Hlavní obsah
Finance

Neadekvátní navýšení příspěvku na péči? Někde je chyba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Z nového návrhu se zdá, že se zapomnělo na některé skupiny, které pobírají příspěvek v 1. a 2. stupni. Je to skutečně problém? Ano, a lze s ním něco dělat.

Článek

Nejprve je nutno podotknout, že pokud osoba pobírá příspěvek na péči v prvním nebo druhém stupni, lze stále být zaměstnán, alespoň na částečný úvazek, za předpokladu, že posudek odpovídá skutečnosti. Pokud není v adekvátní výši, lze požádat o zvýšení příspěvku. Obecné informace jsou v původním článku popsány, já jen doplním další praktické informace, tipy a zkušenosti.

Jak se posuzuje stupeň závislosti

Vše se posuzuje na základě vyhlášky č. 505/2006 Sb., kde je popsáno, jak se posuzuje stupeň závislosti. Hodnotí se schopnost zvládat jednotlivé životní potřeby v přirozeném prostředí a s ohledem na věk posuzované osoby. Při hodnocení se hodnotí tělesná struktura, tělesné funkce duševní, mentální, smyslové, oběhové, dechové, hematologické, imunologické, endokrinologické, metabolické, zažívací, vylučovací, neuromuskuloskeletální, včetně hrubé a jemné motoriky, a funkce hlasu, řeči a kůže, a to ve vztahu k rozsahu a tíži poruchy funkčních schopností. Za neschopnost zvládat životní potřebu se považuje i stav, kdy posuzovaná osoba není schopná danou činnost zvládat ani s pomůckami v přijatelném standartu. Podrobnější znění je v odkaze níže.

Mnoho revizích lékařů se bohužel neřídí celým zněním vyhlášky. Z osobní zkušenosti se lékař řídil jen jednou částí: Pokud osoba do 18 let věku nemá z důvodu nízkého věku a tomu odpovídajícímu stupni biopsychosociálního vývoje ještě vyvinutou schopnost zvládat některou ze základních životních potřeb nebo některou aktivitu, které jsou vymezeny v příloze č. 1 k této vyhlášce, není pro účely posuzování stupně závislosti považována za osobu, která je neschopna základní životní potřebu zvládat. Toto ovšem neplatí, pokud doplním zbylou citaci daného bodu vyhlášky: To neplatí, pokud osoba z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu při zvládání základní životní potřeby nebo některé aktivity, které jsou vymezeny v příloze č. 1 k této vyhlášce, vyžaduje každodenní mimořádnou péči jiné fyzické osoby.

Jak si tyto body vyložit? Je to v celku jednoduché. Je jasné, že osoba ve věku 3 let, i když je zdravá, nebude samostatná v hygieně např., nebo nebude umět sama jíst. Ale naopak, pokud je diagnostikována závažná nemoc, např. autismus, případně nějaké ochrnutí těla, je jasné, že dané životní potřeby nebude zvládat kvůli diagnózy, a je nutná asistence druhé osoby, která potřebu vykoná za posuzovanou osobu.

Nyní k jednotlivým bodům. Posuzování schopnosti zvládat životní potřeby definuje příloha č. 1. Za schopnosti zvládat dané aspekty se považuje stav, kdy je osoba schopna zvládat různé úkony náležící k daným potřebám. Vyhláška dále říká, že pokud osoba nezvládá alespoň jednu z definic, celý bod se považuje jako nezvládnutý pro účely stanovení stupně závislosti.


Mobilita
1. vstávání a usedání,
2. stoj,
3. zaujímat a měnit polohy,
4. pohybovat se chůzí krok za krokem, popřípadě i s přerušováním zastávkami, v bytě a běžném terénu v dosahu alespoň 200 m, a to i po nerovném povrchu,
5. otevírat a zavírat dveře,
6. chůzi po schodech v rozsahu jednoho patra směrem nahoru i dolů,
7. nastupovat a vystupovat z dopravních prostředků včetně bariérových, a používat je.

Orientace
1. poznávat a rozeznávat zrakem a sluchem,
2. mít přiměřené duševní kompetence,
3. orientovat se osobou, časem a místem,
4. orientovat se v přirozeném sociálním prostředí,
5. orientovat se v obvyklých situacích a přiměřeně v nich reagovat.

Komunikace
1. vyjadřovat se srozumitelně mluvenou řečí a dorozumět se jejím prostřednictvím s jinými osobami v rozsahu běžné slovní zásoby odpovídající věku a sociálnímu postavení,
2. chápat obsah přijímaných a sdělovaných zpráv,
3. vytvářet rukou psanou krátkou zprávu,
4. porozumět všeobecně používaným základním obrazovým symbolům a zvukovým signálům,
5. používat běžné komunikační prostředky.

Stravování
1. vybrat si ke konzumaci hotový nápoj a potraviny,
2. nalít nápoj,
3. rozdělit stravu na menší kousky a naservírovat ji,
4. najíst se a napít,
5. dodržovat stanovený dietní režim,
6. konzumovat stravu v obvyklém denním režimu,
7. přemístit nápoj a stravu na místo konzumace.

Oblékání a obouvání
1. vybrat si oblečení a obutí přiměřené okolnostem,
2. rozeznat rub a líc oblečení a správně je vrstvit,
3. oblékat se a obouvat se,
4. svlékat se a zouvat se,
5. manipulovat s oblečením v souvislosti s denním režimem.

Tělesná hygiena
1. použít hygienické zařízení,
2. dodržovat tělesnou hygienu, mýt si a osušovat si jednotlivé části těla,
3. provádět celkovou hygienu,
4. česat se, provádět ústní hygienu, holit se.

Výkon fyziologické potřeby
1. včas používat WC,
2. zaujmout vhodnou polohu,
3. vyprázdnit se,
4. provést očistu,
5. používat hygienické pomůcky.

Péče o zdraví
1. dodržovat stanovený léčebný režim,
2. provádět stanovené preventivní, léčebné a léčebně rehabilitační a ošetřovatelské postupy a opatření a používat k tomu potřebné léky nebo pomůcky,
3. rozpoznat zdravotní problém a v případě potřeby vyhledat nebo přivolat pomoc.

Osobní aktivity
1. navazovat kontakty a vztahy s jinými osobami,
2. plánovat a uspořádat osobní aktivity,
3. styku se společenským prostředím,
4. stanovit si a dodržet denní program,
5. vykonávat aktivity obvyklé věku a prostředí, například vzdělávání, zaměstnání, volnočasové aktivity, vyřizovat své záležitosti.

Péče o domácnost
1. nakládat s penězi v rámci osobních příjmů a domácnosti,
2. manipulovat s předměty denní potřeby,
3. obstarat si běžný nákup,
4. ovládat běžné domácí spotřebiče,
5. uvařit si jednoduché teplé jídlo a nápoj,
6. vykonávat běžné domácí práce, nakládat s prádlem, mýt nádobí,
7. obsluhovat topení,
8. udržovat pořádek.

Jak je vidět, výčet jednotlivých bodů je dosti obsáhly, a dává obrázek o tom, jak by se měl posuzovat stupeň závislosti.

Na co si dát dále pozor

Je důležité mít v perfektním stavu veškeré lékařské zprávy. Pokud jste absolvovali různá vyšetření u různých specialistů, je nutné, aby ve zprávě i v závěru, byl výčet, co daná osoba nezvládá. Dle zkušeností nejen mých, ale i mnoha lidí v mém okolí, osoby, které vypracovávají posudek, mnohdy ty zprávy ani nečtou, nebo je nečtou celé. Při stanovení stupně závislosti se také vychází i ze sociálního šetření, a proto, když k vám přijde pracovník úřadu, je nutné popsat stav věci nejpřesněji, jak jen to bude možné a nestydět se říct pravdu.

Pokud se i přes to stane, že vám nepřiznají adekvátní výši příspěvku, máte dle metodiky možnost podat odvolání, a to v termínu do 14 dnů od převzetí rozhodnutí. V praxi to funguje tak, že vás úřad nejprve seznámí s výsledkem posudku, který mimo jiné obdržíte, a vy se můžete podat námitky. Mezitím, než úřad vydá rozhodnutí, si můžete, pokud nejste spokojeni s výsledkem, připravit odvolání, které musí být podáno písemnou formou. Správné odvolání, aby nedošlo k prodlevám, by mělo obsahovat několik formalit. V hlavičce adresu kontaktního místa vašeho úřadu práce, datum, a proti čemu se odvoláváte, včetně správného jednacího čísla.

Abyste měli co největší šanci, musíte poukázat dále na to, co podle vás posuzovaná osoba nezvládá, a ideálně do podpořit citacemi z lékařských zpráv. Po podání odvolání úřad práce odešle celý spis nadřízenému orgánu, tj. odvolací orgán MPSV a ti případ posoudí a rozhodnou. Může se stát, že původní rozhodnutí zruší s odůvodněním a vrátí zpět na nové projednání, nebo případ postoupí posudkové komisi, nebo potvrdí platnost rozhodnutí.

Pokud nejste spokojeni s rozhodnutím odvolacího orgánu, máte poslední možnost, a tou je správní žaloba. Jelikož by se jednalo o správní žalobu proti rozhodnutí úřadu, případně odvolacího orgánu, je tato žaloba osvobozena od správního poplatku.

Když jste pečující osobou a nemůžete už pracovat

Mnoho lidí si říká, že tím, že nepracujete, se vlastně flákáte. Není to pravda, nenechte se odradit takovými řečmi. Tím, že nepracujete, ale pečujete o osobu závislou na péči druhých, máte nárok na další dávky státní sociální podpory. Doporučuji v tomto případě konzultaci na místním úřadě práce, protože příspěvek na péči se nepočítá do rozhodných příjmů. Vy tak můžete v závislosti na situaci, příspěvek na bydlení, přídavky na děti, případně další dávky. Péče o těžce nemocnou osobu není zdaleka tak jednoduchá, jak si někteří myslí, a ti, co pečují, by rádi tuto péči vyměnili za možnost být zaměstnán na plný úvazek.

Závěrem

Chápu, že někdy je boj opravdu zdlouhavý a vysilující, ale je třeba bojovat a nevzdávat se, pokud věříte, že pravda je na vaší straně. Pokud se vzdáte, utrpí tím jen ta osoba, která pobírá příspěvek, a její okolí. Znám několik případů, kterým pomáháme v tomto boji, kdy je problém opravdu reálný, a nedostali nic, nebo jen není výše příspěvku, s ohledem na reálný stav věcí, adekvátní. Na případné dotazy rád zodpovím v diskuzi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz