Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sv. Mikuláš: historie, tradice i legenda o třech sestrách či vzkříšení dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Mikuláš

Kdo byl svatý Mikuláš? Proč by neměly v balíčku pro děti chybět pomeranče? Co má Mikuláš společného s Amsterodamem, Ruskem a prostitutkami?

Článek

Svatý Mikuláš z Myry se narodil v Pataře někdy mezi lety 280–286 a zemřel 6. prosince v Myře. Den úmrtí byl podle historiků možná upraven, aby jeho výročí nahradilo pohanský svátek zrození Diany, římské bohyně lovu. Ovšem i rok úmrtí je nejistý. Mohlo to být roku 345, ale i roku 352. Za svého života působil jako biskup v Myrské Lykii. Ta se nachází v Turecku v provincii Antálie, jmenuje se nyní Demre a rozhodně stojí za návštěvu. Najdete zde úžasné antické památky a chrámy vytesané ve skále.

Foto: pixabay

Lýkie dnes

V době narození Mikuláše byla Patara i Myra římskou provincií a Mikuláš se narodil do řecké, křesťanské rodiny. Jeho rodina se pravděpodobně zabývala rybářstvím nebo obchodem s rybami. Někdy se udává i to, že on sám byl původně rybář či námořník. Tato domněnka je založená na faktu, že byl partonem rybářů a námořníků. Byl velmi zbožný, stal váženým biskupem již ve velmi mladém věku kolem roku 300. Po smrti otce rozdal veškeré své dědictví chudým. Během Galeriova a Maximinova pronásledování křesťanů byl zatčen a vězněn. Možná i proto byl později znám jako velký ochránce nespravedlivě obviněných. Dohlížel dokonce sám na spravedlivý chod soudů a zasazovala se o rovný přístup k cizincům. Zároveň byl zastánce křesťanské víry a je mu připisováno zničení několika pohanských chrámů.

Foto: pixabay

chrám svatého Mikuláše v Praze

Mikuláš byl již za svého života velice oblíbený. Kvůli množství zázraků, které se udály na jeho přímluvu byl nazýván také Mikuláš Divotvůrce. Jako všichni svatí své doby nebyl nikdy za svatého prohlášen, jeho uctívání se jednoduše stalo součástí víry a zvolna se šířilo. K největší expanzi pak došlo ke konci 11.století v Kyjevské Rusi, jejíž byl patronem. Jeho kult se šířil již od 10. století po celé Evropě, zvláště do Německa, Franci a Anglie. Velmi oblíbený je i v Nizozemí a USA. Jde po Panně Marii o nejuctívanějšího světce vůbec! Je patronem několika měst jako například Amsterodamu, ale i celé země, Ruska. Je také patronem námořníků, obchodníků, lukostřelců, dětí, lékárníků, právníků, studentů, vězňů i prostitutek. Je zobrazován jako starší biskup s vousy, na Východě je holohlavý. Mívá červený plášť, na hlavě biskupskou mitru a v ruce biskupskou berlu. Poznáte jej i podle atributu tří zlatých koulí na knize. Tento atribut se váže k legendě o třech šlechtických dcerách.

Foto: pixabay

sv. Mikuláš

Jde o jednu z nejstarších legend a má několik verzí. Podle jedné z nich zchudlý šlechtic poslal své tři dcery do nevěstince, aby si vydělaly na věno. Mikuláš jim hodil tři sáčky se zlaťáky, takže mohly tuto činnost ukončit a vdát se. Proto je také patronem prostitutek. Nebo spíš pomocníkem při jejich návratu k cnostnému životu.

Jiná z legend vypráví o třech zavražděných, nasolených dětech. Podle ní sv. Mikuláš vzkřísil tři malé děti, které zlý hostinský zavraždil a uložil nasolené do sudů. Podle historiků se jedná o zveličení Mikulášových zásluh, kdy po přezkoumání rozsudků smrti na jeho popud byli nespravedlivě zavraždění omilostněni. Tento čin pak byl v očích lidí brán jako vzkříšení z mrtvých.

Foto: pixabay

Nizozemský Mikuláš s Černým Petrem

Dnešní Mikulášské tradice jsou rozšířeny téměř do celého světa. Mikuláš v Česku a na Slovensku chodí 5. prosince po setmění. Den dříve končil po setmění a nový den začínal s východem první hvězdy. Proto 5. prosince večer je vlastně již původní svátek 6. prosince. Náš český Mikuláš chodí oblečen do biskupského oděvu a bývá doprovázen čertem. Anděl přibyl k této tradici mnohem později. Z Nizozemské tradice jsme si vypůjčili darování exotického ovoce, především pomerančů nebo mandarinek. Nizozemský Mikuláš připlouvá ze Španělska lodí se svým pomocníkem Černým Petrem již 11. listopadu. Až do 5. prosince navštěvuje nemocnice a dětské domovy. V poslední době se kolem postavy Černého Petra vedou rozsáhlé debaty ohledně rasismu. Nizozemský Mikuláš má červenou knihu záznamů o tom, jestli byly děti hodné a Černý Petr vlastní jutový pytel na zlobivé děti. Pokud je zlobivé dítě odneseno, musí strávit rok ve službě u sv. Mikuláše.

Foto: pixabay

Santa Klaus, vychází z tradice svatého Mikuláše

Mikuláš se po připlutí ze Španělska pohybuje v ulicích nizozemských měst na bílém koni. 5. prosince připraví děti do blízkosti komínů své boty, do kterých dají pochutiny pro jeho koně. Mrkev či seno. Sv. Mikuláš létá na svém koni nad komíny a s pomocí Černého Petra posílá dobroty dětem komínem. Černý Petr má svou barvu buď kvůli prolézání komínem nebo proto, že se mohlo jednat o maurské páže z doby, kdy bylo Nizozemsko pod Španělskou nadvládou.

Pokud Vám postava nizozemského Mikuláše připomíná Santu Klause, uhodli jste. Santa opravdu vychází z této tradice. Jen je ještě trochu namixován se severskými skřítky, soby a sáněmi.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Svatý_Mikuláš

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz