Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co obdivují Slováci na Češích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Není žádným tajemstvím, že Češi a Slováci se navzájem dotahují. I mnoho let po rozdělení, se oba národy navzájem srovnávají, soutěží a dělají si ze sebe legraci.

Článek

Není hodně takových dvou zemí, které si dokážou navzájem být i nejtvrdšími soupeři (hokej), a přitom si i vzájemné fandit. Taková rivalita je výsledkem rovnováhy mezi podobným a odlišným. Jsme si dost podobní, proto si rozumíme. Zároveň nám naše rozdíly dávají prostor pro soutěžení a škádlení.

Kultura

Během desítek let společného státu si srdce slovenských fanoušků dokázalo získat nesčetněkrát mnoho českých hudebníků. Trend pokračuje doposud a interpreti různých žánrů se stále těší přízni Slováků. Od Lucie Bílé přes Kabát až po Tomáše Kluse, se na Slovensku mohou všichni cítit jako doma. Česká seriálová a především filmová produkce je také velmi ceněná. Sledování druhého kanálu České televize se na Slovensku dokonce stalo jakýmsi meme, které (do velké míry ironicky) hovoří o vysokých intelektuálních kvalitách jednotlivce.

  • Dalším bodem je úroveň dabingu.Přestože se vkus lidí a kvalita při konkrétním programu liší, kopec Slováků preferuje český dabing.
  • České hlasy Simpsonů označuje za nejlepší na světě dokonce i Matt Groening, samotný autor seriálu.
  • Populární stand up show. Oblíbený komik u Slováků, muž mnoha dalších talentů, je Lukáš Pavlásek.

Životní úroveň

Přestože existuje řada ekonomických ukazatelů, v nichž se Slováci na Čechy dotahují, Česká republika stále zůstává obecně vyspělejší zemí. Podíl na tom nepochybně má kvalitní zdravotnictvívysoké školství, přitahující zástupy slovenských studentů. V chodbách Karlovy univerzity, Masarykovy univerzity, či Českého vysokého učení technického, se slovenštině prostě nelze vyhnout. Přitom se Češi mohou těšit z o něco vyšších platů nižší nezaměstnanosti.

  • Reálný ekonomický dopad vlastní měny je otázkou diskuse, mezi Slováky se ale najde kopec lidí, kterým se to, že Česi mají korunu líbí mnohem více než eura.
  • Také metro na Slovensku je pořád jenom v plánech.

Pivo

Přestože by se také dalo zařadit mezi „hříšná potěšení“, takový obrovský fenomén, jakým české pivo bezesporu je, si zaslouží více prostoru. Česká piva jsou vysoce ceněná po celém světě a představují populární exportní artikl. Ať se Čech vydá (téměř) kamkoliv do zahraničí, může čekat, že tam v láhvi z tmavého skla objeví kousek domova. Výjimečná hrdost na neobyčejný produkt způsobuje, že každý Čech se přirozeně považuje za pivařského experta. Zlaté české ručičky!

Počítačové hry

Vietcong, Mafia, Hidden & Dangerous, Posel Smrti, Operation Flashpoint, Arma, Machinarium. To jsou názvy českých titulů, které dokázaly recenzentům z celého světa vyrazit dech. Tyto kousky patří mezi srdcovky i nejednoho slovenského hráče. V Česku na rozdíl od Slovenska existuje rozvinutý a živý herní průmysl, každoročně přinášející kromě tak velkých jmen i kopec menších budgetových a indie titulů.

  • Nejen na Slovensku prorazilo mistrovské dílo Kingdom Come: Deliverance, které svým realistickým pojetím středověku přineslo něco dosud nevídaného.

Hříšná potěšení

Možná to není věc, kterou by se bylo třeba chlubit, občas se ale je třeba umět odtrhnout z řetězu. To, že Češi patří mezi absolutní špičku, potvrdila i společnost Bloomberg, která Česko prohlásila za nejvíce dekadentní zemi světa. Zásluhu na tom nepochybně mají pověstné pražské noční kluby a gigantický pornoprůmysl.

Ačkoliv původ slova bohém, označující někoho, kdo žije nespoutaný život, není zcela jasný, určitě není náhoda, že se podobá latinskému názvu Bohemia.

Humor

Od intelektuálího humoru Voskovce a Wericha až po současnou tvorbu, dokázaly Češi vždy šikovně přenést svůj smysl pro humor na stříbrné plátno. Klasiky, jako Slunce, seno…, Vesničko má středisková, Obecná škola, Pelíšky a mnohé další, jsou schopny přibít k televizním obrazovkám několik generací diváků. Hlášky z těchto filmů zlidověly a staly se součástí běžné komunikace. V čem ale Češi opravdu Slováky trumfnou, je každodenní vtipkování a cit pro recesi. Slováci potřebují do všeho dostat emoce. Češi jsou v humoru víc zlomyslní.

  • Český internet se může pyšnit četnými stránkami, na kterých se admini předvádějí mistrovskou satirou. Nikdy není nouze o návštěvníky, kteří jsou naladěni na hru adminů a předstíráním naivity společně připraví skvělé představení.
Foto: RMD3/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Jan Werich

Česká povaha

I když jde o výrazně subjektivní věc, někteří Slováci obdivují českou povahu. Dalo by se říct, že Slováci do jisté míry berou věci osobně a  častěji i zvažují, jak je vnímá okolí. Potřebují emoce k tomu, když chtějí něco změnit. Musí přijít nějaká extrémní situace. Tehdy se dokážou postavit a říct, že se jim něco nelíbí.

  • Češi jsou větší individualisté.
  • Sebe staví na první místo, neřídí se konvencemi. Vždy si jdou své. Nebojí se být otevření a říkají, co si myslí. Čechovi je jedno, co mu řeknou na jeho outfit druzí. Pokud se mu něco líbí a cítí se v tom pohodlně, dá to na sebe. Pokud je Čech přesvědčen o své pravdě, bude se za ni bít, byť by ho všichni mali za blázna.

Vedlejším produktem těchto vlastností jsou dvě nejpopulárnější memes o Češích - paštikáři, ponožky v sandálech a záchrana na dovolené v Tatrách / na Jadranu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Sandály s bílýma ponožkama jsou cool.

Že mají na východě super souseda, se kterým je spojuje minulost a soužití ve společném státě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz