Článek
Na bezovou šťávu potřebujete
20 květů černého bezu
3 chemicky neošetřené citrony
1 kg třtinového cukru
2 l vody
Vodu převařte. Z jednoho citronu vymačkejte šťávu, dva nakrájejte na plátky. Květy bezu opláchněte a vložte do velké nádoby. Ke květům přidejte nakrájené citrony a zalijte vychladlou vodou. V temnu nechte 24 hodin louhovat, poté tekutinu přes plátno sceďte tak, aby na květu nezůstala vůbec žádná tekutina. Do tekutiny nasypte cukr a za občasného míchání vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Horkou šťávu nalijte do skleněné lahve a zavřete. Skladujte na chladném a tmavém místě.
Bezová šťáva je skvělá do limonád, čajů nebo jen tak samotná.
Věděli jste, že
Bezová šťáva je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B3 a C, které podporují imunitní systém, zdraví pokožky a celkovou vitalitu? Kromě toho obsahuje bioflavonoidy, které mají antioxidační účinky, a chlorogenové kyseliny, jež mohou pomoci regulovat hladinu glukózy v krvi.