Hlavní obsah
Cestování

Co vám o letištích a letech neřekli a může se hodit. Rady letušky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Letiště v západu slunce

Věděli jste, že nemusíte u rentgenové kontroly vyhodit váš drahý parfém nebo nůž zapomenutý v batohu? Kdy mají letušky a stevardi v letadle nejvíc práce a je lepší je nerušit?

Článek

Sezóna dovolených se kvapem přibližuje. Mnoho z nás už má dovolenou vybranou, někteří i zakoupenou. Ať už je to oblíbená destinace, kam létáme každý rok se zárukou spokojené dovolené nebo místo, kde jsme ještě nikdy nebyli a těšíme se, že poznáme nový kraj a jeho zvyky. Mnoho z nás létá často a cítí se na letišti i v letadle jako doma. Pro někoho je tento zážitek úplně nový. Pro všechny jsem si dnes připravila pár rad, které se mohou hodit. Aneb, co cestující netuší a může se hodit. Přidala jsem i pár odpovědí na otázky, na které se cestující ptají nejčastěji.

Foto: pexels

Letiště je svět sám pro sebe

Letiště: Kontrola na rentgenu. Všichni víme, že v zavazadle do kabiny letadla nesmí být žádná zbraň, nůž, nůžky (s ostřím delším než 6 cm) a samozřejmě tekutiny nad 100 ml. Co když jste ale některou z těchto věcí zapomněli vyndat z batohu? Muži mají často drahý zavírací nůž, ženy parfém nebo drahou kosmetiku. Měli byste je na rentgenu odevzdat k vyhození? Zavazadla už máte odbavená a teď tam stojíte a bolí vás srdce. Nemusí. Na některých letištích stačí oznámit, že si přejete dát tuto věc do úschovy a vyzvednete si ji po příletu z dovolené. Na letišti v Praze tato služba funguje dokonce zdarma! Jednoduše, přímo u rentgenu přijde pracovník letiště, převezme konkrétní věc, dá vám lístek s číslem a vy se s tímto lístkem přihlásíte po návratu. Nic neplatíte, nic nevyhazujete.

Foto: pexels

Správný muž má nůž. A nemusí o něj na letišti přijít!

Jak jednoduché. Jen jsem se ještě nesetkala s tím, že by tuto službu pracovníci letiště nabídli sami od sebe. Nebojte se si o ni říct! Ohledně odbavení bych ještě ráda zmínila častou chybu, která přidělává práci a občas i zdrží let. Powerbanka, kterou si berete na dovolenou je lithiová baterie a nesmí být přepravována bez dozoru. Je to nebezpečné zboží a musíte jí mít s sebou na palubě. Nenechávejte ji v odbaveném zavazadle do carga. Hodně cestujících si stěžuje, že si nemůže přinést lahev s vodou a musí si koupit drahou vodu za rentgenovou kontrolou. Pokud vám nevadí pít vodu z kohoutku, vezměte si prázdnou lahev a naplňte si ji z kohoutku u umyvadla na toaletách až za kontrolou. Voda je to stejná, jako všude v Praze. Pitná. Jídlo si s sebou do letadla samozřejmě vzít můžete. Řízky, zelenina, ovoce, namazané housky pro děti. To vůbec není problém. Pozor si dejte jen na ty tekutiny.

Foto: pexels

Řízky do letadla? Není problém!

Duty free na letišti: věděli jste, že nakoupit v duty free si můžete i po příletu z dovolené? V Praze tuto možnost máte na terminálu 2. Po příletu nemusíte ihned opustit letiště. Klidně se ještě projděte po vnitřní části terminálu, a kromě cigaret a alkoholu, které si můžete koupit jen při odletu si můžete nakoupit. Stejně byste nejspíš čekali u pásu na zavazadla. Čas můžete využít nákupem dárků, které byste jinak na dovolené pracně mačkali do plných kufrů. Na terminálu 1, tato možnost již není. Nakoupit můžete jen při odletu ze země.

Foto: pexels

V duty free v Praze na terminálu 2 si klidně nakupte až po návratu z dovolené

Letadlo:

Ti, co létají často, už vědí, ale protože je to stále velmi častá otázka, zmíním, že na toaletu v letadle můžete jít, i když letadlo ještě stojí na stojánce. Je to vlastně jediná výjimka, kdy je možné chodit na toaletu, přestože světelná signalizace „připoutejte se“ svítí. Na zemi máme, my, letušky nejvíc práce. Nestojíme jen tak v uličce s úsměvem. Tedy, ze začátku musíme stát na konkrétních pozicích a pomáchat cestujícím najít jejich sedadlo, poradit jim, jak a kam uložit zavazadla (batohy se vejdou pod sedadlo před vámi a budete mít jejich obsah po ruce celý let), briefujeme cestující na nouzových východech a maminky s miminky do 2 let věku. A těch je někdy opravdu hodně. Lety mívají přesně určený čas odletu a musí se do něj strefit maximálně s deseti minutovým rozdílem. Když to nestihnou, musí kapitán požádat Brusel o nový čas.

Foto: pexels

Letadlo před nastoupením cestujících

Ten může ale díky zahlceným letovým trasám nad Evropou být klidně až o hodinu později. Proto musíme co nejrychleji usadit cestující, nabriefovat, spočítat, jestli jsou všichni, udělat povinné hlášení, ukázat nouzové prostředky, zkontrolovat, že jsou všichni cestující bezpečně usazeni a předat hlášení kapitánovi, že můžeme letět. Někdy je to opravdu těsné. Jestli vás mohu poprosit, pokud to není opravdu nutné, požádejte letušku o kelímek vody nebo cokoliv mimořádného po vzletu. Budeme vám moc vděčné. Samozřejmě, pokud vám není dobře, hlaste to hned! O kelímek vody si můžete také požádat kdykoliv během letu. Klidně si pro něj dojděte. Každá letuška vám ráda nalije trochu vody, aby vám bylo lépe. Řešení zdravotních problémů cestujících na palubě jsme zažily všechny a pokud to jde, rády tomu předejdeme. Ještě se vrátím k duty free zboží.

Foto: pexels

Duty free zboží si v letadle koupíte jen při letu směrem mimo EU

Tentokrát v letadle. Podle celních nařízení není možné prodávat toto zboží na letech v rámci Evropské unie. Není ani možné prodávat je na letech zpět do Prahy. To je opět let do Evropské unie. Cigarety a alkohol si proto nakupte už při cestě na dovolenou. Když si je z dovolené povezete domů, povolený počet pro celníky v Praze je jeden karton cigaret na osobu. Poslední věc, kterou zmíním a kterou cestující nemají moc šanci zjistit je jejich právní ochrana při mimořádné události. Tou myslím, když se aktivně zapojí do pomoci chránit bezpečnost letu. Existuje takzvaná Tokijská dohoda.

Foto: pexels

Ať je každý váš let klidný a pohodlný!

Jakmile se dveře letadla zavřou, i když letadlo ještě stojí, platí. Pro příklad, pokud by byl na palubě opilý, agresivní cestující a personál letadla by jej vyhodnotil jako hrozbu. V případě, že by se jej personál letadla pokusil usměrnit, pokud se na to cítíte fyzicky, klidně jim běžte na pomoc. Kdybyste tomu pacholkovi něco poškodili (oblečení nebo obličej) nemůže vás žalovat. Jste chráněni. Doufám, že poslední radu nebudete muset nikdy použít!

Přeji všem krásný let a nezapomenutelnou dovolenou!

Vaše letuška

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz