptáček

Guagua de pan, to je neoddělitelná součást ekvádorských dušiček

V současné době se chystáme na naše dušičky spojené s mlhavým listopadovým počasím, smutkem a výpravou na hřbitovy s cílem upravit hroby našich předků. Ale co jiné země a dušičky?

Článek

V Botanické zahradě Teplice letos opět probíhají mexické dušičky, které jsou v mnoha ohledech zcela jiné než ty, které známe od nás. Právě tyto odlišné způsoby oslavy mi vždy připomenou naše ekvádorské putování v roce 2017 a 2018. Když se řeknou dušičky, lidé si představí mlhavé a sychravé počasí, mrholení, spadané listí a brzké setmění po říjnové změně času. Ovšem tomu tak nemusí být vždy, jak dokazují oslavy mexických dušiček nebo dvě zajímavosti spojené s oslavou dne mrtvých, na které jsme natrefili v listopadovém Ekvádoru.

Již koncem září se v pekárnách začali objevovat „panenka“ nebo „panáček“ se zdobeným obličejem a plněný nejčastěji čokoládou či sýrem. Nazývá se guagua de pan, říkáme se mu také T’anta wawa. Slovo pochází z kečuánštiny a armajštiny a znamená chléb (t’anta) a dítě (wawa). Symbolika je jasná, neboť má znázorňovat zemřelého. Poprvé jsem ho ze zvědavosti zakoupil v Panificadora Ambato, která se nachází na rohu ulice Mariscal Foch a Avenida 6 de Deciembre v hlavním městě Quitu. Ve městě Loja na jihu Ekvádoru se připravuje místo guagua de pan tzv. puerquitas neboli malé prasátko, tvarované spíše jako zvíře než panenka v zavinovačce.

Foto: Jan Ptáček

Guagua de pan aneb panáček v zavinovačce. Zdobení může být různé

Konzumace guagua de pan probíhá obvykle 2. listopadu a nesmí k tomu chybět další nezbytná proprieta – colada morada. Tento nápoj se připravuje z fialové kukuřičné mouky (ano, kukuřice může být nejenom žlutá, ale i fialová, modrá nebo růžová), rozmixovaného ovoce, koření (hřebíček, skořice, pomerančová kůra a další aromatické byliny) a cukru. A ovoce to může být různorodé, neboť Ekvádor jako tropická země s ním oplývá a čerstvě připravovaný džus je nezbytnou součástí každého oběda. Nechybí tedy ostružiny, jahody, ananas, naranjilla (plody lilku quitského), guajava (plody kvajávy hruškové) a andské borůvky (mortiño, Vaccinium meridionale). Tradice tohoto nápoje sahá do předkolumbovských dob, kdy byla spojena s oslavou sklizně jakožto analogií ke smrti v lidském pojetí.

Guagua de pan bylo nejlepší pečivo v Ekvádoru, protože ač bylo určené k plnění sladkou náplní, těsto samo o sobě sladké vůbec nebylo (což se nedá říct o jiných druzích ekvádorského pečiva). K tomu podávanou colada morada si nepředstavujte jako nějaký džus, ale díky kukuřičné mouce připomíná spíše tekutý pudink.

Nezapomeňte druhého listopadu vzpomenout na své příbuzné. Nemusí to být nutně slzavé údolí a zkuste se inspirovat u jiných kultur. Upečte guagua de pan, připravte colada morada a vězte, že tam nahoře se jim taková oslava bude líbit stoprocentně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz