Hlavní obsah
Cestování

Safari prohlídka jihoafrického vinařství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Ptáček

Holandský styl je v Jihoafrické republice všudypřítomný.

Druhý den v Kapsku v Jihoafrické republice jsme se setkali s místním botanikem Dougem Brownem, který nás na konci dne vzal na prohlídku místního vinařství. Sami jsme byli překvapeni, co vlastně znamená taková prohlídka.

Článek

Ten den bylo asi šestnáct stupňů Celsia, foukal vítr a na obloze se střídaly ocelově šedé mraky, déšť a slunce. V tomto zimním (kapském) počasí jsme strávili den botanizováním v okolí města Darling, vzdáleného asi 70 km od Kapského Města. Na konci dne nám náš průvodce a botanik Doug Brown nabídl návštěvu a prohlídku vinařství jeho kamaráda ze základní školy. Nicholas Pentz, majitel vinařství Groote Post, zavalitý pán oblečený do kostkované košile a běžného, šedivého svetru, s úsměvem od ucha k uchu, nás uvítal na vinařství s domkem v typickém holandském stylu. Nabídka prohlídky vinařství byla zprvu přijata vlažně, což mohlo být způsobené únavou předchozích dnů na cestě a okamžitého naskočení do pracovního procesu. Nicméně s prohlídkou souhlasíme, za to přeci nic nedáme a odpočinek si po dlouhém dni zasloužíme.

Po nějaké chvíli přiváží Nicholas terénní safari auto, které má vyvýšenou korbu se třemi řadami sedaček. Všichni na to nevěřícně koukáme a Nicholas nám ukazuje, kudy se dá nahoru nejlépe vyškrábat. Pod sedadly se nachází tlusté deky, které jsou nám doporučeny z důvodů zimního počasí. Doug si chce sednout nalevo vedle řidiče, ale nemůže otevřít dveře. Nakonec se přitáhne rukama o tyč držící plachtu nad korbou a dveře přeskočí. Nicholas se po chvíli vrací oblečený do těžkého a šedivého vaťáku. Dougovi říká, že to není možné, aby ty dveře nešly otevřít, zkouší s nimi lomcovat, ale bez úspěchu. Při nastartování vydává auto děsivé zvuky, ale bez potíží se rozjíždí směrem do volné přírody a my očekáváme prohlídku vinic.

Projíždíme keřovitou krajinou, nezpevněnou cestou plnou výmolů a děr, při nichž naskakuje celé osazenstvo auta na vyvýšené korbě. V písku potkáváme typické rostlinné zástupce vegetační formace fynbos – proteje (Protea) a spolucestující Martin nás upozorňuje na cibulovinu rodu Babiana. Tato rostlina má zajímavý opylovací syndrom, protože na květu vytváří bidýlko pro svého opylovače – ptáky strdimily. Na levé straně v houští spatřujeme našeho prvního přímorožce jihoafrického (Oryx gazella).

Vedoucí naší cesty Kristýna zvolá do našeho korbového pléna: „Je to pěkné, ale kde jsou vlastně ty vinice?“

Před námi se objevuje stádo zeber. Nicholas se k nim pomalu přibližuje a ve vhodné vzdálenosti zastavuje. Dougovi a nám vypráví o zebrách kvaga, které byly vyhubeny v 19. století. Vědci se je snaží znovu vyšlechtit ze zeber žijících v současnosti, a tak si Nicholas pořídil rovnou celé stádo.

Doug se ptá Nicholase, na co je nejvíce pyšný. Nicholas na to konto ukazuje na obilí za oplocením: „Asi tady na tento ječmen. Sklízet budeme v listopadu. Navíc tady máme budky pro dravce, jako biologickou kontrolu proti případným škůdcům.“ Následně ukazuje na okolní kopce, kde se nacházejí jeho pozemky a vinice. Kristýna se rozhlíží po okolí a prohlásí: „Mě snad šálí zrak, támhle jsou dvě žirafy!

Foto: Jan Ptáček

Žirafy na vinici? V Jihoafrické republice to není problém.

Jsem si říkala, projížďka po vinařství, to budou samé vinice a nakonec tohle. To až budeme někomu vyprávět. To nám nikdo neuvěří, co jsme viděli druhý den v Jižní Africe,“ říká další členka výpravy Dorka.

A celé to jednohlasně uzavře Kristýna: „Po skleničce vína!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz