Článek
České husy jsou záležitostí drobnochovatelů, větší chovatelé a farmy již před necelým týdnem hlásila vyprodání. Není se co divit, českých hus se podle statistik letos odchovalo jenom 145 tisíc a dalších 10 500 se dovezlo pro výkrm.
Cena tuzemských hus bude o jednotky procent vyšší oproti loňskému roku, maximálně do deseti procent
Pokud nějaký podnik ještě české husy má, jde v naprosté většině o jednotky kusů. Důvodem poklesu chovů jsou vysoké náklady. V restauracích tak podle zástupců Ústřední odborné komise chovatelů drůbeže budou husy prakticky jenom z dovozu.
Zatímco v předešlých dvou letech decimovala chovy drůbeže ptačí chřipka, která měla vliv i na počet vylíhlých a vykrmených hus a kachen, v letošním roce dělají chovatelům největší starosti náklady a tím také odbyt.
Ceny krmných směsí se drží na skoro 10 900 korun za tunu u výkrmu masné drůbeže a u nosnic jde o 9 143 korun za tunu. Většina chovatelů hus je v ČR menších, nemohou tak podle komory využít množstevních slev.
Ceny jsou tak stále stejně vysoké jako loni, i když hlavní složky krmných směsí už začaly klesat i o desítky procent. Chovatelé ale pokles cen kukuřice a sóji zaznamenali až v říjnu, a to o několik procent.
Housat se v ČR vylíhlo letos o zhruba 4 tisíce více než loni, šlo o 145 tisíc kusů. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářská unie Gabriely Dlouhé ale i kvůli vysoké ceně za energie putovaly po narození na výkrm do Maďarska nebo sousedního Slovenska, protože tam mají výrobci náklady nižší.
Navíc se naprostá většina hus na výkrm prodá do domácností. Spotřeba masa vodní drůbeže je zhruba 200 gramů na osobu. V restauracích tak budou husy prakticky jenom z dovozu. Živé husy se v ČR prodávají kolem 180 korun za kilogram hmotnosti, v republice skoro nejsou jatka na tento typ ptáků.

Svatomartinská husa s červeným zelím a houskovým knedlíkem.
Podle unie tlačí řetězce české dodavatele do co nejnižších cen, které nepokryjí náklady
Přesto zvyšují ceny pro zákazníky, kteří při nákupu svatomartinské husy v obchodě pocítí zdražení ještě více než loni.
Cena svatomartinské husy se v roce 2025 liší v závislosti na restauraci a typu menu, přičemž hlavní chod (pečené husí stehno) stojí přibližně od 449 do 699 Kč. Některé restaurace nabízejí také kompletní čtyřchodové menu za ceny od 790 do 1 198 Kč.
Například v restauraci Hoffmeister na Malé straně stojí v rámci menu kachní stehno 490 korun, zbytek jídla tvoří pochoutky z husy. V radotínském podniku Velo se bude podávat v rámci listopadového menu husí stehno s kmínovou omáčkou za 595 korun.
Zájem o svatomartinské husy je přesto veliký, lidé si dělají rezervace měsíce dopředu. Za kilogram husy prodané ze dvora již v kuchyňské úpravě podle ní zaplatí mezi 250 a 350 korunami. Volné husy jsou většinou ty dražší, které prodávají prostředníci. Levnější jsou živé husy, které si musí zákazník popřípadě porazit. Levnější budou i husy a její kříženci ve velkých obchodech v promo nabídkách.
Letos od začátku září mohou nově drobní farmáři prodávat ze dvora až 2 000 kusů drůbeže za jeden rok. Dosud byl limit 35 kusů týdně. Nezáleží přitom, kdy se farmáři pro prodej rozhodnou, všech 2000 hus tak mohou prodat během pár dní v listopadu, což je pro chovatele hus velká výhoda.
I tak se ale musí na svatomartinské oslavy husy dovážet
Například loni v listopadu činil podle unie dovoz vodní drůbeže přes 2 000 tun. Pro porovnání, 150 tisíc hus o průměrné hmotnosti čtyři kilogramy odpovídá zhruba 600 tunám. Masa vodní drůbeže se dováží v období od října až do prosince každoročně okolo 2 000 tun každý tento měsíc. Během roku jsou jinak měsíční dovozy masa vodní drůbeže zhruba v rozmezí od 300 do 1 000 tun za měsí.
Riziko ptačí chřipky
Husy nebo kachny se do Česka dovážejí především mražené z Maďarska, odkud pochází zhruba 60 procent dovozu. Dále z Polska, Slovenska a Francie. Chovatelé ale s příchodem podzimu musí být obezřetní z důvodu možnosti nákazy ptačí chřipkou, kdy ohniska jsou již v sousedních zemích, především v chovech v Německu.
Místo tradiční husy dávají někteří lidé přednost kachnám vzhledem k jejich ceně, která je zhruba o polovinu nižší, a menší velikosti. Počet vylíhnutých kachen letos dosahuje zhruba 16 milionů, v porovnání s loňskem je to o pět milionů více. Cena tuzemských kachen v obchodech se podle unie pohybuje od 100 korun za kilogram v akci do zhruba 140 korun za kilogram v běžné ceně. Mražené dovozové kachny seženete pod 100 Kč/kg, v akcích za 79,90 Kč/kg.
Anketa
Státní veterinární správa-https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/svod-zvirat/veterinarni-podminky-2025/
Svatý Martin [online]. Česká televize, 2014 [cit. 2024-02-11]. Dostupné online. Dokument z cyklu České televize Naše tradice
Eduard Bass: O ptáku svatého Martina, Lidové noviny, Moravská zemská knihovna v Brně, Signatura: Nov-20.730.






