Hlavní obsah
Lidé a společnost

Komunistický pokus o atentát na tři ministry se nepovedl, po roce 1948 zlikvidovali všechny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Krabičky na voňavky byly tři. Úhledně zabalené a 10. září 1947 odeslané členům československé vlády. Adresáti byli Petr Zenkl, Prokop Drtina a Jan Masaryk. Všechny krabičky místo avizovaných voňavek obsahovaly výbušninu.

Článek

Krčmaň je malá obec asi jedenáct kilometrů od Olomouce. Na svých webových stránkách podrobně popisuje historii tělovýchovných organizací Orel a Sokol, včetně jejich význačných představitelů. Historii obce, rychtáře, starosty i předsedy MNV. Ale jména, které obec „proslavila“ mnohem více než bratr náčelník Sokola jaksi uvést opomněla.

Krabičky na voňavky byly tři. Úhledně zabalené a 10. září 1947 odeslané členům československé vlády. Adresáti byli Petr Zenkl, Prokop Drtina a Jan Masaryk. Jisté podezření, že uvnitř nejsou voňavky, pojal dr. Zenkl a uvědomil policii. Bývalý armádní důstojník balíček určený Prokopu Drtinovi vynesl na dvůr, rozbalil a obsah zneškodnil. Všechny tři krabičky místo avizovaných voňavek obsahovaly výbušninu.

Jan Kopka, truhlář a fanatický komunista. V místní hospodě se chlubil, že kdyby chtěl, tak by řekl, kde byly krabičky na voňavky vyrobené.

Na konci září téhož roku se k tajemníkovi národně socialistické strany dostavil jistý Ladislav Loveček z Krčmaně, aby uvedl, že v dílně místního stolaře Kopty viděl krabičky podobné těm, které byly v novinách. Ty, co měly zabít tři ministry. Protože na pachatele byla vypsaná odměna dvě stě tisíc korun, nebylo to svědectví příliš důvěryhodné. Spíše snaha o rychlé zbohatnutí.

I přesto tajemník informoval poslankyni Fráňu Zemínovou a posléze ministr spravedlnosti nařídil vyšetřování. Kopta i s manželkou byli zatčeni a došlo na výslechy jejich blízkých. Jenže v Praze policisté obvinili obuvníka Pilaře, a tak zatčeného Koptu i s chotí propustili.

Protože ministr vnitra, stalinista Nosek upadl do podezření, že se záměrně snaží svést kriminalisty ze stopy vedoucí ke členu KSČ, podal prof. Krajina trestní oznámení.

A začaly se dít věci. Soudní znalci manželé Flanderkovi prohlédli obálky a potvrdili, že písmo se shoduje s písmem předsedy MNV v Krčmani Josefa Štěpánka. Štěpánek byl Koptův kamarád, a tak jako možný odesílatel bomb šel do vazby. Jenže za měsíc znalci Fanderkovi napsali jiný posudek, ve kterém tvrdili opak. Rukopis na obálkách je prý zcela jiný než Štěpánkův.

Státní zástupce František Doležel cítil že tady něco nehraje a navrhl přizvat jiné soudní znalce. Jistý důkaz o Štěpánkově aktivitě přineslo porovnání slova „excelence“ napsané na balíčku. Bylo psáno chybně, jako „exelence“. Během vyšetřování Štěpánek toto slovo napsal opět chybně.

Štěpánek byl sesazen z postu předsedy MNV a zatčený byl i jeho příbuzný, jehož žena u Kopty objednala výrobu krabiček. Brzy došlo i na olomouckého pyrotechnika a případ vypadl zcela jasný. Výsledek vyšetřování zněl. Výrobce krabiček Jan Kopta. Zadavatel sekretariát KSČ v Olomouci. Třaskaviny obstaral komunistický poslanec Jaroslav Sosnar zvaný Jura. Ten byl zbaven poslanecké imunity a také zatčen.

Na zásah komunistů byl sice rychle propuštěn, ale aféra a „anarchistické aktivity“ ukončily jeho politickou kariéru. Nicméně soudruzi se o svého věrného člena dokázali postarat. Vyučený zámečník se stal zástupcem šéfredaktora časopisu Květy a vedoucím redakce deníku Práce. V důchodu se vrhnul na literaturu a z jeho pera vzniklo několik bolševických slátanin a rozhlasových her. Psal pod pseudonymem Martin Gazda a zemřel 26. listopadu 1989. V den, kdy se na Letenské pláni sešlo více než pět set tisíc demonstrantů a bolševický režim se zhroutil.

Proces s atentátníky naplánovaný na březen 1948 se už nekonal. Vítězný únor otočil kolem dějin i životy aktérů krčmaňské aféry. Všichni uvěznění komunisté, kteří v ní měli namočené ruce, byli propuštěni. Oficiální bolševická verze tvrdila, že za pokusy o atentáty stáli národní socialisté a mělo tak dojít k pošpinění pověsti vládnoucí KSČ.

Komunistická akce s názvem „Justice“ spustila už 23. února 1948 zatýkání všech, kteří případ vyšetřovali. Státní zástupce JUDr Doležel byl podrobován středověkým technikám mučení. Ve vězeňském oddělení v Bohnicích na něm prováděli lékařské experimenty, podobně jako Mengele na vězních nacistického koncentráku. Po propuštění vážil čtyřicet kilogramů a byl zcela invalidní. Přesto musel pracovat jako pomocný dělník na stavbách nebo travič potkanů u komunálních služeb. Zemřel v roce 1972.

Sekretáře ministra spravedlnosti JUDr Marjanka, který byl státnímu zástupci při vyšetřování k ruce, umlátili estébáci ve vazbě už v roce 1949.

V roce 1954 přišel předseda KNV v Olomouci, už známý Štěpánek na státní zastupitelství a požádal k nahlédnutí do spisu o Krčmaňské aféře. Odnesl si s sebou několik příloh.

A od té chvíle už krabičky nikdo nikdy neviděl.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz