Hlavní obsah
Cestování

Klášter Želiv, svědek rozkvětu i temna, stojí za návštěvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Ziegler

Rajský dvůr želivského kláštera

Jeho současná podoba je dílem vynikajícího českého barokního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela. Po návratu premonstrátů v devadesátých letech skončila doba komunistické devastace.

Článek

Druhý premonstrátský klášter na území českých zemí byl založen už v roce 1149 v Želivi na Pelhřimovsku v půvabné krajině Českomoravské vysočiny. Zažil doby zlé, například éru husitského plenění, s těmi dobrými, ke kterým můžeme počítat například začátek 18. století, kdy se jeho přestavby ujal špičkový architekt té doby – Jan Blažej Santini Aichel.

Foto: Jan Ziegler

Klášterní kostel Narození Panny Marie

V současnosti po čtyřicetiletém úpadku v komunistické éře opět zažívá vzestup. Na začátku devadesátých let minulého století se do něj vrátili řeholníci řádu premonstrátů, kterým byl v dubnu 1950 uloupen rudými zločinci v rámci tzv. Akce K. Do roku 1956 byl internačním centrem respektive vězením pro členy zrušených řeholí z celého tehdejšího Československa., Později zde sídlila psychiatrická léčebna, která se po restituci přesunula do Havlíčkova Brodu. V té době klášterní budovy chátraly.

Foto: Jan Ziegler

Renovovaná budova staré prelatury

Foto: Jan Ziegler

Želivský betlém

Foto: Jan Ziegler

Asi tak nějak vypadala světnice premonstráta v 18. století

Premonstráti investovali do obnovy zanedbaného klášterního areálu jen v posledních deseti letech přes sto milionů korun. Opravili kostel i klášterní budovy, nyní se pracuje na obnově staré prelatury, kde vzniknou výstavní sály a galerie. Část klášterních prostor je přístupná už nyní. Součástí klášterního areálu je i Trčkův hrad, kde je výstava motocyklů a expozice připomínající dobu, kdy zde byly psychiatrická a protialkoholní léčebna. Natáčel se zde také úspěšný film režiséra Dušana Kleina Dobří holubi se vracejí, v němž hráli přední herci Milan Kňažko, Vladimír Menšík, Rudolf Hrušínský a další.

Foto: Jan Ziegler
Foto: Jan Ziegler

Pamětní deska kozáckého atamana a pozdějšího českého lékaře Nikolaje Kelina, který zde působil jako psychiatr.

Foto: Jan Ziegler

20230831_110514

Zajímavostí je i zdejší minipivovar. Ten jako jediný v České republice je provozován přímo řeholníky, v jiných klášterech jej provozují najaté firmy.

Foto: Jan Ziegler

Klášterní minipivovar

Klášter Želiv je také významným duchovním, kulturním a společenským centrem. Konají se v něm koncerty, semináře, přednášky a další akce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz