Článek
Nevím, zda je to mými vzpomínkami na dětství a babiččiny buchty, nebo zda je to tím, že každý materiál dokáže pozměnit chuť hotového pokrmu. Ať je to tak či onak, když připravuji jídlo v kamenině, má jakési hřejivé já. Má přesně to, co mívaly buchty od mojí babičky.
Nevím proč, ale v moderní kuchyni bytu v novostavbě mne kamenina nelákala. Vše jsem musela mít moderní, lehké a skladné. Až nyní, když jsem se vrátila v čase do přelomu 19. a 20. století jsem přehodnotila i materiál mých kuchyňských pomocníků. Některých z moderní doby se vzdát nedokážu. Ale nahradit moderní silikon kameninou dokážu s lehkostí.
Nevím, jak vám, ale mne nikdy neuspokojil dezert upečený v silikonové formě. Vždy mu něco chybělo. O vypečených krajích jsem si mohla nechat jen zdát. A vše, co jsem upekla, bylo „hm, dobré“. Ale s kameninou, to je jiná. „Hm, dobré“ se rázem přeměnilo na „Hmmm, vynikající“, a to už stojí za to. Vždyť kdo by se chtěl po hodinách strávených v kuchyni spokojit s pouhým „Hm, dobré“?
Dosud pro mne měla kamenina mnoho nevýhod. Je těžká a neskladná. Jenže od určité doby má pro mne mnoho plusů. Jídlo připravené v kamenině je zkrátka „Hmmm, vynikající“. Pořízením kameninového pekáče jsem podpořila českého výrobce z Valašska. A to není vše.
Moc se mi líbí, že můj fajný kameninový pekáč z Valašska je multifunkční. Nejen že mám stylový pekáč na quiche či pizzu. Součástí pekáče je i zadělávací místa na těsto, která mi slouží i jako stylová mísa na saláty. Jsem moc ráda, že jsem Fajny obchůdek objevila. Zároveň si moc vážím pána, který s láskou na Valašsku vyrábí nejen kameninové pomocníky do kuchyně. Jen díky němu mám doma další kousek ladící s naší krásnou chaloupkou, který z „Hm, dobré“ udělal „Hmmm, vynikající“.