Článek
Na kopřivovou jíchu potřebujeme
Mladé kopřivy nebo kopřivové listy bez stonků
Dešťovou vodu
Plastovou nebo keramickou nádobu
Dřevěnou tyč na míchání
Postup přípravy je jednoduchý
Mladé kopřivy nebo listy kopřiv nasekáme a po okraj jimi naplníme nádobu, ve které budou kvasit. Kopřivy můžeme zatížit kameny. Nádobu naplníme po okraj ideálně dešťovou vodou, zaklopíme víkem, které netěsní, a v polostínu necháme kvasit minimálně 10 dní. V průběhu kvašení směs promícháváme, před použitím scedíme. Hotovou kopřivovou jíchu před aplikací ředíme v poměru 1:4, tedy 1 díl jíchy zředíme se 4 díly vody. Kopřivové hnojivo je skvělé pro rajčata, papriky, okurky, jahody a další plodovou zeleninu.
Kopřivová jícha jako odpuzovač škůdců
Kopřivová jícha je skvělým přírodním hnojivem, které zároveň pomáhá odpuzovat některé škůdce. Díky vysokému obsahu dusíku, draslíku, fosforu a železa posiluje rostliny a činí je odolnějšími vůči napadení. Mezi škůdce, které může kopřivová jícha odradit, patří například mšice, housenky, plísně a houbové choroby.
V případě, že se rozhodnete kopřivovou jíchu použít proti škůdcům, je třeba jíchu naředit v poměru 1:20 s vodou (tedy na jeden díl jíchy přidat dvacet dílů vody). Rostliny postřikujte rozprašovačem dvakrát denně, vždy ráno a večer, jednou za týden. Při postřikování je třeba dbát na to, aby slunce rostliny nespálilo.
Jak vidíte, vyrobit si domácí hnojivo nebo postřik proti škůdcům nebylo nikdy snazší a cenově dostupnější. Věřím, že budete s kopřivovou jíchou spokojeni a po chemických pomocnících už se ani nepodíváte.
Zdroj: janula.cz