Hlavní obsah
Aktuální dění

Letošní tropické teploty snad konečně máme za sebou. Příští rok si je možná zopakujeme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Praha

Jistě, v létě má být teplo, jak říkají někteří milovníci teplot, jež na teploměru ve stínu atakují tropických 30 °C. Léto přece patří dovoleným, koupání, lenošení a užívání si volna.

Článek

A to všechno si lépe vychutnáte, když nebudete klepat kosu ve 15 °C. Podle dlouhodobého měření v pražském Klementinu letošní léto patří k těm nejteplejším, které jsme kdy tu na našem území měli. A je pravděpodobné, že příští rok si to všechno zopakujeme, a možná, že sluníčko ještě trochu přitopí. Někteří lidé už nyní z toho mají hrůzu. Cože, ještě větší teplo než letos? To přece bude k nepřežití.

Hic všude, kam se podíváš

Když se začtete do diskusí na sociálních sítích, které se věnují současnému počasí, tak dostanete docela zajímavý obrázek toho, jak lidi smýšlejí. Jsou tací, co jim takové léto, jaké bude možná za chvíli končit, plně vyhovuje. Nepatří ale mezi ně kardiaci a osoby s nemocemi srdce či plic. Pro ně jsou tropické teploty za trest. Stejně jako pro mnohé jiné, kteří se lépe cítí, když venku panuje příjemných 20 °C.

Obecně lze totiž říct, že horko vysiluje. Pro organismus je zátěží, jež způsobuje velkou únavu a ospalost. I příroda, dlouhodobě vystavená tropickým teplotám, nevypadá zrovna v nejlepší kondici. Své by o tom mohli vyprávět zahrádkáři, když potřebovali udržet vláhu v záhoncích. A ta nepřicházela.

Je bouřka a bouřka

Ještě červenec byl na bouřky dost bohatý. Místy až moc, když se ulicemi vesnic či měst prohnala blesková povodeň. Někde i několikrát do měsíce. Není co závidět lidem, kteří byli vyplaveni a jejichž zahrada vypadala pod nánosem krup, jako kdyby se po ní proběhlo stádo hladových divočáků. Jestliže se takový způsob léta bude pravidelně opakovat, pak se není na co těšit.

A turistů je taky všude plno

Přes to všechno se turistickému průmyslu daří tak, že spousta oblastí už hlásí, že mají přeplněno. Své o tom vědí na ostrově Santorini, v Benátkách, na Mallorce, v Athénách či v Barceloně. Někde na turisty vzali i vodní pistole, aby jim dali najevo, že u nich nejsou vítáni. Ono je to ale dvousečné. Zatímco místní mohou mít turistů plné zuby, protože jim zvyšují nájmy a ceny životních nákladů, tak provozovatelé hostinských služeb si zase mnou ruce. Tak co je lepší? Ono to cestování stejně nakonec dopadne tak, že bude zase jen pro bohaté. Přeplněná místa v zahraničí zavedou místní poplatky, kterými dovolenou lidem prodraží.

Nepříjemné na tom všem ale je, že ani dovolená v tuzemská není žádná láce. Jen si spočítejte, kolik vás vyjde vstupné do hradů a zámků, jak drahé je jídlo a pití v restauracích. K tomu je nutné připočítat cenu za pohonné hmoty, které projedete, cenu za ubytování a tak podobně. A když se budete chtít vykoupat v některém tuzemském přírodním koupališti, v jezeře, rybníce či přehradě, tak kvůli horkem přemnoženým sinicím ani nebudete moct. Oklikou jsem se tedy vrátila k původnímu tématu mého článku, kterým jsou tropické teploty.

Jak vy je zvládáte? A těšíte se na další letní sezónu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz