Článek
Na travní kvas potřebujeme
Posečenou trávu ideálně bez semen
Dešťovou vodu
Velkou plastovou nebo keramickou nádobu s víkem, které netěsní
Kopřivy nebo superfosfát pro zvýšení obsahu živin
Postup výroby je jednoduchý
Do nádoby vložíme směs posečené trávy s kopřivami, vytvořené ideálně v poměru 1:1. Směsí nádobu naplníme až po hrdlo a zalijeme vodou. Nádobu uzavřeme víkem, které netěsní, a v polostínu necháme kvasit. Pravidelně směs promícháváme, čímž urychlujeme kvašení. Proces kvašení trvá přibližně 10 dní, ale hodně záleží na počasí. Před aplikací směs scedíme a ředíme v poměru 1:3 (1 díl kvasu na 3 díly vody).
Tipy pro co nejlepší výsledek
Pokud chcete účinnost kvasu zvýšit, můžete přidat 40 g jednoduchého superfosfátu na 10 litrů kvasu. To ale není v případě dodrženého poměru trávy a kopřiv potřeba. V případě, že byste chtěli použít dvojitý superfosfát, je třeba použít ho v nižším množství.
Důležité je nechat směs kvasit v nádobě s víkem, které netěsní. Při kvašení se uvolňují plyny, které by v případě těsnícího víka mohly způsobit poškození nádoby, případně vystřelení víka.
Jak vidíte, vyrobit kvalitní hnojivo není vůbec žádná věda. Výhodou domácích přírodních hnojiv není jen a pouze nízká pořizovací cena, ale hlavně to, že víte, co do země dáváte. To je důležité hlavně v případě, že hnojíte rostliny, které máte v úmyslu sníst. U chemických hnojiv možná budete mít vyšší výnosy, ale plodiny nikdy nebudou tak chutné, jako při použití přírodního hnojiva. Na to byste neměli zapomenout.
Zdroj: janula.cz