Hlavní obsah
Cestování

Ze zámečku Pepčín zbylo pouze základové zdivo. I přesto stále láká turisty k návštěvě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Pozůstatky zámečku Pepčín

Pepčín je pseudorománský zámeček, jehož stavba začala v roce 1903 a skončila v roce 1905. Zámeček nechal postavit hrabě Kounic, když zjistil, že chudá dívka Josefa, do níž se hrabě zamiloval, opětuje jeho city.

Článek

Zámeček Pepčín byl zařízen tak, aby sloužil nejen majiteli, ale aby sloužil i většímu počtu hostů, o čemž svědčilo dobové vybavení společenských místností. Chloubou hraběte byla knihovna zdobená četnými obrazy holandských mistrů. K areálu zámku patřily konírny s bytem pro čeledína, lesopark s altánky a sypanými chodníčky, ale také malý ozdobný rybníček vzdálený přibližně patnáct minut chůze od zámku. Prostorná věž zámečku pak sloužila jako rozhledna.

V zámečku Pepčín prožil hrabě Kounic s druhou ženou Josefou podzim svého života. Pepčín žil rušným životem. Hlavně v létě se na Pepčín sjížděli hosté, mezi nimiž nechyběli slavné osobnosti, například malíř Joža Uprka, básník a spisovatel Adolf Heyduk, pražský primátor Dr. Karel Groš či například redaktor Národních listů Josef Anýž.

Až do konce 70. let 20. století připomínala značně zdevastovaná budova dobu své slávy. V roce 1981 byl na základě rozhodnutí Okresního národního výboru zámeček zcela zbourán. Dnes je na místě bývalého zámečku vidět obvodové zdivo a nahlédnout se dá přes mříž i ke vchodu do bývalých sklepů. I přesto však stále na svůj zámeček hrabě Kounic s chotí dohlíží.

V místě, kde stával zámeček, najdete dnes odpočinkový altán. Ostatně turistické altány najdete i v blízkých lesích. Všechny altány svádí k odpočinku, u některých se dokonce dozvíte mnoho zajímavých informací.

Byť ze zámečku Pepčín zbyly už jen základy, je milým zastavením při cestě do Uherského Brodu. Z Uherského Brodu jste tu za pár minut autem a dojdete sem i pěšky po krásně upravené cyklostezce, která končí u Vlčnovských búd, od kterých vás k zámečku podél vinice zavedou dřevěné sochy hudebníků.

K zámečku se dostanete jak pěšky, tak s kočárkem, na koloběžce i na kole. Zaparkovat se dá na parkovišti u Vlčnovských búd, kde se parkování neplatí. Za sebe mohu procházku k bývalému zámečku Pepčín doporučit všem, kdo nemají rádi náročné procházky, a přesto nedají dopustit na výlety do přírody.

Zdroj: naučné tabule

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz