Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Narcista je sám pro sebe Bohem. Pro ostatní je toxický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Narcista

Máte-li nablízku narcistu, počítejte s tím, že viníkem vždycky budete vy. Nikoli on. Navíc je jisté, že na vás bude útočit tak přesvědčivě, že si budete připadat skutečně viní.

Článek

Šest let jsem s takovým člověkem strávila v manželství. Narcista má neskutečnou schopnost okouzlovat druhé. Ovšem do doby, než se mu znelíbíte. Čímkoli. Stačí maličkosti, poněvadž narcisté jsou ještě ke všemu velmi malicherní. Drobnost, která se jich dotkne spustí skryté vnitřní zdroje zloby a v ten moment jsou (pomyslně) schopni na vás hodit celý svět, jenom aby vás rozdrtili.

Zkuste jim vytknout, nebo jenom připomenout nějakou jejich chybičku. Nebo cokoli, co se zrovna dotkne jejich ega. Neodpustí vám ve skutečnosti nikdy. Jakmile najdou jakékoli vaše slabé místo, do kterého se mohou trefit, nezaváhají. Zaútočí, jako kobra, poplivou vás neskutečným množstvím jedu, protože vy jste podle nich ti, kteří mohou za jejich duševní diskomfort. Tudíž brilantně vymyslí zápletku, ve které vás hodlají pokořit. A většinou, poněvadž mají letitý trénink, se jim jejich plán zdaří.

Narcismem, nebo také narcisismem se vyznačují lidé s přehnaným obdivem k sobě samému, často s arogantním vystupováním a nedostatkem pochopení pro druhé, které chápou jen jako nástroje pro dosažení vlastních cílů. Ze svého vlastního pozorování v průběhu života mám zkušenost, že pro narcistu jste jen příjemný doplněk, pokud mu sloužíte tak, jak si podle svého vlastního náhledu zaslouží. Tedy naplno sloužíte jemu.

Na první dobrou je těžké takového člověka rozpoznat. Na povrchu jsou vábiví, elegantní, vášnivě se zapojují do hovoru, ve kterém se okamžitě snaží být středem pozornosti a to i v případě, že se jich původně debata netýkala. Trylkují, prokládají hovor svými pečlivě vybroušenými a pozoruhodnými „historkami“ ze svého života. Pokud pod touto maskou nerozpoznáte narcistu a přizvete ho do svého života, zaděláváte si na problém.

Skutečná narcistická porucha je vážný problém, který si bohužel uvědomuje po nějakém čase pouze okolí daného jedince. Ve svých očích jsou neomylní, dokonalí, vše vědí a tváří se, že by se rozdali. Velice dobře vědí, komu podlézat a po kom se vozit. V současnosti už jsem naštěstí léty strávenými po boku narcisty natolik trénovaná, že si nenechám jejich manýry líbit.

Jediný recept na to, jak se nenechat narcistou ničit, je ignorování jeho osoby

Ignorace mu totiž způsobuje nekonečná muka. Občas se vás bude snažit vyprovokovat k akci tím, že bude vymýšlet zástupné problémy k nastolení konfliktu, kterým se živí, jako normální lidé potravou, když mají hlad. Jejich hladovějící ego má neustálou potřebu. Je hladové, jako upíři ve filmech, jakmile pocítí vůni a vábení krve.

Nenechte se od nich „kousnout“. Střet s takovou dávkou zloby a bobtnajícím egem byste nemuseli přežít. Místo hádky zachovejte klid a veďte rozhovor věcně a bez emocí. Nenechte se vykolejit, jakkoli moc o to narcista stojí. A pokud není schopen v útocích ustat, stanovte si hranice, přes které ho nepustíte. To samozřejmě není úplně možné ve vztahu partnerském. Tam je lépe odejít a opustit toxického partnera.

Jestliže máte takové lidi pouze v blízkém okolí - v sousedství, v práci, ignorujte jejich pokusy o to, vyvést vás z míry nečekaným útokem. Zachovejte klid a takového jedince ignorujte. Nepřipusťte si ho blízko k tělu. V opačném případě vám pomáhej Bůh, pokud existuje. Protože na rozdíl od bohů je narcista hmatatelný a viditelný. A umí zatnout do živého, když to nejméně čekáte.

Ukolébá vaši pozornost a pak vyrobí causu, kde viníkem jste vy, jedině vy a jestliže jste jeho útokem zaskočeni, nemáte žádnou šanci. On už má promyšlené i nacvičené pseudoargumenty, na kterých je většinou maličký střípek pravdy, který dodává jeho chování zdánlivé oprávněnosti. A on od vás bude chtít slyšet podrobnosti k vaší oponentuře.

Ale protože vás zastihl ukolébané a nechráněné, zaskočí vás natolik, že můžete mít v hlavě i na pár okamžiků úplně prázdno. To je pro něj vodou na jeho připravený mlýn a „důkazem“ vaší neschopnosti, špatnosti, neloajality. Pokud jej necháte zvítězit. To je totiž oč mu primárně běží. O doklady své výjimečnosti, neomylnosti a duševní nadřazenosti.

Jak jsem již poznamenala - nic jiného, než ignorování takového člověka nepomůže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz