Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jeptiška, která konala zázraky díky dohodě uzavřené s ďáblem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Holčička narozená v roce 1487 v Córdobě dostala při křtu jméno Marie Magdalena, jako ona žena z Bible. Stala se slavnou mystičkou, které hovořila s Ježíšem, konala zázraky a měly ji v úctě korunované hlavy.

Článek

O Marii Magdaleně je v Markově evangeliu psáno, že z ní vzkříšený Ježíš vyhnal sedm démonů. Podle tradice strávila zbytek života v jeskyni, aby dělala pokání. Ježíš si vybral Marii Magdalenu jako jednu z prvních svědků svého Vzkříšení.

Holčička narozená v roce 1487 v Córdobě dostala při křtu jméno Marie Magdalena, jako ona žena z Bible. Stala se slavnou mystičkou, které hovořila s Ježíšem, konala zázraky a měly ji v úctě korunované hlavy.

Když jí bylo pět let, viděla během modlitby krásného mladíka v třpytivém plášti a slyšela zvláštní, podmanivou hudbu. Někdo utrousil, že ji navštívil samotný Ježíš a zpráva se rozšířila po celé Córdobě rychlostí blesku.

Žila v rodině chudého řemeslníka a její vize krásného mladíka byly stále častější. Jednou odešla do nedaleké jeskyně, kde upadla do extáze. Když se probrala, byla ve své posteli, kam ji zázračně přenesl její anděl strážný.

O pár let později potkala cestou do kostela chromého muže. Když mu pomohla po schodech, muž se pod jejím dotekem uzdravil a v návalu nadšení pobíhal ulicemi města. Jindy zase vrátila zrak slepému, řeč němému a začala být vyšetřována a zkoumána církevními autoritami.

V deseti letech se pokusila ukřižovat na zdi svého pokojíku. Sama si přibila hřebem obě nohy a levou ruku. Bolestí a ztrátou krve omdlela. Ruka i nohy se v místě přibití roztrhly a když tělo padlo k zemi, zlomila si dvě žebra. Po několika dnech to vypadalo, že umírá na infekci. O půlnoci si strhla obvazy a všem oznámila, že ji Ježíš vyléčil. Infekce pominula.

Od šestnácti let začala žít asketickým životem. Denně se postila a bičovala do krve. Všechny rány se do druhého dne zázračně zahojily.

V sedmnácti vstoupila do řádu sv. Františka v klášteře svaté Alžběty andělů v Córdobě. Tam přestala jíst definitivně a žila pouze ze svatého přijímání. Když upadla do extáze, věděla o všem důležitém, co se ve městě stalo. Její vizionářské schopnosti udivovaly všechny, včetně nejvyšších církevních kruhů.

Své představené oznámila, že během slavnosti Zvěstování počala z Ducha svatého dítě s Ježíšem. Arcibiskup poslal tři zkušené báby, aby věc vyšetřily. Klášter se rozdělil na věřící v otěhotnění z Ducha svatého a na ty, kteří to celé označovali za smilstvo. Magdalena zjitřenou atmosféru nevnímala a dál žila svým kajícím stylem života. Chodila bosá po střepech a pás s trny a hroty si utahovala ještě pevněji. Porodní báby oznámily, že Magdalena zůstala pannou, přestože byla těhotná.

Porod byl naplánovaný na Štědrý den roku 1518. Anděl strážný jí nařídil porodit o samotě, v zahradním domku. Narozené dítě vyzařovalo nebeský jas a prohřálo domek natolik, že netrpělo zimou. Po Vánocích dítě odešlo. Z katedrály zaznělo slavnostní Te Deum a příliv poutníků i darů do kláštera ještě narostl.

Přesto byli tací, kteří o zázračném početí pochybovali. Exorcista, který do kláštera přišel, měl vyvrátit a ukončit veškeré spekulace. Našel Magdalenu v extatickém vytržení s dlouhou jehlou zabodnutou v ruce a noze. Žádnou bolest necítila. Zaměřil se i na její půst od veškerého jídla, který trval už jedenáct let. Nenašel žádný způsob, kterým by jí mohlo být jídlo tajně podstrkováno.

Ve městě byla díky Magdaleně z kláštera svaté Anežky postavena nová katedrála, která vznikla za značného přispění peněz od věřících. Na oplátku se v ní stala konzultantkou a v roce 1533 byla zvolena představenou kláštera.

Život s novou abatyší přinesl velké změny. Magdalena nutila ostatní řádové sestry k tvrdému pokání. Psychicky je deptala a vyžadovala přiznání hříchů, které měly údajně tajit. Mnohé se dostávaly do psychických potíží, omdlévaly, zmáhala se hysterie. Její obliba a podpora v klášteře pozvolna klesala a jako představená skončila.

Když vážně onemocněla a přivolaný kněz na ni položil štólu, začala vykřikovat všelijaká rouhání a její tělo se začalo samo od sebe zvedat nad postelí a zase padalo dolů. Reakce na svěcenou vodu nebo kříž byly ještě silnější. Pozvání a práce exorcisty odhalila skutečnosti, kterým nikdo z těch, kteří ji znali, nemohl uvěřit.

Sestra Magdalena přiznala, že mladík, který ji v dětství navštívil, byl ďábel. Přislíbil jí slávu a moc, když s ním uzavře ďábelskou smlouvu. Všechny její „zázraky“ měli na svědomí démoni. Když byl během dlouhého exorcismu vyhnán i druhý démon, byla konečně očištěna, ale ne osvobozena.

Celý případ, který tehdy otřásl katolickým Španělskem, převzala inkvizice. Magdalena byla převezena do věznice v Alcazaru, aby se zde podrobila dalším výslechům. Bylo jí šedesát jedna a čekal ji očistný oheň na hranici. Po dlouhých výsleších bylo rozhodnuto její život ušetřit, protože v době, kdy do ní démoni vstoupili, byla dítě.

Na popraviště byla vedena s provazem kolem krku. Tam se během slavnostní mše svaté zříkala všech svých chyb, podvodů a styků s démony. Poté byla odeslána do františkánského kláštera v Burgosu, kde žila v lítosti a pokání až do své smrti v roce 1560.

Sestra Magdalena z Kříže zemřela ve věku sedmdesát čtyři let a její jméno je dnes téměř zapomenuté.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz