Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vyhlášená pražská kavárna Alchymista, to jsou astronomické ceny i špinavé stoly

Foto: Jana Jirásková Beranová

Espresso lungo s dezertem v kavárně Alchymista

Návštěva pražské kavárny Alchymista má být netradiční zážitek. Proto se tato kavárna řadí mezi top pražské kavárny. Já jsem tuto kavárnu navštívila dvakrát. Jediné, co mne oslnilo, byl interiér. To ostatní byl jeden velký průšvih.

Článek

Když jsem do kavárny vešla, uvítala mne milá obsluha a vitrína s několika dortíky za i na Prahu astronomické ceny. Cena dortíků mne ale nemohla od konzumace odradit. Vždyť kdo jednou místní dortíky ochutná, moc rád se na ně vrací. Alespoň to člověk slyší od místních obyvatel a vyčte z kávových průvodců.

Za mne dortíky v této kavárně hodnotím jako horší průměr. Za 145,-Kč jsem obdržela dortík, který se strachy třásl na dezertním talířku. Nejen že byl talířek skoro prázdný, ale dortík byl navíc poměrně rozsypaný. Chuťově také nebyl nic moc.

Protože jsem šla do této kavárny výhradně za kávou, nezůstala jsem jen u dortíku. Objednala jsem si espresso lungo s mlékem. Podle velikosti hrnečku jsem opravdu espresso lungo na stůl dostala, dokonce připravené podle nejnovějších standardů. Jen na účtence se mi objevila položka americano, nikoli espresso lungo, ve výši 65,-Kč. Zda má lungo stejnou cenu jako americano, netuším. Co ale vím s naprostou jistotou je, že jsem americano na stole neměla. Neodpovídal tomu ani šálek, ve kterém mi byla káva přinesena, ano objem vody na ředění kávy. Navíc káva nebyla chuťově nejlepší, takže i tu hodnotím jako slabší průměr.

Jaký je rozdíl mezi americanem a lungem, by v takto vyhlášené kavárně vědět měli. Už jen proto, že k této kavárně patří i muzeum kávy a kavárna se honosí tím, že prodává kávu z vlastní pražírny. Neznám moc pražíren kávy, které by nestavěly na kvalitě kávy a kávové osvětě. A že by zrovna Alchymista mezi pár nepodařený výjimek patřil, to se mi s jeho hodnocením a umisťováním mezi top pražskými kavárnami věřit nechce.

Abych nebyla proti této kavárně až tak moc zaujatá, něco pozitivního jsem přeci jen zažila. Interiér kavárny je úchvatný. Člověk si tu připadá, jako by byl v pohádce. Tedy, až na špinavý stůl, ke kterému jsem se omylem posadila.

Bohužel, ani příjemný interiér kavárny mne nepřiměje k tomu, abych tuto kavárnu do třetice navštívila. Má první návštěva byla tragédie. Má druhá návštěva se nesla v duchu podobném. A nejsou to jen astronomické ceny, které absolutně neodpovídají lokalitě, ani tomu, co kavárna nabízí. Dát si kávu za 65,-Kč a prosit se o cukr je nedůstojné. Nedostat k dezertu za 145,-Kč ubrousek je neodpustitelné. Vím, o vše jsem si mohla říct. Ale pracovat za obsluhu při útratě krásných 210,-Kč za třicetiminutový zážitek opravdu nebudu.

Musím ocenit, že když jsem krátkou recenzi sdílela na sociálních sítích, tak se mi na Facebooku ozval pán, u kterého jsem účet platila, s nabídkou, že při mé další návštěvě udělá vše pro to, abych byla spokojená. Je to sice vstřícný krok, ale má jedno velké ale. Neměla by kavárna pro své zákazníky udělat maximum pokaždé, když do kavárny přijdou?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz