Hlavní obsah

Recept na lahodnou bezovou šťávu, osvěžující nápoj plný aromatických tónů

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Bezová šťáva je dokonalé letní osvěžení s jemně květinovým aroma. V článku najdete jednoduchý recept, jak si připravit tento lahodný nápoj plný vitamínů. Objevte kouzlo bezových květů a vychutnejte si jejich jedinečnou chuť v domácí šťávě.

Článek

Na bezovou šťávu potřebujete
20 květů černého bezu
3 chemicky neošetřené citrony
1 kg třtinového cukru
2 l vody

Vodu převařte. Z jednoho citronu vymačkejte šťávu, dva nakrájejte na plátky. Květy bezu opláchněte a vložte do velké nádoby. Ke květům přidejte nakrájené citrony a zalijte vychladlou vodou. V temnu nechte 24 hodin louhovat, poté tekutinu přes plátno sceďte tak, aby na květu nezůstala vůbec žádná tekutina. Do tekutiny nasypte cukr a za občasného míchání vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Horkou šťávu nalijte do skleněné lahve a zavřete. Skladujte na chladném a tmavém místě.

Bezová šťáva je skvělá do limonád, čajů nebo jen tak samotná.

Věděli jste, že

Bezová šťáva je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B3 a C, které podporují imunitní systém, zdraví pokožky a celkovou vitalitu? Kromě toho obsahuje bioflavonoidy, které mají antioxidační účinky, a chlorogenové kyseliny, jež mohou pomoci regulovat hladinu glukózy v krvi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz