Hlavní obsah
Cestování

Chorvatská Podgora, princezna Jadranu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jana vesela

Výlet lodí z Podgory

Princezna Jadranu je právem nazývána Podgoda ležící mezi Splitem a Dubrovníkem. Průzračné moře, dlouhá promenáda se vzrostlými borovicemi a palmami. Citrusové stromy a vinná réva. To vše vytváří nezapomenutelnou atmosféru prosluněné Dalmácie.

Článek

Chorvatsko je oprávněně oblíbenou destinací pro rodinnou i romantickou dovolenou. Skoro každý Čech alespoň jednou okusil koupání v Jaderském moři. Mnoho Čechů se do Chorvatska s oblibou každý rok vrací. Dnes vás zavedu do Podgory, jednoho z nejatraktivnějších turistických středisek v Dalmácii.

Foto: jana vesela

Podgora

Důvod, proč je Podgora nazývána „Princeznou Jadranu“ spočívá v romantické scenérii, kterou tvoří pás oblázkových pláží lemujících živou promenádu s palmami a vzrostlými borovicemi. Nad městečkem se majestátně tyčí pohoří Biokovo.

Foto: pixabay

pohoří Biokovo

Biokovo je nejvyšší a nejdelší pohoří v Dalmácii. Patří také k nejpřitažlivějším přímořským pohořím v Chorvatsku. Délka se udává cca 35 km a okolo 9 km šířky. Za počátek pohoří se bere masiv nad Baškou Vodou a za konec Podgora. Tak či onak, spojení vysokých hor a moře je kouzelné a na Chorvatsko vám nedá zapomenout. Biokovo nemá vlastní vodní toky. Veškerá vláha pochází z deště, nebo sněhové pokrývky, která je ve výšce nad 800 m v zimních měsících souvislá a stálá.

Foto: pixabay

nádherný výhled z pohoří

Přes určitou „nehostinnost“ zde vždy žili lidé a hospodářsky některá místa využívali. I dnes můžete po cestě vidět obdělaná políčka s kamennými domy typickými pro tuto oblast Chorvatska. Pokud Vás unaví koupání na překrásných plážích a budete chtít do hor, není nic jednoduššího. Nutno podotknout, že přírodní park je z důvodů bezpečnosti otevřen pouze od 7:00 do 20:00 hodin.

Foto: jana vesela

pláž podél promenády

Původní vesnice Podgora byla právě na úpatí pohoří Biokovo. Na pobřeží byla jen malá rybářská osada. První písemná zmínka o Podgoře pochází z r. 1571, po námořní bitvě u Leparna, ke které křesťanské válečné loďstvo zvítězilo s přispěním Benátek nad Osmany. Po tomto vítězství získaly Benátky 30 přímořských osad v Dalmácii včetně Podgory. Ještě v 19. století byla Podgora zmiňována jako malá rybářská vesnice. Za druhé světové války bylo v Podgoře zřízeno první partyzánské námořnictvo. Na jeho počest byl roku 1962 nad zdejším přístavem postaven památník „Galebova krila“. Právě tento rok se ale stal pro původní vesnici položenou vysoko na svahu osudným.

Foto: pixabay

socha v moři v Podgoře

V roce 1962 ji zasáhlo silné zemětřesení, byla silně pobořena a zůstala pak již opuštěna. Obyvatelé se přestěhovali do dolní části ležící u pobřeží. Na svou původní vesnici ale nezanevřeli. Spojili ji moderní silnicí, a přestože zde trvale nežijí, udržují prastaré olivové háje a vinohrady. Přivádějí sem své hosty, aby se těšili z krásného výhledu a vynikajícího místního vína. Ve staré Podgoře je hezký kostel Všech svatých, kde se každoročně slaví svátek sv. Vincenta. Dolní Podgora naopak od šedesátých let zažila obrovský rozmach. Její přístav je i dnes plný rybářských lodí, které Podgoře dodávají zvláštní kolorit. Do Podgory byly citlivě včleněny hotely a penziony.

Foto: jana vesela

přístav v Podgoře

Dvory domů jsou plné středomořské zeleně. Především citrusovníků a olivovníků. Současná Podgora má necelé tři tisíce obyvatel. Během sezony je v Podgoře více turistů nežli stálých obyvatel. Současná Podgora je malebným a živým místem. Leží mezi Dubrovníkem vzdáleným přibližně 150 km a Splitem (110 km). Letovisko schoulené pod vysokým pohořím Biokova sestává především z dlouhé promenády lemované kavárnami a restauracemi.

Foto: jana vesela

promenáda je lemována kavárnami

Takřka podél celé promenády se táhne úzká kamínková pláž. Klidně můžete pít kávu nebo si pochutnávat na chorvatských specialitách, a přitom pozorovat děti jen pár metrů od vás dovádějící ve vodě. V podvečer se krásně rozvoní borovice a citrusové květy. Společně s čistou vůní Jaderského moře, jeho tichým šuměním a ostrovy Hvar a Brač, které máte na dohled, vytváří Podgora nezaměnitelnou atmosféru. Na své si přijdou i milovníci aktivní dovolené.

Foto: pixabay

romantická Dalmácie

Podgora leží na ideálním místě pro výlety lodí. Navštívit můžete například Hvar, Brač, Korčulu, ale i další ostrovy položené jen kousek od Podgory. Z přístavu můžete vyrazit na krátké i celodenní výlety. Prohlédnete si uličky starých měst, okusíte různé pláže. Ani v samotné Podgoře se nebudete nudit.

Foto: jana vesela

vodní atrakce v Podgoře

Podgora žije z turismu, a tak zde můžete využít půjčovny vodních skútrů, projet se na banánu nebo vodním kole. Nebo si můžete prohlédnout Podgoru z výšky na padáku taženém motorovým člunem.

Přeji krásnou dovolenou!

Zdroj: https://www.novalja.cz/chorvatsko/vylety-priroda/narodni-parky/chranena-oblast-biokovohttps://www.chorvatsko.cz/stdal/podgora.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Podgora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz