Hlavní obsah

Střelba na Filozofické fakultě UK – vabank policejního prezidenta s důvěrou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Google

Vondráškovi se navíc policie hroutí pod rukama - kritika NCOZ ze strany státního zastupitelství, skandální informace z prostředí ochranné služby pod vedením generála Komorouse. Rozhoduje policejní prezident sám aneb jedná dle politického zadání?

Článek

Policie dostala půlroční bianco šek s požehnáním ministra vnitra, aby řádně vyšetřila a objasnila všechny okolnosti tragické střelby na Filozofické fakultě UK. V novodobé historii snad není zaznamenán podobný případ. Média v tichosti na tuto tichou dohodu přistoupila, až na pár výjimek.

Ačkoliv bylo předvídatelné, že po skončení vyšetřování začnou novináři opět plnit roli „hlídacích psů demokracie“, policie se na to vůbec nepřipravila a její argumenty prezentované na tiskových konferencích i na jednáních Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se ukázaly jako nepřipravené, místy manipulativní a místy dokonce lživé.

Vrcholem bylo neprofesionální mediální vystupování pražského ředitele Matějčka, který se patrně díky vlastní komunikační neohrabanosti zapletl do lží. Ta nejznámější byla kolem kamerového systému na Filozofické fakultě UK, o kterém tvrdil, že je zastaralý a dostat z něj data je práce na několik hodin s nutnou konverzí formátu záznamu. Ta další spočívala v jeho vyjádření na tiskové konferenci dne 9.1.2024, kdy na dotaz novináře ohledně použití IMSI catcheru „Agáta“ odpověděl, že …Agáta se nasazuje vždycky, když je sebevrah…Včerejší článek na serveru Seznam Zprávy jej opět usvědčil ze lži, neboť - Tiskový mluvčí pražské policie Jozef Bocán na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že policisté měli připravené k použití i odposlouchávací a lokalizační zařízení Agáta, ale „nebyly splněny potřebné podmínky“ k tomu jej použít.

Je s podivem, že v situaci, kdy se důvěra veřejnosti bortí, samotný policejní prezident vydá silné prohlášení, viz např. - Echo24 - a pražského ředitele podrží „na sílu“. Patrně se policejní prezident rozhodl hrát hru vabank o důvěru i své křeslo. Může si to dovolit, má za sebou nejsilnější vládní figuru, ministra vnitra Víta Rakušana, který dosud ustál zcela vše - od neprůhledného financování jeho rodné strany STAN, přes vracení „čistých peněz“ některým dárcům, šifrované telefony - oblíbené hračky jeho dětí, přes extravagantní počínání (pytel na mrtvoly s portrétem V. Putina, který hlídaly policejní hlídky) až po kauzu Dozimetr, o které dle svých tvrzení nic nevěděl. Policie rychle zapomněla na jeho kousek s „odchodem“ bývalého policejního prezidenta Jana Švejdara (i toto dosud novináři přešli hlubokým mlčením) a následnou instalaci Martina Vondráška do čela policie. Očividné politické zasahování do „nezávislosti a apolitičnosti policie“ - proč by si každý nový ministr vnitra měl probůh instalovat „svého“ policejního prezidenta do funkce?

Vondráškovi se policie doslova hroutí pod rukama - viz skandální informace z prostředí ochranné služby pod vedením generála Komorouse, těžká kritika NCOZ ze strany státního zastupitelství - konstatování, že policie nezvládá závažnou ekonomickou trestnou činnost, podstavy zejména v Praze, ale také slučování policejních oddělení v některých krajích díky personální nedostatečnosti.

Ministr Rakušan na poslední chvíli hasí požár, protože se ukazuje nedostatek finančních prostředků na zajištění provozu policie, avizované navýšení služebních příjmů je stále s nejistým datem. Přesto za této situace vládne patrně pevnou rukou ve stylu „jeden za všechny…“ Ihned po prosincové tragédii chválil policii za transparentnost. Ano, díky transparentním informacím ze spisu, které zveřejnili novináři dnes víme, že to s tou transparentností nebylo růžové a že se mísila se lží. Proč?

Rozhoduje policejní prezident opravdu sám aneb už nepokrytě jedná dle politického zadání, které pouze obhajuje a hraje vabank snad i proti vlastnímu přesvědčení?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz