Hlavní obsah
Cestování

Počátky, městečko vyhlášené léčivými prameny, nádhernou přírodou i kamenným kruhem druidů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Palackého náměstí, Počátky

Počátky, to je malé městečko na kraji Vysočiny. Kromě krásného náměstí stojí za vidění místní nádherná příroda, která je bohatá na léčivé prameny a ve které najdete i kamenný kruh druidů.

Článek

Centrum Počátek je od roku 1990 městskou památkovou zónou. Náměstí lemují měšťanské domy, které stojí za vidění. Největším měšťanským domem je raně barokní budova radnice ze 17. století.

Dominantou Palackého náměstí je kostel sv. Jana Křtitele. Kostel je prvně připomínán již v roce 1274, přičemž farním se stal v roce 1354. Následně byl kostel barokně přestavěn, ale stávající podobu získal až v roce 1824, při obnově po velikém požáru města v roce 1821. Součástí kostela je vyhlídková věž, kterou v historii dvakrát zasáhl požár. Dnešní vzhled věže pochází z přestavby v roce 1824. Původně věž sloužila jako hlásnice a měla vlastní byt pro hlásného a jeho rodinu, posléze byla věž zpřístupněna veřejnosti. Věž je vysoká 37 metrů a vede na ní 124 schodů.

U kostela si můžete všimnout empírové kašny z roku 1823, která zaujme barokním sousoším z roku 1720. Dominantou sousoší je socha sv. Jana Nepomuckého, vedle kterého stojí tři sochy dalších světců. Autorem sousoší je František Baugut.

Kousek od Palackého náměstí můžete navštívit rodný dům básníka Otokara Březiny. V rodném domě vznikl památník tohoto známého básníka s expozicí věnovanou jeho životu a dílu. Byť je dům krásně opravený, můžete ho snadno minout. Snad jen malá pamětní deska z roku 1821 vás na památník upozorní.

Za vidění určitě stojí i počátecký hřbitov, kde si můžete prohlédnout kostel Božího těla, který byl postaven v 16. století. Jako zchátralý prošel v 17. století rekonstrukcí. Nové zařízení kostela financoval místní rodák, farář Vincenc Švehla. Na hřbitově najdete i hranolovou zvonici s kostnicí, která byla postavena spolu s kostelem na konci 16. století. Do kostnice byly převezeny ostatky zemřelých ze zrušeného hřbitova na náměstí. Hranolová věž prošla v roce 1998 rekonstrukcí, o rok později byla zrekonstruována cibulovitá báň krytá šindelem.

U hřbitova začíná jedna z počáteckých naučných stezek. Naučná stezka Cestou starých soukenických mistrů Počáteckých je dlouhá přibližně 2 km a končí u pramene sv. Ludmily. Stezka prochází Valchovskou alejí, kterou tvoří lípy a jírovce. Na trase je 5 zastavení, ze kterých zjistíte zajímavé informace o historii soukenictví v Počátkách i vlastivědné zajímavosti o Počátkách a okolí. Tato naučná stezka je sjízdná pro kolo, koloběžku i terénní kočárek. Protože stezka není kruhová, měli byste se vrátit stejnou cestou na její začátek. To by ovšem byla velká škoda. Kousek od stezky najdete Velké jezero, jinak také rybník zvaný Valcha. A ten byste při návštěvě Počátek minout rozhodně neměli.

Další zajímavou naučnou stezkou je naučná stezka K pramenům Počátek. Tato naučná stezka je dlouhá 8 kilometrů a propojuje Počátky a sousední obec Jihlávka spolu s místními prameny. Zavede vás k pramenu řeky Jihlavy, sv. Markéty, sv. Kateřiny i k pramenu sv. Vojtěcha. Kromě pramenů vás cestou čekají krásné výhledy, potkáte i několik kaplí a minout byste neměli kamenný kruh druidů.

Byť jsou Počátky malé městečko, mají rozhodně co nabídnout. Místní příroda je nezapomenutelná, centrum městečka je malebné a na kraji Počátek se dokonce můžete vrátit do první republiky. V rozlehlém parku najdete letohrádek svatý Vojtěch, ve kterém si budete připadat, jako v ráji.

Zdroje: oficiální web města Počátky https://www.pocatky.cz/, web mapy.cz, informační tabule na naučných stezkách

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz