Hlavní obsah
Cestování

Co jste možná nevěděli o Kapverdách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Kapverdská pláž, plavení koně

Věděli jste, že hurikány, které sužují Ameriku, mají svůj počátek u Kapverd? Zajímá vás, jaké mají na Kapverdách pivo? Kdy můžete pozorovat líhnutí želviček? Jsou místní ženy krásné?

Článek

Kapverdské ostrovy leží nedaleko západní Afriky. Přestože byly ještě na začátku 70. let portugalské, nenechte se zmýlit, je tu skutečná Afrika. Právě tady, u ostrovů, které svými překrásnými širokými plážemi připomínají Karibik, vznikají první zárodky hurikánů, které směřují k Americe.

Foto: pixabay

pláž na Kapverdách

Pokud se podíváte na některou aktivní mapu proudění větru, zjistíte, že právě od těchto ostrovů směřuje vítr směrem na západ, k Americe. Když vás tedy na kapverdské pláži v tomto ročním období osvěží příjemný větřík, vzpomeňte si, že možná právě ten stejný vítr za oceánem může za čas vytrhávat stromy.

Vítr je na Kapverdách poměrně častou záležitostí. Především v zimě je docela silný a na pláži se vám bude hodit větrná zábrana. Přes den to není tak hrozné a na lehátku vás nebude obtěžovat zvednutý písek. I v zimě je přes den na Kapverdách okolo 25 až 30 stupňů Celsia, rozhodně si užijete plavky.

Foto: pixabay

západ slunce

Večer už se vám bude hodit svetr nebo mikina s kapucí, právě na ochranu před zmiňovaným větrem.

Kdy je nejlepší doba na návštěvu ostrovů? Rozhodně právě teď. Od září až do poloviny listopadu je na ostrovech ještě přes třicet stupňů a oceán je v této době nejteplejší. Je dokonce teplejší i než v létě. Kapverdy mají statisticky až 360 slunečných dnů v roce, ale právě v období od září do listopadu zde můžete zažít krátkou dešťovou přeháňku. Díky tomu dostane i jinak suchý a písčitý ostrov místy lehce zelenou barvu.

Foto: jana vesela

šťastný kapverdský oslík

Je až s podivem, jak rychle příroda na déšť zareaguje a udusané písečné plochy pokryje jemná, řídká tráva. Zažila jsem to sama několikrát a je pěkné pozorovat, jakou radost mají místní oslíci a kozy, kteří ji hned začnou spásat. Radostné oslí hýkání je slyšet i v noci. V tomto období se také rodí malé mořské želvičky. Během léta nakladou karety vejce do písku místní pláže.

Foto: pixabay

nový život

Místní ochránci přírody je vzápětí vyhrabou a přenesou do místních želvích jesliček. Ty vypadají jako zahrádka z pohádky. Na písku jsou vyznačené čtverce a u nich vždy cedulka s datem. Ochranáři pak podle dat na cedulích očekávají „úrodu“. Želvičky se rodí v noci a vy můžete být u toho. Samozřejmě za poplatek a pouze pod dozorem místních ochranářů. Poplatek není zase tak vysoký a rozhodně stojí za ten zážitek. Už nikdy nezapomenete na chvíli, kdy se začne hýbat písek a z něj se vyhrabou ti drobečkové.

Foto: jana vesela

želví miminko

S naprostou jistotou pak míří k oceánu. Můžete být u jejich první životní cesty.

Co ještě můžete od dovolené na Kapverdách očekávat? Čekají na vás krásné, převážně nové hotely. Většinu hotelů vlastní Evropané. Čistota a vysoký standard je zde samozřejmostí. Samozřejmostí je velký výběr zábavy. Animátoři, většinou opravdu krásní Kapverďané a Kapverďanky se vám budou věnovat u hotelového bazénu i na pláži. Nenechte si ujít večerní program, kdy tančí latinské a africké tance.

Foto: pixabay

Santa Maria

Jsou to krásní lidé. Kapverďané jsou potomci afrických otroků a portugalských a holandských námořníků. Jsou většinou vysocí a štíhlí. Stejně tak kapverdské ženy jsou vyšší, s dlouhýma nohama, úzkým tělem, drobnými prsy a pěkným africkým zadečkem. Na ostrovech je rozeznáte od afrických přistěhovalců lehce. Často mají čokoládovou pleť, a přitom světlé oči. Jsou milí a hrdí. Nedají dopustit na svou rodinu a děti jsou pro ně vším.

Foto: pixabay

Hakuna Matata neboli No stress!

Nepotkáte tu špinavé nebo zanedbané dítě. Jen samé veselé copánkaté nebo kudrnaté děti. Kapverďané jsou většinou křesťané. Na ostrovech najdete hned několik kostelů. Návštěva kostela je pro Kapverďany každou neděli velký svátek. Nechoďte tam oblečeni jako na pláž, jestli chcete zažít atmosféru afrického kostela, oblékněte si něco pěkného a užijte si s úctou k místním tento svátek radosti a zpěvu.

Kromě pěkného hotelu vás čekají jedny z nejkrásnějších pláží. Především těmi jsou Kapverdy vyhlášené. Můžete se zde procházet celé hodiny po kilometry a kilometry dlouhých písečných plážích a pozorovat všechny škály modrých barev Atlantiku. Občas se na vlnách houpe malá barevná rybářská loďka a někdy z vody vykoukne hlava želvy.

Foto: pixabay

pláž

Když budete mít štěstí, můžete v dálce pozorovat i velryby. Já je viděla plavat u ostrova Boa Vista, u vyhlášené pláže Santa Monica.

Pokud byste se na hotelu nudili, jeďte se podívat na některou z atrakcí ostrovů. Na Boa Vistě navštivte malý kostelík na úpatí hory nad vesnicí, kam se místní schovávali před piráty. Nebo se jeďte podívat na ztroskotanou loď, která leží na pláži jako smutná připomínka pomíjivosti.

Foto: pixabay

vrak na ostrově Boa Vista

Na ostrově Sal budete nejspíš v některém z hotelů u městečka Santa Maria. Právě tady je největší koncentrace hotelů. A z dobrého důvodu. Je zde překrásná pláž a molo, které se každé dopoledne stane atrakcí. Dříve sloužilo pro nakládání soli, která se na ostrově těžila odsolováním mořské vody. Proto také název ostrova „Sal“ tedy sůl. Sůl se stále těží, ale už spíše pro turisty. Molo dnes slouží rybářům, kteří sem každé ráno přiváží své úlovky.

Foto: pixabay

solné pláně

Pláž za molem na druhou stranu od hotelů je lemována restauracemi, kde dostanete vynikající jídlo nebo míchaný nápoj. Ochutnejte některý, který má jako základ kapverdský grog. Ten je buď tmavý nebo světlý. Nepleťte si jej s naší vánoční kořeněnou pochoutkou. Grog se tu říká třtinovému rumu. Samotné městečko Santa Maria je plné domků, které symbolizují historii ostrova. Architektura je směsí koloniální a africké kultury.

Foto: pixabay

Caipirinha, bílý kapverdský grog, limetky a sprite

Na Kapverdách se domluvíte anglicky a platit můžete místní měnou nebo eury. Pravděpodobně budete mít na hotelu all inklusive a budete si užívat jak plážových drinků, tak i obrovského výběru jídla, ale i přesto vám doporučuji zastavit se v některé restauraci a ochutnat třeba tatarák z čerstvého tuňáka s papájou nebo jinou místní specialitu. Potěším i milovníky dobrého piva. Zatímco v arabských zemích si většinou nepochutnáte, místní Strela je u Čechů velmi oblíbená.

Foto: jana vesela

Pouliční prodej banánů, Sal Rei

Ovoce a zelenina pochází většinou z jiného kapverdského ostrova, Sal i Boa Vista, kam míří turisté, jsou poměrně suché. Kapverdy mají ale i zelené ostrovy, kde místní pěstují většinu produktů, které v hotelu dostanete na talíři. Ochutnejte místní banány. Jsou malé a zelené, ale uvnitř sytě žluté, hutnější než ty brazilské a jsou voňavější a prostě vynikající.

Foto: pixabay

rybáři na ostrově Sal

Na závěr už snad jen, jak se na ostrovy dostat? Cestovní kanceláře dnes nabízí pobyty již okolo 20 tisíc, včetně letenky. Což je v poměru služeb, krásných hotelů a neskutečných pláží opravdu nízká cena. Cesta trvá mezi 6-7h letu. Nezapomeňte si zabalit opalovací krém a až zafouká na Kapverdách vítr, pošlete po něm přání Americe. Snad se nad oceánem nesplaší a váš pozdrav k ní přiletí jen jako vánek.

Přeji krásnou dovolenou

zdroje:

vlastní zkušenost z návštěv ostrovů jako turistka i jako letuška na pracovním pobytu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kapverdy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz