Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gilles de Rais, ochránce svaté Jany z Arku, který obětoval satanovi malé chlapce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Prelati byl bývalý kněz, který se věnoval černé magii. Při satanských mší obětoval malé chlapce. Lidé na panství Gillese de Rais si všimli, že kdykoliv se objevila Gillesova družina, zmizelo nějaké dítě.

Článek

Pohádka o Modrovousovi patří do zlatého fondu pohádek. Těch klasických, žádné moderny. Modrovous byl šlechtic, který zabíjel své ženy. Na jeho panství to bylo veřejné tajemství, o kterém se nemluvilo. Takže dívky v tom kraji se třásly hrůzou v obavách o svůj život. Poslední manželka však odhalila jeho tajemství. V místnosti, do které pronikla, viděla zbytky těl zavěšených na zdech, na podlaze odseknuté končetiny v loužích zaschlé krve a tak podobně. Za pomoci své sestry a bratrů se však dívka dostala ze zámku hrůzy a Modrovouse zabili.

Pohádka je to francouzská uvedená ve sbírce pohádek Charlese Perraulta z roku 1697. Předobrazem Modrovouse mohl být Gilles de Rais, šlechtic, rytíř a sériový vrah, který žil v 15. století. Chlapec z bohaté šlechtické rodiny se sňatkem stal jedním z nejbohatších francouzských šlechticů a pobýval přímo u dvora francouzského dauphina Karla VII.

Jeho vojenská kariéra byl závratná. Bylo mu dvacet pět let a už byl maršálem Francie. Stanul v čele královské gardy a v průběhu stoleté války byl pověřen králem, jako tělesný ochránce Johanky z Arku. Po jejím zajetí Angličany nabídl obrovskou částku jako výkupné, které bylo odmítnuto. Johanka z Arku byla 30. května 1431 upálená v Rouenu a Gilles se stáhl z veřejného i vojenského života na svá panství.

Jeho sídlem se stal zámek Tiffauges kde žil natolik bohatýrským životem, že se dostal do finanční tísně. Musel zastavit některé své pevnosti a vesnice, ale finanční propad nezastavil. Tehdy se obrátil k černé magii, od níž si sliboval opětovné zbohatnutí. Vyhledal mistra florentské magie zaříkávače ďábla Francesca Prelatiho, se kterým začal provozovat satanské rituály v naději, že rozházené bohatství získá zpět.

Prelati byl bývalý kněz, který se věnoval černé magii. Při satanských mší k uctívání Satana se jeden z démonů dožadoval lidských obětí. Od té doby se na panství začali ztrácet chlapci. I lidé si všimli podivných náhod. Kdykoliv se objevila Gillesova družina, nějaké dítě zmizelo.

Potají se pověstmi o černých mší a ztracených dětech začal zabývat biskup z Nantes. Když Gilles prodal v nouzi jedno ze svých panství knězi Guillaumovi de Ferron, který váhal s platbou, rozhodl se Gilles k neuváženému kroku. A ten zapříčinil jeho definitivní konec.

Když se kněz neměl s placením, vtrhl rytíř se svými vojáky do kostela v Saint-Etienne který obsadil a dlužníka uvěznil v žaláři na zámku Tiffauges. Taková akce byla považována za zneuctění posvátného prostoru chrámu a zneuctění církve. Biskup tedy vydal příkaz k zatčení Gillese de Rais. Spolu s ním se v kobce ocitl i Francesco Prelati.

Během vyšetřování byl prohledán i hrad, ve kterém bylo nalezeno množství zakrváceného dětského oblečení, ohořelých kostí a popela. Byli uvězněni a vyšetřováni všichni sluhové a pomocný personál. Soudce nařídil překopat půdu kolem hradu.

V zemině byly nalezeny pozůstatky zavražděných. Gilles byl obžalován z padesáti únosů, mučení a vražd malých dětí. Na mučidlech se inkvizitorům přiznal nejen k uctívání ďábla, ale také k únosům a vraždám až několika stovek mladých chlapců. Po hromadném znásilňování je zabíjel, koupal se v jejich krvi a nosil jejich staženou kůži na nahém těle.

Gilles de Rais byl 26. října 1440 oběšen.Jeho tělo měli katovi pacholci spálit, avšak z ohně jej vytáhli dříve, než stihlo úplně shořet. Zbylé ostatky byly nabalzamovány a uloženy v kryptě karmelitánského kostela.

Soud se satanovým knězem Prelatim se vlekl a byl nakonec předán pařížskému parlamentu. Ten vydal konečný rozsudek. Na konci března 1446 byl Francesco Prelati, padlý kněz, upálen na hranici.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz