Hlavní obsah
Jídlo a pití

Syrový losos dobyl tradiční české restaurace. Jen většina lidí netuší, že si objednává syrovou rybu

Foto: Canva

Losos gravlax

Tradiční české restaurace se mění. Kdo by v nich hledal tradiční české jídlo, ve většině případů by nepochodil. Svíčkovou nahradily steaky připravované ve vzduchotěsných umělohmotných obalech, syrový losos nebo dokonce kalamáry.

Článek

Nemám nic proti cestě vpřed, ani novým způsobům vaření. Ale když jdu do restaurace s nápisem tradiční česká nebo jen česká kuchyně, představuji si, že na jídelním lístku najdu hovězí vývar, svíčkovou, knedlo zelo vepřo, řízek a guláš. Protože ani jedno z těchto jídel nesmím, spoléhám se na to, že v nabídce bude i plátek masa, což obvykle nebývá problém. Jenže časy se změnily.

Tradiční česká jídla, tedy jídla, která byla za tradiční česká považovaná desítky let, z  českých restaurací mizí. Stejně jako mizí tradiční způsoby přípravy. Steaky se začaly připravovat metodou sous-vide, tedy se připravují ve vodní lázni ve vzduchotěsném umělohmotném obalu. Pstruha či kapra nahradil losos, který se prodává pod pojmem losos gravlax. Kdo by si myslel, že gravlax je druh lososa, více by se mýlit nemohl. Gravlax je způsob přípravy lososa, při které losos neprochází tepelnou úpravou, ale tradičně se pouze nakládá do soli a cukru. Při troše štěstí, nebo také neštěstí, je dochucen bylinkami.

Nabídka kalamárů v tradiční české restauraci je už opravdový úlet. Vím, že v české kuchyni byli oblíbení šneci i žáby, ale kalamáry? Ty možná byly pochoutkou v Rakousku-Uhersku, ale do české kuchyně se nedostaly. A už vůbec ne do tradiční české kuchyně.

Nevím jak vám, ale mne moc chybí doba, kdy jsem si podle druhu kuchyně vybírala restauraci, do které vyrazím. Když jsem chtěla syrovou rybu, šla jsem na sushi. Když jsem chtěla tradiční české jídlo, šla jsem do české restaurace. Když jsem chtěla steak, zašla jsem do lepší restaurace nebo steakhousu a až do roku 2025 jsem vždy dostala grilovaný steak opravdu pouze grilovaný. To se změnilo až letos a chutná zkušenost to opravdu nebyla. Francouzská kuchyně mi nechutná, tak se jí vyhýbám. I proto nerozumím tomu, proč má někdo potřebu připravovat grilovaný steak metodou sous-vide, která nemá s grilováním vůbec nic společného.

Za poslední týden jsem navštívila 4 tradiční české restaurace. Ve 3 z nich byl tradičně český pouze název. Kromě cen, které absolutně neodpovídaly kvalitě jídla, jsem se ve 3 restaurací dočetla, že připravují salát z lososa gravlax. Ano, přesně takto byl salát s lososem prezentován. Jen jedna česká restaurace připravovala jídla, která pod pojem česká kuchyně patří. A za ceny, které jsem již dlouho nikde neviděla. Z této restaurace bude již brzy na světě krásná recenze. Tak sledujte můj profil, aby vám neunikla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz