Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Podle ministra Dvořáka by lidé měli spotřebovávat méně fosilních paliv. Zdražení pohonných hmot vítá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

čerpací stanice

V pořadu Václava Moravce zazněla slova ministra Martina Dvořáka, že je pro rychlejší včleňování některých částí evropské směrnice do našeho právního systému, což by zvýšilo cenu pohonných hmot.

Článek

V současnosti je v poslanecké sněmovně návrh, aby se tento krok přesunul na bedra vlády, která by vzešla z nových voleb, jež nás čekají v příštím roce. Myšlenka ministra pro evropské záležitosti Dvořáka ze STAN je zajisté velmi zajímavá, ale vůbec nebere ohled na finanční možnosti běžného českého občana, jenž si o průměrné mzdě může leda tak nechat zdát.

Zase ten Green Deal

O tom, že se kvůli Green Dealu a emisním povolenkám na fosilní paliva zvedne cena benzínu a nafty, už si štěbetají i vrabci a holubi na střechách domů nejen v Praze. Pracující se tuto informaci snaží vstřebat. Je docela pravděpodobné, že spousta jich se obává budoucnosti, zdali na všechna ta zdražení, která nás ještě čekají, vůbec budou mít peníze. Je lehké se ohánět tím, jakých hodnot dosahuje průměrná mzda v České republice, jak to mají ve zvyku naši vládní představitelé. Určitě blíže pravdě je ale číslo, kolik lidí na průměrnou mzdu vůbec dosáhne.

A zboží a služby budou zase dražší

Člověk nemusí mít vysokou školu, aby pochopil, že když se zdraží pohonné hmoty, půjde s tímto ruku v ruce i zdražení zboží a služeb. Vyšší cena benzínu a nafty se prostě do nich promítne. Zboží se totiž musí od výrobce dovézt ke spotřebiteli. Už dnes je rozpočet mnohých domácností napnutý tak, že stačí nepatrné zvyšování životních nákladů, a rodiny či jednotlivci už to nebudou dávat.

Mě by třeba zajímalo, jestli na to některý z vládních představitelů aspoň někdy pomyslí. Nebo si žijí podle přísloví, že sytý hladovému nevěří? Já mám takový dojem, jako by někteří ve vládě, poslanecké sněmovně či senátu zastávali názor, že lidé si na uškudlených penězích sedí a nevědí roupama, kam je dávat. Určitě takoví jedinci mezi českou populací jsou, ale nejsou ve většině.

Prý lidé budou méně jezdit

Ministr Dvořák je pro vyšší ceny benzínu a nafty. Lidé nebudou prostě tolik jezdit. Jestli se cena zvedne o korunu či deset, netuší. Prý to ale o třicet korun nebude. No nevím. U nás většinou prodejci zkoušejí, co trh vydrží. Takže ceny šponují, co to dá.

Zdražení pohonných hmot však zaskočí především ty, kteří do zaměstnání musejí dojíždět. Třeba jen proto, že žijí na venkově, práci mají ve městě, kam ale od nich z vesnice jede jeden spoj ráno a druhý odpoledne. Pak se ovšem nelze divit, když se venkov vylidňuje. Pokud se zdraží benzín a nafta, sníží se tímto zase o kousek životní úroveň pracujících. Hurá, čekají nás samé lepší zítřky.

Zdroj: https://www.echo24.cz/a/HfKqd/zpravy-domaci-novela-emisni-povolenky-zdrazeni-benzinu-nafty-plynu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz