Hlavní obsah

Jak Česká televize vyrábí dlužníky ze slušných lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Platíte koncesionářské poplatky, ač Českou televizi moc nesledujete. Domníváte se, že máte vše v pořádku, jenže to pouze do doby, než vám přijde platební rozkaz od soudu.

Článek

Popis situace je velmi prostý. Pan Bohuslav platí TV poplatky prostřednictvím SIPO téměř dvě desítky let. Na jaře 2023 se ho Česká televize dotázala, jakým způsobem koncesionářské poplatky platí. Dostala i odpověď, že poplatek je hrazen každý měsíc automatickou srážkou. Mohu potvrdit, že i nám dotaz na způsob platby přišel a také jsme odpovídali. Koncem listopadu přichází platební rozkaz od soudu na doplatek poplatků plus příslušenství.

Pan Bohuslav byl značně překvapen, ale v termínu podává odpor, který doplňuje výpisy z bankovního účtu za posledních osm let. Kdyby neměnil banku, doloží celou historii. Zhruba v polovině prosince se dozvídá, že Česká televize bezdůvodně, a hlavně bez jeho vědomí, zřídila pro rodinu druhý účet na jméno jeho ženy, kam převedla všechny jeho platby. Ovšem jeho účet nechala dále v platnosti.

Ještě se v tom orientujete? Na základě podaného odporu ČT původní účet pana Bohuslava sice zrušila, ale stále trvá na doplacení koncesionářských poplatků téměř za jeden rok plus úhradu nákladů právního zastoupení!

Anketa

Koncesionářské poplatky za ČT by měly být:
Nižší
0 %
Vyšší
0 %
Žádné
68,8 %
Pouze pro ty, co ČT sledují
31,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Taky vám to hlava nebere? Místo toho, aby si Česká televize nasypala popel na hlavu, panu Bohuslavovi se omluvila a ještě mu přidala za způsobené komplikace třeba sledovaní ČT zdarma alespoň na pět let, tak drze žádá zaplatit znovu něco, co už uhrazeno dostala!

Pan Bohuslav se zatím úspěšně brání. Ale úplně by stačilo, kdyby nestihl včas podat odpor a hned by se dostal do spárů vymáhání. Za zásadní zde považuji, že Česká televize nemá povinnost zaslat alespoň upomínku!!! Už jsem se setkala i s tím, že dlužník, ano opravdu za TV poplatek dlužil, ale nevěděl o tom, se o dluhu dozvěděl až v katastru nemovitostí, kdy mu kvůli částce okolo 6tisíc korun exekutor zablokoval všechny jím vlastněné nemovitosti v řádu desítek milionů. Ale že by si částku strhl z jeho účtu, na kterém měl dostatek financí, to ne.

Česká televize nám zde demonstruje moc, kterou má a lidé často raději vše zaplatí, aby měli klid a nemuseli se dlouhou dobu dohadovat či platit právníky. Ve většině případů by však úplně stačilo poslat těm zapomnětlivcům e-mail či dopis s upomínkou mimosoudně, případně zavolat. A ne hned hnát slušné lidi k soudu jako nějaké zločince, často i neoprávněně. Ovšem naprosto nejlepším řešením by bylo tuto kontroverzní daň zrušit úplně! Petici za zrušení povinných televizních a rozhlasových poplatků, kterou už podepsalo téměř dvacet tisíc lidí, můžete také podepsat zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz