Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dušičky: Ceny za hřbitovní výzdobu mají prý letos překonat ty loňské

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Dušičky

Letos si údajně připlatíme za hřbitovní dušičkovou výzdobou, což pochopitelně není pro nikoho právě příjemná informace.

Článek

Už je tu definitivně podzim a s ním i typické počasí, které nemusí být každému po chuti. Někdo ale v podzimních mlhách, chladných dnech a barevném listí vidí tu správnou nostalgickou až melancholickou náladu, jež ho nabíjí energií. Ne každému se totiž líbí ostře modrá obloha bez mraků a horko, jako byste seděli někde v peci. Konec října bývá tradičně ve znamení vzpomínek na zemřelé neboli Dušiček, kdy výzdobou hrobů uctíváme jejich památku.

Je libo věnec nebo kytice na hrob?

Kdesi na internetu na mě vykoukl vtip, že jediné, co se snad nezdražilo, je žeton do nákupního vozíku. Stále vám postačí 5 nebo 10 Kč a můžete vyrazit do lůna supermarketu za nákupy. To je jistě potěšitelná zpráva. Alespoň u něčeho zůstala cena stejná. Jinak je to bída a mnozí možná budou se mnou souhlasit, že zdražuje se pomalu a jistě neustále. A tak nám nezbývá nic jiného než nakupovat v akcích, kdy je zboží za výhodnější cenu. Sledovat to je ale kolikrát na nervy a dost ubíjející. A rozhodně nepotěší zpráva, že i výzdoba hřbitovů na Dušičky bude letos zase o něco dražší.

Ekonomové mají na svátek zemřelých jasný názor. Jedná se pro obchodníky o čtvrtou nejvýznamnější prodejní událost v roce. A v roce 2024 by se mělo z peněženek nakupujících do pokladen obchodníků přesunout jedna a půl miliardy korun. To je, panečku, už pěkná kopa peněz. Někteří pozůstalí si nákupem věnečku či kytice na hrob kompenzují to, že alespoň jedenkrát za rok si na své zemřelé příbuzné vzpomenou a hrob navštíví. Jinak na to v kalupu života není vůbec čas, člověk je rád, že vůbec stíhá všechno ostatní.

Už v loňském roce se cena za věnce na hrob vyšplhala do poměrně slušných výšin. Malý věneček z polystyrénu o průměru 20 centimetrů, obalený čímsi zeleným a dozdobený několika přírodními šiškami a mašlí vyšel na pěkných 210 korun. Jsem tedy velice zvědavá, kolik bude takový stát letos. Kdo je manuálně zručný a tvořivý, tak si výzdobu na hrob vyrobí sám. Ono to zase tak moc složité není, když máte dobrý nápad a víte, jak na to. Jenže chce to čas a ten bohužel taky kolikrát chybí.

A nestačila by jen svíčka?

Nyní možná vyřknu kacířskou myšlenku, ale Dušičky vůbec nemusejí znamenat průvan v peněženkách. Není totiž povinnost předražené věnce kupovat. Stačí obyčejná hřbitovní svíčka za 29 korun, kterou na hrobě svých blízkých zapálíte. Když návštěvu hřbitova naplánujete na pozdější odpolední hodinu, kdy už se smráká, tak můžete na hřbitově zažít docela působivou atmosféru při pozorování toho, jak na hrobech blikají světla hořících svíček.

Lze si je představit jako duše zemřelých, které slaví svůj každoroční svátek. Vždyť pěkné už je i to, že se na hřbitov vůbec vypravíme a zavzpomínáme na doby dávno minulé, když naši příbuzní ještě žili. A to, jestli bude na hrobě věnec, či nikoliv, je vedlejší. Nebo si myslíte, že ti mrtví to ocení? Výzdobu hrobů stejně děláme jen kvůli tradici, sobě a svému dobrému pocitu, že jsme nezapomněli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz