Článek
Café Imperial jsem navštívila již vícekrát, ale s hlavním chodem jsem nebyla nikdy úplně spokojena. Protože se však jedná o jeden z nejstarších kávových domů v Praze, píšu tyto řádky. Café Imperial možná neoslní hlavním jídlem, ale co naopak za hřích stojí, jsou dezerty.
Kdo by čekal v tomto kávovém domě tradiční dezerty, byl by hodně překvapen. Ty totiž v nabídce chybí, což je u mnohých zákusků škoda. Třeba takový věneček nebo větrník by tu jistě na odbyt šel. Je však pravda, že kdyby tyto dva oblíbené dezerty v nabídce byly, jen málokdo by se asi pustil do experimentování, jako jsem se pustila já.
Dortík z nabídky jsem sice nikdy neochutnala, zato s dezerty z jídelního lístku jsem se seznámit stihla. Například maková zmrzlina se švestkovým přelivem, to je slast. Ještě větší slast je ale čokoládová bomba, která je spíše pro milovníky čokolády. Velkým překvapením je totiž opět maková zmrzlina, která nemá konkurenci. Jen švestky nahradily višně. Kávu by si tento kávový dům zasloužil lepší, ale ani Illy nezklame.
Personál, to je kapitola sama o sobě. V této restauraci se chcete nechat obsluhovat, protože to je zážitek. Kdo pamatuje legendární pražskou kavárnu Slavia před 20 lety, v Café Imeprial se vrátí do minulosti. Genius loci ze Slavie tu sice chybí, ale personál je opravdu na vysoké úrovni, čímž možná předčí i Slavii v době její velké slávy.
Co se interiéru kavárny týká, je opravdu honosný. Sedět tu a kochat se secesním interiérem je velká radost. Ale frmol a relativní hluk, který v této restauraci panuje, vás dlouho rozjímat nenechá. Což je velká škoda, protože podobných kaváren není mnoho.
Myslím si, že Café Imeprial by měl alespoň jednou za život navštívit každý milovník kávy. Pokud se tu udrží vysoký standard obsluhy, bude to i nadále místo, které chcete zažít. Pevně věřím, že Café Imperial nečeká podobný osud, jaký potkal legendární pražskou Slavii nebo plzeňskou Měšťanskou besedu, ve které se ve své době potkávali místní legendy a která se dnes nachází mezi lepšími průměrnými kavárnami, a ne a ne se dostat mezi legendární kavárny, kterou má velký potenciál být.