Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministr Jurečka slíbil podpořit domácí péči. Návrh zvýšení příspěvku tomu ale neodpovídá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Příspěvek na péči bude vyšší. Ale ne každému se zvýší

Příspěvek na péči se asi konečně zvýší. Někdo ale ostrouhá a nedostane navíc ani korunu. Rozhodla tak vláda pětikoalice.

Článek

Jestliže se doma staráte o postižené dítě nebo svého rodiče či prarodiče v seniorském věku, který je již na vaší péči závislý v důsledku svých nemocí a ubývající síly, tak jste určitě netrpěli čekali, jaké bude zvýšení příspěvku na péči. Již delší dobu se o tom hovoří v médiích a také vláda v osobě ministra Jurečky dala na vědomí, že s tímto počítá. Ostatně sám ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dle ČT24 plánoval od července 2024 zvýšení příspěvku s tím, že vláda chce podpořit zejména ty, kteří jsou ve svém přirozené prostředí.

Co je to příspěvek na péči

Když je člověk, ať dítě, či dospělý, závislý na druhých a sám se nedokáže o sebe postarat, protože mu to neumožňuje jeho dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, může si zažádat o příspěvek na péči. Vše řeší zákon č. 108/2006 Sb. Pomoc mu může poskytovat osoba blízká, asistent sociální péče či poskytovatel sociálních služeb.

Při posuzování žádosti o příspěvek se přihlíží k tomu, jak je žadatel na tom se schopností zvládat základní životní potřeby. Mezi ně patří – mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost (u osob starších 18 let). Je-li mu schválený, může peníze použít podle svého uvážení, a to pro svého pečujícího blízkého, na asistenta nebo na pobyt v sociálním zařízení.

Domácí péče

Jsou rodiny, které by svého seniora do domova důchodců nedali. Nechávají si ho v domácí péči a starají se o něho doma. Pro většinu pečujících to znamená minimálně si nechat zkrátit svou pracovní dobu u zaměstnavatele, aby zároveň stíhali i péči o seniora, který se sám o sebe již nedokáže postarat. Kdo to zažil, tak určitě ví, o čem píšu. Někteří ze zaměstnání rovnou odcházejí a zůstávají doma, aby se o své staré rodiče nebo prarodiče mohli postarat.

Ale nejsou to jen senioři, kteří potřebují péči druhých. Jsou to i děti s různým stupněm zdravotního postižení. Tato péče je fyzicky i psychicky hodně namáhavá a pečující lidé jí musejí věnovat většinu svého času. Zpravidla to znamená, že veškeré své aktivity a volno musejí plánovat s ohledem na toho, o koho pečují.

Slibované zvýšení příspěvku je jako plivnutí do tváře pečujících

Na tiskové konferenci dne 9. února 2024 ministr Jurečka slavnostně ohlásil zvýšení příspěvku na péči, na kterém se dohodla pětikoalice. Dle jeho slov, ale nepůjde o plošné zvýšení, bude různé podle stupňů závislost. Částky tak prý porostou o 11 až 40 procent.

Když se ale podíváte do tabulky navrhovaného zvýšení, tak zjistíte, že I. stupně se zvýšení příspěvku na péči u dětí a dospělých vůbec netýká (zvýšení je rovno 0 Kč) a že ve II. stupni se dospělým zvýší o 500 Kč a u dětí o 800 Kč. Co z toho lze vyvodit? Že ty, kteří pobírají příspěvek v I. stupni, nejspíš inflace a zdražování energií obchází širokým obloukem a na jejich rodinný rozpočet nemají žádný negativní vliv. Jak jinak lze pochopit toto rozhodnutí vlády?

Pro pečující, kteří se doma starají o postižené děti a seniory v I. stupni závislosti, to znamená, že si opět budou muset poradit sami a že od vlády tedy nemají čekat žádnou pomoc. Jistě se najde hodně těch, kteří budou tvrdit, kde na ty příspěvky má jako vláda peníze pořád brát, když je Česká republika zadlužená až po uši i víc? A že je tento návrh vlastně správný. Možná, kdyby si osobně prošli péčí o seniory nebo postižené děti, hovořili by jinak.

Zdroj: mpsv.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz