Hlavní obsah

Jak skončil milostný trojúhelník Adolfa Hitlera, jeho neteře Geli Raubalové a šoféra Emila Mauriceho

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://pixabay.com/cs/illustrations/seversk%C3%A1-bohyn%C4%9B-bohyn%C4%9B-%C5%BEena-blond-8920595/

Byli dva kamarádi. Emil a Adolf. Emil byl vyučený hodinář, Adolf ne příliš úspěšný malíř. Oba dva spojovala nenávist k Židům a ponížení Německa po Velké válce.

Článek

Jak skončil milostný trojúhelník Adolfa Hitlera, jeho neteře Geli Raubalové a šoféra Emila Mauriceho

Byli dva kamarádi. Emil a Adolf. Emil byl vyučený hodinář, Adolf ne příliš úspěšný malíř. Oba dva spojovala nenávist k Židům a ponížení Německa po Velké válce. Maurice se stal v roce 1920 velitelem SA a při jedné hospodské rvačce se seznámil s Adolfem.

Ve vězení v Landsbergu diktoval Adolf první stránky své knihy Mein Kampf právě hodináři Emilovi. Ten po propuštění založil Schutzstaffel, pozdější SS. Jeho členské číslo bylo 2.

Adolf měl nevlastní sestru Angelu, provdanou Raubalovou. Byla sice starší o šest let, ale rozuměli si. Když ovdověla se třemi dětmi na krku, Adolf jí nabídl pomoc. V roce 1927 se v Norimberku konal 3. sjezd NSDAP a Angela s dcerou Gelou byly hosty.

Geli poté požádala strýčka Alfa, jestli by ji nepomohl dostat se na medicínu. To byla pro strýčka maličkost. Dokonce jí obstaral byt, zval do restaurací a společnosti. Brával ji opakovaně k Chimskému jezeru na piknik. Řidiče jim dělal Emil, připravil místo, griloval ryby, hrál na mandolínu. Byly to krásné časy.

Toto období bylo pro Adolfa nejkrásnější v jeho životě. Geli zbožňoval a kdykoliv mohl, bral ji s sebou, aby byl co nejčastěji v její blízkosti. Přestože byla o dvacet let mladší, bezhlavě se do ní zamiloval.

Před Vánocemi roku 1927 byli všichni tři, tedy Geli, Adolf a Emil na svatbě Rudolfa Hesse. Adolf si kamaráda dobíral, že ve třiceti ještě není ženatý a že mu nějakou dobrou partii, rozumí se stoprocentní Árijku, dohodí. Emil v bláhové naději, že udělá svému nejlepšímu kamarádovi radost prozradil, že už je zasnoubený. A formálně požádal Adolfa o ruku jeho neteře, Geli Raubalové.

A byl oheň na střeše. Rozzuřený Adolf za sebou třískl dveřmi. Druhý den v jeho bytě už byl nejen Emil, ale i Geli. Adolf to vnímal jako podraz, zneužití důvěry a trval na okamžitém ukončení vztahu.

Padaly výhružky, že zastaví apanáž nejen Geli, ale i její matce. Emil jako osobní řidič dostal samozřejmě výpověď, byl mu odebrán průkaz SS a pozastaveno členství. Zasnoubení bylo v létě 1928 zrušeno. Jenže tím celá záležitost zdaleka nekončila.

Heinrich Himmler, který důsledně dbal na rasovou čistotu důstojníků SS, předložil Adolfovi složku s výbušným obsahem. Emil, donedávna nejlepší Adolfův přítel, snoubenec jeho neteře a druhý muž SS je potomkem Židů!

Emilův otec Charles Maurice byl předveden a musel přiznat, že jeho dědeček byl skutečně Žid. Chéri Maurice. A ještě k tomu komediant, zakladatel divadla Thalia v Hamburku. Teprve po sňatku konvertoval ke křesťanství. Ovšem podle Rasových zákonů, krev se nezapře. Ta nekonvertuje.

S Emilem i jeho otcem to vypadalo hodně špatně. Vztahy do nedávna nerozlučné trojice se ocitly v troskách. Geli přestala chodit na přednášky medicíny a vybrala si nového koníčka. Chtěla být zpěvačkou a najala si dokonce i soukromého učitele.

Emil se ocitl mezi soukolím Himmlera a Heydricha kvůli zločinu z podlosti, zatajení původu a hanobení árijské rasy. Jeho bývalý kamarád Adolf se mezitím stal říšským kancléřem a Emil se odvážil ho po pěti letech, kdy se neviděli, požádat o pomoc. Šlo mu o krk.

A kamarád pomohl. V roce 1935 se potomek Židů stal prvním a jediným „čestným árijcem“ v řadách SS.

Ani Geli Raubalová to v oněch dobách neměla lehké. Psychicky labilní dívka začala pochybovat o svém pěveckém nadání a procházela hlubokou krizí. Strýc i matka ji měli neustále pod dozorem, a dokonce zmařili další její zasnoubení s houslistou z Lince. Cítila se jako ve zlaté kleci. Bez kontaktů se svými vrstevníky, jako cvičená opička strýce a matky, kteří ji ukazovali a předváděli známým, když bylo potřeba.

V sobotu 19. září 1931 manžel Adolfovy hospodyně našel Geli Raubalovou ležet na podlaze v jejím bytě. Byla zastřelená revolverem Walther 6.35, který dostala jako dárek od strýčka.

Na stole Geli zanechala nedokončený dopis své přítelkyni žijící ve Vídni. Jiné noviny psaly, že dopis byl adresován jejímu učiteli hudby, se kterým se chtěla zasnoubit. Nebyl to dopis, jaký píší sebevrahové. Poslední nedokončená věta zněla: „Až přijedu do Vídně - doufám, že velmi brzy - pojedeme spolu do Semmeringu a…“.

Dívka, která se těšila na společný pobyt v lázeňském městečku nemá obvykle v úmyslu se v polovině věty zastřelit.

Ještě, než zavolali policii, sešlo se narychlo několik nacistických pohlavárů, aby vymysleli, co říct policii a novinám. Byl mezi nimi i Rudolf Hess. Nakonec zavolali do tiskového oddělení v Brown House a smrt Vůdcovy neteře označili za nehodu.

Neproběhlo žádné vyšetřování ani pitva. Tělo třiadvacetileté Geli bylo rychle v rakvi odvezeno a pohřbeno.

Po smrti své neteře upadl Hitler do hluboké deprese a do kómatu. Byl pečlivě sledován svými nejbližšími, protože mluvil o sebevraždě. Bohužel se k ní odhodlal až 30. dubna 1945. Pro miliony lidí příliš pozdě.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz