Hlavní obsah
Lidé a společnost

Koruna Česká dál bojuje za návrat českého krále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tato politická strana nedávno udělila čestné uznání Miloši Zemanovi za specifický způsob výkonu prezidentského úřadu, kterým výrazně přispěl k propagaci monarchistické myšlenky.

Článek

Čeští monarchisté se v minulém roce také razantně vymezili vůči agresivnímu zločinnému putinovskému Rusku. V dopise adresovaném premiéru Petru Fialovi jej mimo jiné vyzvali, aby se Česko kvůli o vyloučení Ruské federace z OSN kvůli jejímu bezdůvodnému vpádu na Ukrajinu.

Koruna Česká neboli Monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska měla o víkendu v Kroměříži svůj XXX. Generální sněm, na kterém si mimo jiné zvolila nového předsedu a to generálního sekretáře Vojtěcha Círuse. Sněmování pozdravili i zahraniční hosté, mezi nimi předsedkyně Černožluté aliance z Rakouska, která usiluje o obnovení monarchie v této zemi, Nicole Fara a představitel polských monarchistů Lech Jan Skowera. Ten upozornil na zajímavou aktivitu u našich severních sousedů. Polští monarchisté chystají velké oslavy a vzpomínkové akce v roce 2025, kdy si připomenou tisícileté výročí korunovaceprvního polského krále Boleslava Chrabrého.

Koruna Česká nedávno poděkovala ve zvláštním dopisem naštěstí už bývalému prezidentu Zemanovi, že po té hrůze, co na Pražském Hradě předvedl, výrazně napomohl myšlence obnovy monarchie. Bohužel, tradiční sídlo českých králů se stalo místem hlubokého úpadku morálky a nechutných kšeftů pochybných Zemanových lokajů. Ano, čeští, moravští a slezští monarchisté usilují o obnovu českého království, moravského markrabství a slezského vévodství v čele s českým králem. Kdo by se jim stal, je otázkou dohody v případě, že by se většina české populace vyslovila pro obnovu monarchie. Obecně platí, že by to mohl být jedině člen některého z evropských panovnických nebo významných šlechtických rodů. Většina členů a příznivců Koruny České by si přála za českého krále Karla Habsburského.

Hlavním cílem monarchistů je tedy obnovení českého království s vlastním panovníkem. České země by se měly stát konstituční monarchií. Je ovšem jasné, že důležité jsou i vize strany, které by dokázaly lidi zaujmout. Pravdou je, že monarchistou může být konzervativec liberál, levicově či pravicově zaměřený člověk. Zkrátka každý, kdo by chtěl místo prezidenta panovníka z Boží milosti.

Program Koruny České je však přece jenom konzervativní. Klade důraz na základní lidská práva, mezi které patří právo na život, vlastnictví, světonázor a náboženskou svobodu. Zároveň se staví proti vytváření nových domnělých práv a pseudohodnot, které spíše vedou k úpadku společnosti než k jejímu rozkvětu.

Dále je Koruna Česká rozhodným zastáncem soukromého vlastnictví, které považuje za nedotknutelné. Z minulosti totiž známe negativní případy, kdy toto zpochybňování vedlo k obrovským lidským tragédiím, jako například v éře komunistického teroru.

Rodina je základem státu, skládá se z muže a ženy, žijících v manželstvích a jejich potomků. Relativizace této skutečnosti je špatná. Sociální záležitosti nemají být doménou státu a státní byrokracie, ale pomocí daňových úlev, odpisů z daní a dalších opatření je třeba do nich více zapojit církve, soukromníky a další instituce.

Co se týče mezinárodní politiky, tak to vyjádřil celkem jasně jeden z delegátů Sněmu. Na jedné straně je třeba se mít na pozoru před progresivistickými výstřelky přicházejícími ze západní Evropy, avšak hlavním nebezpečím pro nás je neoimperialistické Rusko, které nabízí akorát mafiánské způsoby, násilí, vládu teroru, bídu a netají se rovněž svými pokusy o ovládnutí svých bývalých satelitů. Ruská agrese proti Ukrajině je toho koneckonců pádným důkazem.

Proto Koruna Česká podporuje naše členství v NATO, které nám zaručuje naši bezpečnost. Co se týče příslušnosti k Evropské unii, tak čeští monarchisté říkají rovněž ano, podporují myšlenku sjednocené Evropy, ale EU by se měla reformovat podle principů, ve které věřili její Otcové zakladatelé, Alcide De Gassperi, Konrad Adenauer a Robert Schuman.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz