Článek
Na výrobu likéru potřebujete
2 kg kuliček černého bezu
1 l vody
1 kg cukru krystal
1 balíček vanilkového cukru
100 ml espressa
šťávu z poloviny citronu
1/2 lžičky mleté skořice
3 hřebíčky
500 ml kvalitního rumu
Bezinky opláchněte, oberte z větviček a nasypte do hrnce. Přilijte vodu a zahřívejte. Ve chvíli, kdy voda začne vřít, vařte ještě 15 minut, poté směs stáhněte a nechte vychladnout. Chladnou směs přeceďte v cedníku s utěrkou a důkladně vymačkejte veškerou tekutinu. Tekutinu nalijte zpátky do hrnce. Přidejte cukr, vanilkový cukr, kávu, citronovou šťávu a skořici. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Až bude cukr zcela rozpuštěn, odstavte hrnec ze sporáku a nechte do druhého dne odpočívat. Druhý den přidejte rum a důkladně promíchejte. Likér nalijte do skleněných lahví a uzavřete. Uchovávejte v chladu a temnu.
Bezový likér je skvělý samotný nebo jako součást koktejlů.
Věděli jste, že
Bezový likér obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín A a kyselinu pantotenovou? Tyto látky podporují imunitní systém, zdraví pokožky a celkovou vitalitu. Kromě toho bezinky obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením. Díky těmto složkám má bezový likér nejen skvělou chuť, ale i určité zdravotní benefity.