Hlavní obsah
Cestování

Praha vs. Brno: Praha má svatého Václava, Brno Jošta Moravského

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Socha sv. Václava na Václavském náměstí, Praha

Praha a Brno mají hodně společného, ale i přesto mezi městy panuje jistá rivalita. Když dojde řeč na sochu sv. Václava a Jošta Moravského, začíná obvykle dlouhá diskuze o tom, která socha je hezčí a samozřejmě větší.

Článek

V horní části Václavského náměstí v Praze stojí od přelomu 19. a 20. století socha sv. Václava od známého českého sochaře Josefa Václava Myslbeka. Kromě ní na pomníku naleznete ještě sochy čtyř dalších patronů české země sv. Prokopa, sv. Anežky české, sv. Ludmily a sv. Vojtěcha. Socha sv. Václava je známá napříč celým světem. Pro Pražany, Čechy i turisty je tato socha oblíbeným místem pro setkávání.

Na brněnském Moravském náměstí stojí od roku 2015 osm metrů vysoká socha Jošta Moravského, jejímž tvůrcem je Jaroslav Rón. Jošt byl synovcem Karla IV. a žil v letech 1351 až 1411. Byl aktivní politik a získal mnoho titulů například Moravský markrabě, lucemburský vévoda, Braniborský kurfiřt a římsko-německý král. Socha je druhou nejvyšší jezdeckou sochou u nás. Má ztvárnit odvahu, se kterou Jošt často bojoval na bitevních polích.

Co se obou jezdeckých soch týká, obě mají něco do sebe. Upomínají na velikány známé z naší historie. Do velikosti jsou nepřehlédnutelné a obě stojí na moc pěkném místě. Socha sv. Václava je o mnoho desítek let starší, zatímco socha Jošta Moravského stojí v Brně jen pár let. I přesto, že se jedná o sochu relativně mladou, není jí co vytknout. Jošt Moravský se panu Rónovi povedl stejně dobře, jako se panu Myslbekovi povedl sv. Václav. Socha Jošta Moravského je opravdu krásnou ozdobou moravské metropole.

Možná si nyní říkáte, že už víte, která socha je větší. Ale věděli jste, že na pražském Vítkově stojí největší jezdecká socha V České republice? Ano, je to tak. Socha sv. Václava není největší jezdeckou sochou u nás. A jelikož je socha Jošta Moravského druhou největší jezdeckou sochou v České republice, už víte, která socha je větší.

Na jezdeckou sochu Jana Žižky z Trocnova, která je dominantou pražského Žižkova, se často zapomíná. A to i přesto, že právě socha Jana Žižky je největší jezdeckou sochou v České republice a mnohdy je také mylně označovaná jako největší jezdecká socha v Evropě. Autorem této bronzové jezdecké sochy je Bohumil Kafka. Socha byla na pražský Vítkov osazena v červenci roku 1950. Myšlenka oslavit Jana Žižku pomníkem na Vítkově vznikla ale již v 60. letech 19. století. Jednalo se především o politický cíl osamostatnit část obce Královské Vinohrady žijící pod Vítkovem a pro novou obec získat jméno Žižkov.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz