Hlavní obsah
Lidé a společnost

Praha vs. Brno: Na Brno už Praha nemá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová / Canva

Ilustrační obrázek

Když se řekne Brno, většina z nás si vybaví hrad Špilberk. Ti starší pak navíc film Nuda v Brně a mladší generace si vzpomene na hlášky pana Jakuba Prachaře, který Brno naprosto neuznává.

Článek

I já, jako rozená Pražačka z centra Prahy, jsem Brno hodně přehlížela. Až jedna z mých průzkumných návštěv mne přesvědčila o tom, že na Brno už Praha nemá. Praha se za posledních pár let tak změnila, že ji nepoznávám. I Brno se hodně změnilo.

Památky

Zatímco Praha neustále propaguje ty samé skvosty, Brno jejich počet rozšiřuje. O Praze víme, že máme Pražský hrad, Petřín, Václavské náměstí, orloj, Staroměstské náměstí a Karlův most. Trošku se mluví o Petřínu, pomálu se mluví o muzeích. Jedno mají tato místa společné. Domluvit se tu česky je velký oříšek.

Brno, to je jiná. Ano, o známém Špilberku se stále mluví nejvíce, snad i na legendárního Brněnského draka si vzpomene většina lidí. Ale dnes? Historické centrum Brna se změnilo. Prošlo revitalizací a otevřela se nová místa. Například do podzemních prostor investovalo Brno ve velkém. A je to znát.

Brněnské podzemí je opředeno legendami. Najdete tu jak muzeum, které vás s místními pověstmi seznámí, ale najdete tu také podzemí, kde se bez průvodce nic moc nedozvíte, ale oči budete mít navrch hlavy. Tímto místem jsou nově otevřené vodojemy na Žlutém kopci. Popsat by se o nich dalo mnoho stran. Ale kdo toto místo nenavštívil, nepochopí. V neposlední řadě je tu kostnice. A to ne ledajaká kostnice. V Brně mají největší kostnici v České republice a kromě prohlídky kostí se tu i vzděláte.

Parkování

Praha i Brno mají parkovací zóny. Ty zóny, které jsme si my, Pražané z centra Prahy, při jejich vzniku tak chválili.

Zato parkování v Brně, to je něco úplně jiného. V centru jsou striktní modré zóny, na kterých se v Praze začínalo. Nejste rezident? Nezaparkujete. Ale v širším historickém centru už jsou zóny o něčem jiném. Dá se na nich zaparkovat za pár korun. Jak parkovné zaplatíte, pokud se v místě vůbec platí, zjistíte snadno z přítomných tabulí. Navíc má Brno web, na kterém má přehledně zakreslené zóny a všechny zóny mají stručný i obsáhlý popis, jak se v nich parkuje a platí.

Za parkování v parkovacích domech, které spravuje město Brno, zaplatíte za hodinu parkování 40 korun v centru města pod Špilberkem. Za takovou částku dnes v Praze zaparkujete skoro až na periferii. Ano, na parkovišti P+R, které Praha má, stojí den parkování u metra v širším centru Prahy 100,-Kč na den. Ale to je výjimka. Ostatní parkoviště P+R má povětšinou na kraji Prahy, odkud se do centra dostat není vůbec jednoduché.

Infrastruktura

Praha má metro a tramvaje, Brno má trolejbusy a šalinu. Obojí bych viděla na stejné úrovni. Jízdenky koupíte pomocí platební karty ve vozech, v Brně pak navíc najdete automaty na koupi papírových jízdenek na frekventovanějších zastávkách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz