Hlavní obsah
Názory a úvahy

Roboti kradou práci lidem! ChatGPT chatbot ukazuje budoucnost…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Ružička

Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli můžou roboti potažmo chatboti zastoupit vaší práci?

Článek

Jsme s tátou na kávě v Tchibo na Nových Butovicích. Není kde si sednout a tak si sedáme k pánovi, který telefonuje. Kývá na nás, že si máme přisednout.

Vyprávím tátovi o tom, že v novinách vyšel článek, kde je moje firma a já zmíněn asi 4 krát. Mám z toho upřímnou radost, hlavně kvůli tomu, že to není placený článek.

Bavíme se s tátou o číslech, že 61,7 % všech našich konverzací v roce 2022 je mimo pracovní dobu (17:00 - 9:00) a že chatbotů už máme lehce přes 350. (Zdroj: Největší klientská analýza chatbotů v ČR)

V tom se dostáváme k myšlence článku a říkám, že si myslím, že 90 % repetativních věcí jednou nahradí roboti. Ostatně není to jen chat a chatbot, co děláme my. Třeba ve firmě našeho klienta už dělají dokonce roboty do restaurací a provozů, případně hotelů. Vlastně to jsou fajn věci, jste na hotelu, je večer a dostanete chuť na točené pivko, ale máte línou a chcete zůstat v pokoji. Dole v restauraci natočí pivsona, dají ho do robota, ten to střihne výtahem a do pár minut vám zvoní na dveře. Zadáte kód, jemu se otevře přihrádka a tam na vás čeká zlato ve skle. Zázrak!

Říkáme si ale s tátou, že co budou dělat ty stovky tisíc lidí, řidiči Boltu, Rohlíku, skladníci, prostě všichni, kterým ten robot tu práci vezme. V tom se chlap vedle nás podívá a říká: „Chlapi, to je přesně vono! Já dělám v Německu v automoto roboty a to bude jednou velký problém.“ V tom nám ukazuje video robota, co sází jednu součástku vedle druhé a hned to montuje. Asi jste tahle chytrá ramena už viděli.

V Americe dokonce někteří roboti zkouší dělat soudy. Dává to smysl, mají tam totiž to právo postavené na precedentech. Robot mrkne do historie a dá návrh trestu. V České republice to ale fungovat nejspíš nikdy nebude. Máme to dost kreativní a záleží na soudcích.

Zanadávali jame si také nad chatbotem pro Ryanair, který nikomu z nás nikdy nepomohl a shodli jsme se na tom, že to je chatbot asi z pekla.

Asi po deseti minutách, kdy už nikdo z nás kafe neměl, jsme se rozloučili a poděkovali za skvělou diskuzi. Shodli jsme se nakonec totiž na tom, že je důležité, aby se lidé snažili být kreativní a dělali něco nad rámec. Ten robot, i když stojí 600 tisíc éček, totiž potřebuje každé 3-4 roky přeprogramovat, protože se celá linka během té doby změní. Lidé se umí lépe adaptovat a být více kreativní. Alespoň tak to zatím vypadá.

Světem sociálních sítí teď hýbe hlavně ChatGPT. Je rozsáhlý jazykový model vycvičený společností OpenAI, který je navržen tak, aby pomáhal s celou řadou úloh zpracování přirozeného jazyka, včetně konverzace, překladu, shrnutí a dalších. Využívá kombinaci technik hlubokého učení a obrovského množství dat k porozumění a generování textu podobného lidskému, což z něj činí výkonný nástroj pro aplikace, které vyžadují porozumění přirozenému jazyku a jeho generování.

Chatboti a ani roboti nejsou připraveni na to, aby sami někomu ukradli práci. Chatbot, který je dobře nastaven zvládne nějaké opakující se dotazy zodpovědět, musí tomu být ale naučen. Z naší zkušenosti ve firmě šéfbot, kde jsme již stovky chatbotů vytvořili, se ukazuje, že jsme schopni zodpovědět až 85,6 % dotazů, na ten zbytek musí stejně vždy odpovědět někdo kompetentní. Většinou to totiž jsou individuální a specifické dotazy, které by se ani nevyplatilo do chatbotů zapracovat. Pořád jsme v době, kde většina firem ani nezačala využívat živý chat, natož jej automatizovat nadstavbou v podobě jednoduchého rozhodovacího chatbot. Doba, kdy sám chatbot bude schopen zodpovědět 100 % je daleko. ChatGPT se na první pohled zdá být naprostým zázrakem, nicméně program vám sám nenapíše, můžete slepit různé kódy, které vám dá na základě toho, co našel. Je to vlastně takový Google na steroidech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám