Hlavní obsah
Cestování

Extrémní cestování láká miliardáře. Možná si myslí, že jsou nesmrtelní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Cestování s sebou nenese jen krásné zážitky. Už v minulosti bylo spojeno s nebezpečím. Ne jinak je tomu v současné době.

Článek

Běžný turista, jehož příjem nedosahuje průměrný plat, svou letní dovolenou možná stráví v tuzemsku, případně se vypraví někam za teplem do jižních států Evropy. Příslušníci movitější vrstvy vyrazí o něco dál, aby si užili exotického prostředí při pozorování západu slunce v africké savaně, australské buši nebo mezi mrakodrapy na Manhattanu. Zahraniční miliardáři zase sní svůj sen o letu na hranici vesmíru nebo o ponoru do hlubin oceánu.

Cestovní ruch

Cestování s sebou nenese jen krásné zážitky. Už v minulosti bylo spojeno s nebezpečím. Třeba takového mořeplavce Jamese Cooka zabili v roce 1779 na Havaji domorodci a Roald Amundsen zahynul v roce 1928 při záchranné misi pátrající po vzducholodi Italia.

Cestovní ruch, jehož moderní počátky sahají do 19. století, v současné době tvoří v některých zemích významnou část národního hospodářství. Není bez zajímavosti, že mezinárodní turismus představuje až 30 % všech světových služeb a zaměstnává přes 100 milionů osob. S jeho rozvojem je spojena zejména výstavba železnic, posléze vynález spalovacího motoru a automobilismus a nesmíme samozřejmě zapomenout ani na letectví a lodní dopravu. Dnes je cestovní ruch důležitým hráčem v globální ekonomice.

Když se chcete pochlubit zážitky z dovolené

Cestování patří také k dobrému bontonu. Určitě lépe zní, že jste strávili svou letní dovolenou někde v hotelovém resortu v Hurghadě (i se žraloky v zádech), než že jste stanovali v kempu u rybníka v jižních Čechách, kde vás ohrozí maximálně komáři a klíšťata. Spoustu lidí láká poznat i oblasti, které nejsou tak běžně přístupné. Řeč je o vesmírném turismu nebo potápění do hlubin oceánu, které zažívají poměrně slušný boom. Dovolit si tuto libůstku mohou jen někteří z nás.

Do vesmíru či do hlubin oceánu za 250 tisíc dolarů

Exkluzivní vesmírnou turistiku nabízejí v současnosti tři dopravci – společnosti Virgin Galactic, Blue OriginSpaceX. Letenka u Blue Origin vychází na 250 tisíc dolarů (v přepočtu asi 5 540 000 korun), u Virgin Galactic zaplatíte 450 000 dolarů (v přepočtu 9 810 000 korun). Pokud byste ve Sportce vyhráli první cenu, tak byste si cestu do vesmíru možná mohli také zaplatit. Ale upřímně, ty peníze se dají využít i účelněji.

Exkluzivita těchto cest totiž nezaručuje jejich bezpečnost. V komerčních letech soukromých společností jejich poskytovatelé musejí většinou na rozdíl od státních agentur vsadit na levnější technická řešení, aby mohli své služby nabízet. Je třeba si uvědomit, že turismus do vesmíru či hlubin oceánu je mladým odvětvím bez regulace a s volnějšími pravidly, co se jeho bezpečnosti týká.

I přes astronomické ceny za letenky si toto extrémní cestování své zákazníky nachází. Ostatně, co to je 250 tisíc dolarů za výlet na hranici vesmíru pro miliardáře, když mu přinese nevšední zážitky? Pasažéři na ponorce Titan si za 250 tisíc dolarů dokonce koupili vlastní smrt. Zajistili si po několik dnů místo na titulních stranách světových deníků, jimž se díky tomu zvýšila alespoň na chvíli prodejnost. Na silnicích denně zahynou lidé. Na rozdíl od miliardářů z Pákistánu jsou ale bezejmenní a jejich osudy nikoho nezajímají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Ponorka Titan

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz