Hlavní obsah
Jídlo a pití

Med s nízkým glykemickým indexem mohou konzumovat po konzultaci s lékařem i diabetici a alergici

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Med je oblíbené sladidlo i dochucovadlo různých pečených dobrot. Pro jeho vysoký glykemický index se konzumace medu nedoporučuje diabetikům a alergikům. Naštěstí existují výjimky.

Článek

Nedávno jsem objevila dárkové balení medů z Řecka a Srbska, které se pyšní nízkým glykemickým indexem. Zatímco většina medů má glykemický index mezi 50 až 70, tyto medy se drží mezi 30 až 40. Po konzultaci s odborným lékařem si tak tuto pochoutku může dovolit i většina diabetiků.

Byť mají medy nízký glykemický index, na chuti a kvalitě jim to neubírá. Ba naopak. Medy jsou velmi chutné, mají správnou medovou strukturu a pomalu krystalizují. Jsou tak vhodným sladidlem nápojů i doplňkem na vaření či pečení.

Já mám med moc ráda jen tak na pečivu a sladím si jím čaj. Do čaje jsem vyzkoušela akátový med ze Srbska, krétský med i květový citrusový med, které jsou součástí jedné sady. Byť má každý med trošku jinou vůni a chuť, všechny byly výborné. Pokud si med rádi mažete na chleba, doporučuji vám med akátový, který je z těchto tří medů nejhustší.

Protože se blíží Vánoce, brzy se s vámi podělím o recepty, do kterých můžete tento med použít. Sledujte proto můj profil, ať vám žádný z receptů neunikne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz