Hlavní obsah

Návštěva kavárny Louvre je netradiční zážitek s nádechem historie

Foto: Jana Jirásková Beranová

Káva a dezerty v kavárně Louvre, Praha

Dveře kavárny Louvre se poprvé otevřely v roce 1902. Od té doby se doba hodně změnila, ale tato kavárna zůstala stejná. Tedy alespoň se to říká. Co je na tomto tvrzení pravdy jsem musela jít zjistit.

Článek

Kavárna Louvre byla ve své době oblíbenou kavárnou, kterou navštěvovali osobnosti jako Franz Kafka, Albert Einstein, Karel Čapek či Tomáš Garrigue Masaryk. Stopu Alberta Einsteina navíc můžete v kavárně najít dodnes. Ať si k jídlu a pití objednáte cokoli, v jakémkoli množství, byť by se vaše objednávka neměla vejít na stůl, na stole najdete stojánek s papíry a tužku pro případ, že by vás napadla myšlenka, kterou si musíte zaznamenat. O stojánku s papíry a tužkou v této kavárně jsem věděla už před svou návštěvou, ale nevěřila jsem, že se na stole opravdu nachází. Ale vše výše zmíněné na stolech opravdu bylo. A zůstalo i tehdy, když měl číšník problém naskládat na stůl naší objednávku tak, aby se mu na něj nápoje a dezerty vešly.

Dostat se do kavárny Louvre když jdete jen tak kolem je skoro nemožné. Při troše štěstí se vám to podaří, když půjdete v páru. Pokud vás půjde víc, doporučuji vytvořit si rezervaci. Ta bohužel nejde udělat pár hodin předem, ale je třeba provést ji minimálně den dopředu. Což je malá komplikace, ale dá se s ní pracovat.

Já jsem šla s doprovodem do Louvru, když mi zbyla chvilka času při návštěvě Prahy. Vystáli jsme několika minutovou frontu a na rozdíl od větších skupin jsme byli relativně rychle usazeni. Kavárna byla nabitá k prasknutí. Lidé jedli, pili, bavili se a dokonce i kulečníkové stoly byly plně obsazené.

V interiéru kavárny ze mne spadl veškerý stres. Byť kavárna žila, byl v ní úžasný klid. Na stole leželo prostírání s přivítáním a představením kavárny, které jsem si jako suvenýr musela odnést. A vy můžete také. Je opravdu pěknou vzpomínkou.

Číšníci po kavárně pluli a stále přinášeli nové objednávky, odnášeli špinavé nádobí, chodili mezi hosty, se kterými se bavili a přijímali další objednávky. U nás byl číšník během chvilky, pomohl nám s výběrem a než jsme se nadáli, už jsme měli objednávku na stole.

Káva byla dobrá. Irské kávě nebylo co vytknout, stejně jako dezertům. Jediné, co mi na nápojovém lístku chybělo, bylo espresso a espresso lungo. Tady mají velké a malé espresso, jenže co se pod pojmy ukrývá, těžko říct. Velké espresso není velké, ale zároveň je větší, než tradiční espresso. Malé espresso se podle objemu v šálku zdálo býti spíše ristrettem, než klasickým espressem. Takže byť v této kavárně něco jako espresso mají a velké espresso není chuťově a po vůni vůbec špatné, kam tuto kávu standardizovaně zařadit vůbec netuším.

Číšníci v této kavárně jsou upravení, a byť mají stejné uniformy jako v nedaleké Slavii, mají je čisté, nažehlené a padnoucí. Na práci číšníků je radost se koukat a ještě větší radost je nechat se jimi obsloužit. Nejsou strojení, jak se stává v lepších kavárnách a restauracích, ale obslouží vás jako v té nejlepší restauraci. Mezi číšníky také pracuje postižený klučina, tuším, že Adam, a i před ním je třeba smeknout. Přesně ví, co má dělat. Snad není nic, co by ho rozhodilo. A byť je pomalejší než jeho kolegové, svou práci odvádí na jedničku. S klidem, úsměvem a výrazem v očích, který vás pohladí po duši.

Za sebe musím říct, že návštěva kavárny Louvre je opravdu netradiční zážitek. Velké espresso mají za 59 korun, mléko je za desetikorunový příplatek, irská káva vyjde na 99 korun a dezerty na 119 korun. Když jsem do této kavárny šla, čekala jsem průvan v peněžence. Jenže ten se nekonal. Navíc jsem si odnesla opravdu pozitivní zážitek. Jediné, z čeho mám pot na čele a bolí mne prsty při psaní je, že této kavárně snad odpustím i to velké a malé espresso. Tohle psát mne opravdu bolí, jenže atmosféru a chuťový zážitek jako v této kavárně už opravdu jen tak někde nezažijete. Takže já budu doufat, že standardizovanou kávu začnou uvádět v nápojovém lístku standardizovaně, protože to je jediné negativum této kavárny. Jinak si příště budu muset dát horkou čokoládu, kterou já tuze nerada. Jenže za atmosférou a dortíky se sem budu muset vrátit, protože to opravdu stojí za to.

Rádi poznáváte nová místa a zároveň oceníte tipy, kde se můžete dobře najíst a ubytovat? Pokud ano, sledujte můj profil. Najdete na něm nejen tipy na výlety, ale i recenze z kaváren, restaurací i hotelů napříč Českou republikou.

Dočetli jste až sem? Podpořte autora libovolnou částkou.
Podpořte autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz